Dit artikel is ouder dan een jaar. Sommige info is misschien verouderd.
Welzijn

Beter luisteren

Goed kunnen luisteren. Zonder je gesprekspartner te onderbreken of te popelen om zelf het woord te nemen. Als je dat kan, heb je een prachtige sleutel in handen om sterke relaties uit te bouwen. Zowel privé als op het werk.

Ben jij een goede luisteraar? Met deze 4 tips zet je een stap in de juiste richting.

Tip 1: zwijg

De eerste voorwaarde om een goede luisteraar te zijn is zelf minder praten. Dat klinkt evident en lijkt niet moeilijk. Tot je er bewust op let. 

Dan is de kans groot dat je versteld staat van je neiging om anderen te onderbreken. Of je ontdekt dat je drang om iemands zinnen af te maken groter is dan je dacht. Doe dat niet. Wees geduldig en zwijg zolang de ander aan het woord is.

Tip 2: omarm stiltes

Heb je het moeilijk met stiltes tijdens een gesprek? Vul je ze liefst zo snel mogelijk op door zelf het woord te nemen?

Dat is een gemiste kans: door stiltes tijdens een gesprek te accepteren, moedig je je gesprekspartner aan om verder te vertellen. Je geeft hem de kans om zijn verhaal te doen, en hij krijgt het gevoel dat wat hij vertelt ertoe doet.

Heb je het lastig om te zwijgen als er een stilte valt? Herhaal op zo'n moment enkele keren in stilte 'Spreken is zilver, zwijgen is goud'. Zo gaat de stilte sneller voorbij.

Tip 3: geef geen advies

Als iemand je vertelt dat hij het lastig heeft, is het verleidelijk om te reageren met advies.

Maar vaak zijn mensen niet op zoek naar advies. Ze willen gewoon hun hart luchten, en voelen dat je hen begrijpt

Als je collega je vertelt dat hij ander werk wil, reageer dan niet met 'Waarom neem je geen coach?' of 'Zou je dat wel doen in deze onzekere tijd?'. Vraag liever 'Wat zou je leuk vinden aan ander werk?' en ontdek wat er omgaat in zijn hoofd.

Tip 4: probeer iets bij te leren

Als iemand iets vertelt wat je herkenbaar vindt, bestaat de drang om je eigen verhaal te doen. Hiermee wil je zeggen 'je bent niet de enige'. Maar door je eigen relaas te doen, loop je het risico dat de ander denkt dat je niet luistert of dat zijn verhaal je niet interesseert.

Houd de focus liever op de ander, en geef hem de ruimte om meer te vertellen door open vragen te stellen. Na zo'n gesprek weet je altijd iets over je gesprekspartner wat je daarvoor niet wist. En dat is het perfecte ingrediënt om jullie relatie te verdiepen.

Vind je het moeilijk om open vragen te bedenken tijdens het gesprek. Gebruik dan woorden zoals 'hoezo?' of 'interessant' om de ander uit te nodigen om verder te vertellen.

 

knack.be/acht-tips-die-je- beter-leren-luisteren

intermediair.nl/beter- luisteren-overtuigen

Ontvang tips en verhalen over solliciteren en werk

Ook interessant

  • Energiezuinig thuiswerk

    Werk je een dagje thuis? Verlucht 's morgens je werkplek, vul een thermos met koffie of thee en trek alle stekkers van je computer uit op het einde van je werkdag. Elf eenvoudige tips om energie en elektriciteit te besparen zonder kou te lijden.

  • Omgaan met kritiek

    Kritiek kan aanvoelen als een klets in je gezicht, die soms tot dagen erna blijft nazinderen. Toch hoeft kritiek niet negatief te zijn. Je kan er uit leren en een betere versie van jezelf worden. Hoe ga je op een goede manier om met kritiek? 5 tips.

  • Dat heb je goed gedaan!

    Een op drie werknemers krijgt zelden of nooit een compliment. En dat is zonde. Want werknemers die zich gewaardeerd voelen, zijn gemotiveerder en presteren beter. Tijd om het tij te keren: vier tips om je medewerkers meer te complimenteren.