Loopbaan

Zo word je zichtbaar

Vind je het moeilijk om uit te pakken met je successen? Dan loop je het gevaar dat je werk onzichtbaar blijft en dat je baas je over het hoofd ziet bij een promotie of salarisverhoging. Hoe zorg je ervoor dat je opgemerkt wordt, zonder dat je arrogant of opschepperig overkomt? Negen tips.

promotie ©Shutterstock

Abonneer je op de nieuwsbrief

Erken je successen

Vooral vrouwen hebben er een handje van weg om hun successen te bagatelliseren. Als ze een compliment krijgen, zeggen ze: “Oh, maar zo bijzonder is dat toch niet, dat kan iedereen’. Of ze minimaliseren hun eigen aandeel: ‘Ja, maar we hebben het vooral als team gedaan’.

Krijg je een compliment, relativeer het dan niet. Zeg bijvoorbeeld: ‘Dankjewel. Ik ben ook blij met het resultaat.’

Gun anderen hun succes

Wees niet alleen blij en trots als je zelf succes hebt behaald, maar ook als je collega’s het goed doen. Feliciteer hen.

Als jij hen hun succes gunt, is de kans groot dat ze later ook blij zijn in jouw plaats.

Vertel je collega’s waarmee je bezig bent

Ben je in je eentje dingen aan het doen waarvan je collega’s geen weet hebben? Dat is zonde: hierdoor weten ze niet dat je hard aan het werk bent en kunnen ze ook geen nuttige tips geven.

Gebruik de teamvergadering om te vertellen waar je mee bezig bent.

Hou je baas op de hoogte

Laat je baas weten waar je mee bezig bent. Doe dit op een manier die past bij het karakter van je baas. 

Is het een rationeel, zakelijk type? Geef droog feitenmateriaal via mail en houd het kort. Is het eerder een emotioneel type? Spring dan even binnen om te vertellen waar je mee bezig bent. 

Twijfel je over de beste aanpak, pols dan eens bij collega’s die je baas goed kennen.

Maak succesvolle projecten bekend

Heb je een project afgerond dat interessant is voor je baas of collega’s? Stuur hen een mail om hen te informeren over het resultaat. Hou het kort en informatief. Begin zeker niet te pochen. 

Is het project interessant voor de hele organisatie? Informeer bij de communicatie-afdeling of ze het op intranet kunnen plaatsen of kunnen opnemen in het personeelsblad.

Reik oplossingen aan

Heb je een ernstige fout gemaakt of is er een probleem? Signaleer dit tijdig aan je baas. Als je baas er bij verrassing achter komt, is dit nefast voor het vertrouwen in jou. 

Suggereer meteen ook enkele mogelijke oplossingen waaruit je baas kan kiezen. Presenteer je favoriete optie net een tikkeltje rooskleuriger dan de andere opties. 

Neem initiatief

Gaat er een project van start dat jou interesseert en waarvan je weet dat het management er veel waarde aan hecht? Stel je kandidaat om mee te werken.

Laat je stem horen tijdens vergaderingen

Durf tijdens vergaderingen vragen stellen en je mening geven, ook als die afwijkt van de rest. 

Neem je het woord? Gebruik geen vakjargon, articuleer goed en praat traag. Als je zelf het gevoel hebt dat je te langzaam praat, zit je goed.

Zit niet altijd naast dezelfde mensen. Ga eens naast een collega zitten die je niet kent. Of naast de voorzitter of directeur. Zo kom je toegankelijker over en wie weet komt er een gesprek uit voort.

Maak gebruik van het functioneringsgesprek

Heb je het gevoel dat je baas niet voldoende op de hoogte is van je prestaties? 

Stel een lijst op met je belangrijkste successen en overloop het tijdens je functioneringsgesprek.

Ook interessant

Pensioenwijsheid

Drie collega’s die met pensioen gaan vertellen over hun beste en slechtste beslissingen, en geven loopbaantips. “Het is niet omdat je de lat lager legt dat je hoger springt.”

Kies voor de zorg

Zorg je graag voor anderen en wil je de overstap maken naar de zorgsector? Zeker doen!

Geen ambitie, mag het?

Zwoegen en zweten. Volledig vrijwillig en voor dat ene doel: de carrièreladder beklimmen. Maar wat als je niet per se hogerop wil? We vroegen 4 ‘ambitieloze’ werknemers wat hen drijft.