Buitenland

Wonen en werken in Dubai

Droom je even mee? Van een luxueuze stad in het Midden-Oosten. Een heerlijk diner bij zonsondergang. En een heldere sterrenhemel boven de woestijn. Voor Jeroen Van Cauwenberghe is dit geen droom. Hij woont al 14 jaar in Dubai.

dubai
©Shutterstock

Abonneer je op de nieuwsbrief

Met het gezin naar Dubai

Jeroen: “Ik was jarenlang piloot in Nederland. De KLM-groep nam in 2007 de maatschappij waarvoor ik vloog over. Met een reorganisatie tot gevolg. Er werden veel vluchten geschrapt. Ik ging dan maar op zoek naar ander werk.

Ik solliciteerde bij Emirates Airlines en kreeg een jobaanbieding. Mijn toenmalige vrouw en ik hebben niet lang getwijfeld. We verhuisden in 2008 met ons zoontje en onze honden naar Dubai.

“This is your captain speaking”

Ik ben gezagvoerder op een Boeing 777 en werk daarnaast ook als instructeur en examinator. Ik geef les aan piloten en neem examens af, zowel op het vliegtuig als in de simulator. Een serieuze verantwoordelijkheid want ik mag namens de lokale luchtvaartbevoegdheid ‘GCAA’ piloten certificeren om met een Boeing 777 te vliegen.

Gratis woning

Ik ben ondertussen gescheiden. Via het werk leerde ik enkele jaren geleden mijn huidige vrouw kennen. Zij was stewardess. 

We wonen samen in Meydan South. Mijn werkgever heeft daar woningen in een compound. Dat is een afgesloten woongebied. We wonen er gratis in een villa met vier slaapkamers en een mooie tuin. Water, gas, elektriciteit en het transport naar de luchthaven worden ook betaald door Emirates Airlines.  

Er is een ‘community centre’ voor dagelijkse boodschappen, sport en medische hulp. Buiten de compound liggen de grotere winkels. Thuisbezorging is doodnormaal in Dubai. Boodschappen, maaltijden… Je kan zelfs je auto laten tanken voor je deur. Je plaatst een bestelling in een app, zet de auto op straat en een medewerker vult de brandstof van je wagen bij. Alles is hier gemakkelijk.

Kamperen in de woestijn

In mijn vrije tijd doe ik triathlon of speel ik golf. Ik kampeer ook graag in de woestijn. Voor mijn kampeertrips kocht ik een Hummer met een tent erbovenop. 

En dan zijn er natuurlijk ook de zee en het strand. Ik geniet van alles wat Dubai te bieden heeft. De enige spelbreker is de hitte in de zomer. Dat is wat teveel van het goede. Het mag hier wel wat meer regenen.

Arabische lessen op school

Mijn twee kinderen uit mijn eerste huwelijk zijn tot hun achtste in Dubai gebleven. Ze kregen Engelstalig onderwijs op een Amerikaanse privéschool, betaald door mijn werkgever. Alle kinderen moeten hier trouwens ook Arabisch leren op school.

Nu wonen ze bij hun moeder in België. Elke schoolvakantie komen ze naar mij.

Brutoloon = nettoloon

Ik heb een hele goede werkgever. Emirates betaalt de vluchten van mijn kinderen als ze op bezoek komen. Mijn vrouw en ik vliegen ook voordelig. Tel daar onze woning bij… We worden verwend en dat waarderen we enorm. Want anders zou het leven hier duur zijn.

Tanken is dan weer wel een heel pak goedkoper. En er is geen inkomstenbelasting. Het bedrag bovenaan mijn salarisstrook is hetzelfde als wat er onderaan staat. Daar gaat geen cent vanaf! 

Maatschappij

Het is hier heel veilig. En niet alleen waar we wonen. Dubai kent in het algemeen weinig criminaliteit en vandalisme. Het gezag van de politie en de overheid is dan ook onbetwistbaar. Een misstap wordt hier onmiddellijk bestraft. Of dat gevoel heerst tenminste.

Het is een religieus land, maar als buitenlander voel ik me niet beperkt. Sommige supermarkten hebben bijvoorbeeld een ‘non-muslim’ afdeling. De naam spreekt voor zich. Daar vind je bijvoorbeeld varkensvlees, zoals onze eigen Belgische ham. Alcohol is verkrijgbaar in heel wat cafés en drankwinkels. Je hebt wel een licentie nodig om het te kopen.

Net zoals in België doen we hier ook terrasjes. Bijvoorbeeld in het ‘Belgian Beer Cafe’. Daar kan je genieten van een frisse Hoegaarden en wegdromen tijdens een mooie zonsondergang.”

 

Buitenland

Ook interesse?

  • Wil je graag getuigen over je ervaring in het buitenland? Mail naar de redactie.
  • Droom je van een buitenlandse ervaring? Lees meer op 'Werken in het buitenland'. 

Ook interessant

Wonen en werken in Italië

Isabelle runt een B&B in het middeleeuwse dorpje Poggio Cupro. “Tijd vergt elasticiteit hier. Je kan je daarover opwinden, maar dat werkt contraproductief.”

Wonen en werken in Kenia

Christel: “We vinden het heerlijk om niet meer deel te nemen aan de ‘rat race’. We werken hier 7 op 7, maar toch voelt het anders. Het zonlicht helpt.”

Wonen en werken in Noorwegen

Jetske is graag onderweg. Letterlijk en figuurlijk. “Ik probeerde te passen in het huisje-tuintje-boompje-verhaal, maar dat lukte niet. Het zit in mij om op ontdekking te gaan."