Columns

Steven: DNA

Willen of niet: elk bedrijf heeft een specifiek soort DNA en rare kronkels van chromosomen.

De meeste managers proberen deze bedrijfseigenheid bij hun werknemers te ontdekken tijdens de aanwerving of later te transplanteren in medewerkers die afwijken van het DNA. 

Zo hopen ze dat hun medewerkers meer voorspelbaar gaan acteren tijdens hun carrière.

Op die manier kan een bedrijf beter en sneller zijn strategie uitrollen om zo de gewenste cijfers te behalen. De omgangsvormen op de werkvloer en in de buitenwereld moeten voor iedereen voldoende duidelijk zijn.

Onze Japanse multinational plaatst sloganwoorden als innovatie, diversiteit, groei maar vooral integriteit als absolute top-strijdwaarden naar voor.

Het topmanagement oefent voortdurend op alle mogelijke manieren druk uit om de gewenste gedragsveranderingen te bewerkstelligen.

Wie hetzelfde DNA heeft in ons bedrijf moet zichzelf achterna hollen en via sociale controle de andere collega's controleren. Onzinnig, want discipline moet niet opgelegd worden door anderen, maar moet door je aders vloeien.  

'Compliance' en 'integrity' zijn tijdens de laatste twee coronajaren onze achillespees geworden. Bazen hebben bijna geen lijfelijk contact meer met hun onderdanen dus is de stap rap gezet om van iedereen een verdacht individu te maken.

Om het vuur voor die hoge morele standaard aan te wakkeren worden we op constante basis gebrainwasht met trainingen, examens en saaie presentaties. Oersaai en door velen omschreven als tijdverlies!

Maar, maar, maar… vorige week werden we eindelijk verrast met een boeiend integriteitspleidooi van 's werelds beste voetbalscheidsrechter, de Duitser Felix Brych.

Een 45-jarige advocaat die niet alleen Messi en onze Lukaku in het gareel laat lopen, maar ook een andere missie heeft: hij geeft tegen betaling workshops over 'eerlijkheid' aan geïnteresseerde bedrijfsleiders. 

Hoe moet je als scheidsrechter in een miljardenwereld het hoofd koel houden op en naast het veld? Dit was zijn aftrap.

Er staan niet alleen 22 krokodillen op de grasmat, er zijn er nog eens tienduizenden naast de weide die al jouw beslissingen verdacht maken en je kop willen afbijten.

Als F. Brych een Champions League wedstrijd moet fluiten worden alle vluchten, het transport, de hotels en restaurants minutieus door anderen geboekt en wordt er op toegezien dat hij met zo weinig mogelijk vreemde mensen in contact komt. Het gevaar van beïnvloeding en manipulatie van de wedstrijd wordt door de voetbalbazen als een constant verborgen monster ingeschat.

Hoe moet je een wedstrijd leiden in eer en geweten? Hoe neem je onder constante stress een veelvoud aan beslissingen in een paar seconden? Is een mens hiervoor gemaakt?

De voorbereiding is primordiaal, zowel lichamelijk als geestelijk. Meneer Brych krijgt vooraf een analyse van het persoonlijk profiel van elke voetballer en een overzicht van de misleidende strategieën die de ploegen gebruiken. Daarnaast betekent voorbereiding ook: geen media lezen of bekijken. Dus: je mentaal afzonderen. In sommige landen proberen de media de scheidsrechter te manipuleren door schuldgevoelens of onzekerheden op te naaien.

De referee, die in 2017 nummer 1 was op de wereldranking, gebruikt deze leidraad: om goede beslissingen te nemen moet je eerst en vooral alle mogelijke negatieve invloeden uitschakelen.

In zijn geval is dit eerst en vooral zelf fit zijn maar ook geen schrik hebben van de joelende fans, alle spelers als evenwaardig behandelen en geen medelijden hebben met de verliezers.

Te veel empathie leidt tot compensatiegedrag. Compensatiegedrag leidt tot twijfel. En twijfel leidt dan weer tot verkeerde beslissingen.

De vraag van 1 miljoen is natuurlijk waarom onze Duitse topper Mr Brych nummer 1 kon worden?

Zonder te veel aarzelingen somde hij een reeks karaktereigenschappen op die ook bij heel veel 'bedrijfsscheidsrechters' van pas kunnen komen in een 'huis van vertrouwen':

  • De combinatie van moed en opgebouwde ervaring zijn het ware fundament.
  • De pilaren die het huis recht houden zijn zelfverzekerdheid, stressbestendigheid en assertiviteit.
  • Het dak met de schoorsteen wordt gevormd door de juiste communicatieve vaardigheid en 'presence'.

Een paar leuke weetjes :

  • Hij mag altijd business class vliegen en mag zijn loyaliteitspunten zelf houden.
  • Hij mag een truitje van Messi accepteren maar geen fles Franse wijn van een ontvangende voetbalploeg.
  • Hij was nummer 1 in het mannenvoetbal maar denkt dat hij andere talenten nodig heeft om dit te kunnen bereiken bij de dames.
  • Hij moet gemiddeld 200 beslissingen nemen in 1 wedstrijd.
  • Hij kreeg voor zijn vorige wedstrijd in de Champions League Vllareal - Man United 10.000 dollar.

Dat is 50 euro per fluitsignaal of... 100 euro per minuut. Zo kan je inderdaad al fluitend door het leven gaan.  

Manager Steven

Wie is manager Steven?

Steven werkt bij een Japanse multinational en reist meer dan 100 dagen per jaar voor zijn job. “Ik hoor vaak dat ik moeilijk gezag kan aanvaarden. Dat was zo op school, tijdens mijn legerdienst en ook op het werk."

Ook interessant

Steven: Duitse Top Gun

"De laatste dagen van september was ik op zakenreis in een zonnig land dat in een vredige nazomer was gehuld: Israël in vakantiemodus."

Steven: Amelina

Als ik mijn Bretoense volbloed, Amelina, vol levensplezier zie lopen tussen mijn andere paarden voel ik een intens geluk. Twee jaar geleden heb ik haar holder de bolder gekocht.

Steven: insane

"Ik was op zakenreis in het decadente Dubai en kreeg te maken met een cocktail van voetbal en kerstsfeer. Mijn hotel zat vol joelende Brazilianen die 500 euro voor een nacht betalen."