Collega's en bazen

Zo scoor je bij je baas

Lever je elke dag uitstekend werk, maar denkt je leidinggevende daar anders over? Dan zijn je inspanningen parels voor de zwijnen. Als je carrière wil maken, is het belangrijk om op een goed blaadje te staan bij je baas. Jeroen Busscher geeft in zijn boek ‘Onbeperkt houdbaar’ tips om te scoren.

scoren bij je baas ©Shutterstock

Abonneer je op de nieuwsbrief

Volgens managementexpert Jeroen Busscher hou je je best aan vijf basisregels als je een goede indruk wil maken op je leidinggevende.

Regel 1: je baas heeft ook een baas

  • Je leidinggevende wil zelf ook goed staan bij het management. 
  • Tip: reik zaken aan waarmee je leidinggevende hogerop indruk kan maken. Kickt het hoger management bijvoorbeeld op vernieuwing? Stel dan regelmatig nieuwe ideeën voor. 

Regel 2: je baas wil weten wat je doet

  • Je leidinggevende wil weten of je goed bezig bent. Heeft die het gevoel dat dit zo is, dan krijg je meer vrijheid en steun.
  • Tip: laat weten waar je mee bezig bent en wacht niet tot je leidinggevende hier zelf naar vraagt. Doe dit op een manier die past bij het karakter van je baas. Is het een rationeel, zakelijk type? Geef droog feitenmateriaal via mail en houd het kort. Is het een emotioneel type? Spring dan regelmatig binnen om te vertellen waar je mee bezig bent.

Regel 3: ook je baas wil complimentjes

  • Iedereen vindt het prettig om een schouderklopje te krijgen. Ook je leidinggevende. Toon je je waardering, dan krijg je zelf ook meer waardering. De menselijke natuur zit zo in elkaar: we houden van wie van ons houdt.
  • Tip: complimenteer je baas af en toe, maar doe het subtiel. Anders lijkt het alsof je slijmt en dat komt onoprecht over. Een subtiele manier om een schouderklopje te geven, is interesse tonen. 

Regel 4: je baas moet jou kunnen vertrouwen

  • Je leidinggevende wil dat je loyaal bent en handelt in functie van de bedrijfsbelangen. Vertrouwt je baas je, dan krijg je meer vertrouwen in ruil.
  • Tip: toon dat je leidinggevende op jou kan rekenen. Krijg je bijvoorbeeld een klus die je niet zelf kan oplossen? Schakel iemand in die hier wel weg mee weet. Het belangrijkste is het resultaat. Hou ook rekening met de gevoeligheden van je baas. Ergert je leidinggevende zich dood aan mensen die te laat komen? Zorg er dan voor dat je 's morgens op tijd op je bureaustoel zit en kom niet te laat op vergaderingen.

Regel 5: je baas wil geen problemen maar opties

  • Problemen die zichtbaar zijn in de rest van de organisatie hebben een invloed op het succes van je leidinggevende. Daarom wil die op de hoogte zijn van wat er fout gaat en niet op verrassingen stoten.
  • Tip: bespreek belangrijke fouten of problemen tijdig met je baas en leg mogelijke oplossingen voor. Presenteer je favoriete optie net een tikkeltje rooskleuriger dan de andere opties. Zo stuur je je baas in de juiste richting.


Meer info: www.jeroenbusscher.nl

Ook interessant

Wat je baas haat aan jou

Het is onder collega's ‘bon ton’ om op de baas te kappen. Verdiend uiteraard, maar heb je er al eens bij stilgestaan dat je baas sommige van jouw gewoonten ook onuitstaanbaar vindt?

Toxisch leiderschap

Anna was dolgelukkig met haar eerste job, maar merkte snel dat er iets mis was. “Mijn baas vertelde vreselijke dingen over mijn collega’s, terwijl ze me net heel sympathiek leken.” 

Omgaan met je baas

Je relatie met je baas bepaalt voor een groot deel hoe je je voelt op het werk. Zit dat bij jou niet snor? Ontdek onze tips!