Dit artikel is ouder dan een jaar. Sommige info is misschien verouderd.
Welzijn

Ken jezelf

Heb je een hekel aan passieve collega's? Kan je niet tegen ja-knikkers? Of werkt bazig gedrag bij jou als een rode lap op een stier? Volgens bedrijfskundige Daniël Ofman kan je het meest leren van de mensen waar je je het ergst aan ergert. Doe de test!

Bedrijfskundige Daniël Ofman ontwikkelde een persoonlijkheidsmodel waarmee je je kwaliteiten, valkuilen, uitdagingen en allergieën in kaart brengt. 

Nieuwsgierig? We helpen je om het persoonlijkheidsmodel in te vullen. 

Kernkwadrant Daniel Ofman

Stap 1: noteer bij 1 een kernkwaliteit

 • Iedereen heeft kernkwaliteiten. Zo'n kernkwaliteit is een positieve eigenschap die je kenmerkt. Vaak is het iets dat anderen in je bewonderen, maar dat je zelf vanzelfsprekend vindt. Je hoeft er geen moeite voor te doen.
 • Voorbeelden zijn: actiegericht, kritisch, rustig, eerlijk, behulpzaam, nauwgezet, optimistisch…
 • Vind je het moeilijk om een kernkwaliteit te bedenken? Vraag aan enkele mensen uit je omgeving naar je meest positieve eigenschappen.

Stap 2: noteer bij 2 je valkuil

 • Elke kernkwaliteit heeft een schaduwzijde; een valkuil. Je komt in je valkuil terecht als je 'doorschiet' in je kwaliteit; als je er te ver in gaat.
 • Wie te actiegericht is, kan bijvoorbeeld drammerig worden, wie te kritisch is rebels, wie te rustig is passief, wie te eerlijk is genadeloos, wie té behulpzaam is bemoeizuchtig, wie te nauwgezet is star..  

Stap 3: noteer bij 3 je uitdaging

 • Aan elke kernkwaliteit is er een uitdaging gekoppeld. Dit is een positieve eigenschap die exact het tegengestelde is van je valkuil, en die je bewondert bij anderen. Is drammerigheid je valkuil, dan kan geduld je uitdaging zijn.
 • Ofman raadt aan om je uitdaging verder te ontwikkelen en die te combineren met je kernkwaliteit. Op die manier trap je niet meer in je valkuil. Ben je actiegericht, probeer dan ook geduld te hebben. Zo ga je niet meer drammerig zijn.
 • Volgens Ofman is het zeker niet zo dat je je kernkwaliteit moet afzwakken om je valkuil te omzeilen. Want dan verlies je je sterkte. En je kernkwaliteit gaat ook niet verloren als je je uitdaging verder ontwikkelt. Je kan geduldig zijn én actiegericht.

Stap 4: noteer bij 4 je allergie

 • Bij elke kernkwaliteit hoort een allergie. Als je overdrijft met je uitdaging -erin doorschiet- kom je uit bij je allergie: datgene waar je bij anderen een enorme hekel aan hebt.
 • Is geduld je uitdaging, dan kan je allergisch zijn aan passiviteit. Kom je in aanraking met passieve mensen, dan erger je je mateloos en heb je de neiging om in je valkuil te trappen. Hoe passiever je collega, hoe drammeriger jij wordt!
 • Het mooie is dat je het meest kan leren van de mensen waar je je het sterkst aan ergert. Achter die passiviteit zit een kwaliteit, en het is net die kwaliteit die je mist. Je passieve collega die je in de gordijnen jaagt, beschikt waarschijnlijk wel over geduld, jouw uitdaging.

Voorbeelden

Kwaliteits Valkuil Uitdaging Allergie
Kritisch Rebels Respectvol Ja-knikker
Rustig Afwachtend Initiatiefrijk Opdringerig
Eerlijk Genadeloos Tactvol Manipulatief
Behulpzaam Bemoeizuchtig Loslaten Onverschillig
Nauwgezet Star Flexibel Wispelturig
Optimistisch Naïef Alert Pessimistisch
Doorzetter Koppig Bedachtzaam Aarzelend
Bescheiden Onzichtbaar Profilerend Arrogant

Meer info: www.corequality.nl

Ontvang tips en verhalen over solliciteren en werk

Ook interessant

 • Kies voor de zorg

  Er is veel nood aan zorgpersoneel. In de lijst van knelpuntberoepen vind je heel wat beroepen uit de zorgsector, en ‘verpleegkundige’ staat er zelfs op nummer 1. Een opleiding in de zorg biedt dus garantie op werk. Met VDAB kan je de stap zetten.

 • Energiezuinig thuiswerk

  Werk je een dagje thuis? Verlucht 's morgens je werkplek, vul een thermos met koffie of thee en trek alle stekkers van je computer uit op het einde van je werkdag. Elf eenvoudige tips om energie en elektriciteit te besparen zonder kou te lijden.

 • Geen ambitie, mag het?

  Zwoegen en zweten. Van zonsopgang tot zonsondergang. Volledig vrijwillig en voor dat ene hogere doel: gestaag de carrièreladder beklimmen. Maar wat als je het niet voelt? Als je niet per se hogerop wil? We vroegen 4 'ambitieloze' werknemers wat hen drijft.