Buitenland

Wonen en werken in Zwitserland

Koen heeft altijd een internationale carrière gehad. Als consultant werkte hij onder meer in Amsterdam, Parijs, Frankfurt, Genève en Milaan. Omdat hij het wekelijkse pendelen met vliegtuig en trein beu was, besloot hij in te gaan op het voorstel om naar Zurich te verhuizen. Koen: “Het organisatietalent van de Zwitsers is ongeëvenaard. Alle treinen rijden hier stipt!”

Ik werk als consultant gespecialiseerd in kapitaalmarkten en derivatentransacties. Ik doe mijn job heel graag. Ik werk vooral op projectbasis. Dit betekent dat ik regelmatig verander van klant en werkomgeving. Belangrijk zijn de targets en deadlines. Met zaken als administratie hoef ik me gelukkig niet bezig te houden. Minder leuk is dat m’n job soms lange dagen kent en heel stresserend kan zijn.

Wat me op de werkvloer opvalt is dat Zwitsers heel correct zijn, en dat ze dit ook van anderen verwachten. Er speelt minder politiek dan in België. Daarnaast is Zürich ook een heel internationale stad, en dat zie ik weerspiegeld in m’n werkomgeving. Ik heb collega’s uit Zwitserland, Duitsland, Ierland, Engeland, Indië, Mexico, Macedonië en Moldavië.

Stipte treinen

Ik woon in een rustige buurt, heel dicht bij het centrum van Zürich, op 10 minuten van het centraal station en de belangrijkste winkelstraten. Zürich is op het eerste gezicht een eerder kille stad, maar kent veel mooie en verborgen plekjes: interessante musea, leuke bars... Bovendien is Zürich omgeven door de natuur. Op nauwelijks 10 minuten sta je in het midden van prachtige wouden of zit je aan de oever van een uitgestrekt meer.

Een ander pluspunt is hoe goed alles georganiseerd is. Treinen, bussen en trams zijn perfect op elkaar afgestemd en rijden zo goed als altijd stipt. Dit is meteen de reden waarom 40 procent van de mensen die in Zürich wonen, geen auto heeft. Toen ik hier nog niet zo lang woonde moest ik een keer naar Basel om een vlucht te halen. Zoals gebruikelijk was ik last minute vertrokken, volledig vertrouwend op het Zwitserse openbaar vervoer. Groot was dan ook mijn verbazing toen mijn trein werd aangekondigd met een onbepaalde vertraging. Maar, niet getreurd, luttele minuten later stonden er verschillende treinbeambten op het perron om informatie te geven. En na nauwelijks tien minuten was er een vervangtrein die me nog net op tijd naar Basel bracht. Fantastisch toch?

Duurder, duurst

Wat elke dag opnieuw wennen is, is hoe duur het leven hier is. Een brood kost makkelijk meer dan 3 euro, een kilo tomaten tussen de 3,5 en 4,5 euro, een kilo biefstuk minstens 45 euro. De huurprijzen in Zurich zijn helemaal niet te vergelijken met die in België: een tweekamerappartement van ongeveer 80 m2 kost hier zeker 2.500 euro per maand, en als het met modern comfort is uitgerust ga je richting 2.800 euro of meer. Toegegeven, het dure leven wordt gecompenseerd door de hoge lonen en de lage belastingen, maar dan nog…

Ook een verandering, is het feit dat in Zwitserland veel zaken niet door de staat zijn voorzien. Ziekteverzekering is hier een voorbeeld van. Je wordt verondersteld heel wat zelfredzamer te zijn dan in België. Verder zijn Zwitsers een gesloten volk. Ze zijn redelijk gereserveerd ten opzichte van andere culturen. Je moet eerst hun vertrouwen winnen en laten zien dat je bepaalde kwaliteiten hebt, voor ze zich wat opener opstellen. Eens je ze beter leert kennen, zijn ze wel hartelijk.

Vrije tijd

Intussen voel me hier helemaal thuis. Ik ben nogal een liefhebber van fotografie, dus ga ik in het weekend regelmatig op stap om interessante gebouwen en mooie landschappen te fotograferen. Voor de rest ga ik af en toe sporten en iets drinken met collega’s of vrienden.

Wat ik mis? Onze Bourgondische levensstijl! De overvloed aan wafels en chocolade, het lekkere bier, de gezellige cafés, de massa’s goede restaurants... Ik ben zeker van plan om ooit naar België terug te keren, maar als alles volgens plan verloopt, blijft Zürich de komende jaren mijn thuis.”

 

E-mail Koen: koendecrock@me.com

Buitenland

Ook interesse?

  • Wil je graag getuigen over je ervaring in het buitenland? Mail naar de redactie.
  • Droom je van een buitenlandse ervaring? Lees meer op 'Werken in het buitenland'. 

Ook interessant

Wonen en werken in Italië

Isabelle runt een B&B in het middeleeuwse dorpje Poggio Cupro. “Tijd vergt elasticiteit hier. Je kan je daarover opwinden, maar dat werkt contraproductief.”

Wonen en werken in Kenia

Christel: “We vinden het heerlijk om niet meer deel te nemen aan de ‘rat race’. We werken hier 7 op 7, maar toch voelt het anders. Het zonlicht helpt.”

Wonen en werken in Noorwegen

Jetske is graag onderweg. Letterlijk en figuurlijk. “Ik probeerde te passen in het huisje-tuintje-boompje-verhaal, maar dat lukte niet. Het zit in mij om op ontdekking te gaan."