Columns

Tim: duivelse details

Mijn favoriete bassist Michel De Coster van De Mens heeft een boek geschreven over leiderschap! Dat moet in mijn leeslijst, natuurlijk. Hoofdstuk drie gaat over de stelling dat een goede leider zich niet bezighoudt met details.

tim poetsen ©Shutterstock

Abonneer je op de nieuwsbrief

Volgens De Coster mag je je als leider niet teveel laten afleiden. Het is een valkuil voor mezelf en vele andere professionals. Ik ga de inhoud niet ‘spoilen’, maar ik kan wel zeggen dat hij een verhelderend verhaal brengt.

Als leider moet je de dingen doen waar je goed in bent en moet je beslissingen nemen die ertoe doen, die zoveel mogelijk impact hebben op de visie en de resultaten. 

Zelf probeer ik bij het begin of einde van de week de momenten die ertoe doen in kaart te brengen. Waar maak ik deze week het verschil? 

En dat is voor alle duidelijkheid niet het mee beslissen over de kleur van de uitnodigingen van het personeelsfeest of te lang blijven stilstaan bij verjaardagsfeestjes waar de gasten de weg naar het toilet niet meer vonden.

Ik ben het wel niet helemaal eens met De Coster. En dat hoeft ook niet want goede leiders zijn kritisch.

In een sterk concurrentiële wereld kan je volgens mij soms wél het verschil maken door de details te verfijnen. Net die kleine aanpassing in een communicatie? Of toch een extra budget vrijmaken voor het personeelsfeest om de tevredenheid te boosten? 

Op de lange termijn kunnen die details mee het verschil maken in de bedrijfscultuur en de resultaten. 

Maar ik volg Michel wel dat het meeste gewicht elders moet liggen.

Onlangs was ik ook kritisch voor onze eigen sector-organisatie. Die duivelse dienstencheques kwamen nog maar eens niet zo positief in het nieuws met een noodkreet over de leefbaarheid van de sector. 

Onze sector heeft geen al te best imago, dus vond ik het geen goed idee om een -naar mijn mening- onrealistische prijsverhoging te vragen. Deze eis gaat onze geloofwaardigheid en maatschappelijke relevantie niet doen groeien. 

Misschien is dat wel een hoofdlijn waar ik me in de toekomst mee moet gaan bemoeien?

Eerst maar de volgende hoofdstukken van Michel lezen! Tot ergens onderweg, en tot nader order: de dienstencheques blijven mooier dan ooit tevoren.

Bedrijfsleider Tim

Wie is bedrijfsleider Tim?

Tim: "Profvoetballer was mijn eerste keuze, maar dat was een beetje te veel gedroomd. Uiteindelijk kwam ik onverwacht in de wondere wereld van de dienstencheques terecht. Een dienstenchequebedrijf leiden is de job van mijn leven. Een speeltuin waarin ik me kan uitleven."

Ook interessant

Tim: tongtwisten

‘Jij hebt nogal een 'jobke': gaan lunchen, wat vergaderen en voor de rest moet iedereen naar jou luisteren!’ Dat zeggen mijn vrienden als ze de draak steken met m'n verantwoordelijkheden. 

Tim: management mama

Toen ik met gezondheidsproblemen kampte, vroeg mijn mama: "Zou je niet wat minder sporten en minder concerten bijwonen?" Met geen woord repte ze over minder hard werken.

Tim: levenslang

Ik wil graag Pipi Langkous citeren. "Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan!" Een goede raad die je zowel op het werk als in je privéleven kan gebruiken.