Welzijn

O dennenboom!

Wat betekent Kerstmis nog voor jou? Slaag je erin om een kerstgevoel te krijgen ondanks alle commercie? We vroegen het vier collega’s. Stijn: “Ik denk dat ik diep vanbinnen wacht tot ik kerst weer met iemand kan delen. Tot dan blijft de kerstboom in de kelder. Wat is het nut als ik de enige ben die ernaar kijkt?”

kerst ©Shutterstock

Abonneer je op de nieuwsbrief

Hilde: “De traditie van mijn mama verderzetten”

Webdesigner Hilde: “De kerstperiode heeft iets dubbels voor mij. Ik mijd de grote drukte in de steden en winkels, maar tegelijk kunnen de versiering en verlichting in de straten me wel bekoren. 

Na de doortocht van de Sint heb ik het gevoel dat ik echt voor kerstsfeer kan gaan. Sfeervolle muziek, kaarsen in heel het huis en onze zelfgemaakte houten kerstboom. 

Mijn guilty pleasure in de weken rond kerst zijn kerstfilms. Ik probeer de grootste kitsch buiten te houden… maar ik kan er erg van genieten.

Kerstavond vieren we bij mijn familie. Mijn mama is enkele jaren geleden overleden en vind ik het erg belangrijk om kerst nog met mijn vader te delen. De tradities, uit de periode dat mijn mama er nog was, leven voort, maar dan iets soberder. Zij ging echt voor een kerstmaal met alles erop en eraan… maar onze magen kunnen dat gewoon niet meer aan. :-)”

Stijn: “Reflectie van de kerstlichtjes in het water” 

Copywriter Stijn: “Als ik aan Kerstmis denk, denk ik vooral aan vroeger. Dat was een gezellige en warme tijd met ons gezin. Het begon met een adventskrans. En bereikte het toppunt tijdens de kerstvakantie. Geen school, lekker eten, cadeautjes, kerstfilms, open haard en wandelingen in het stadspark. 

Ik vind het nog altijd een fijne periode. De lichtjes buiten, koudere avonden, vrije dagen die de dagelijkse rush even onderbreken... Alleen beleef ik het nu anders omdat ik al enkele jaren alleen woon. Tijdens de kerstperiode mis ik soms wel iemand om de gezelligheid en warmte mee te delen. 

Vroeger versierde ik het huis. Maar na mijn relatie ben ik daarmee gestopt. Het eerste jaar als single vond ik het moeilijk om die gezelligheid te creëren. De jaren daarna deed ik het niet meer om praktische redenen. Waarom zou ik al dat werk doen als ik toch maar de enige ben die ernaar kijkt? Mijn moeder komt nu elk jaar langs met een zelfgemaakt kerststukje. Niet erg subtiel, maar wel lief van haar. 

Verder denk ik dat ik het kerstgevoel vooral buiten zoek. Ik maak bijna dagelijks een avondwandeling. Ik woon in de stad aan het water. De straten en balkonnetjes zijn echt mooi versierd. De reflectie in het water maakt het extra bijzonder. 

Lisa: “Uitwaaien tijdens winterse wandelingen”

Teamverantwoordelijke Lisa: “Kerstmis betekent niks bijzonders voor me. Ooit was dat wel anders. Toen ik in de lagere school zat had ik een kinderbijbel waar ik dol op was. De verhalen fascineerden me mateloos: water veranderen in wijn, bevallen in een stal met os en ezel... Het sprak tot mijn verbeelding. Ik hield ook van de gezelligheid van Kerstmis: de lichtjes, cadeautjes, het lekkere eten.... 

Maar naarmate ik ouder werd, merkte ik dat het me steeds minder deed en meer als een verplichting aanvoelde. Het eten te zwaar en te veel, de cadeaus overbodig en nutteloos... Het was zelfs zo dat ik er op de duur enorm tegen opkeek. 

Intussen heb ik een formule gevonden waar ik me goed bij voel. We beperken het aantal feesten tot twee: eentje bij mijn familie en eentje bij die van m'n man. Kwestie van de feestvreugde intact te houden. :-) 

Daarna trekken we er een paar dagen op uit. Vaak in eigen land of net over de grens. Flink uitwaaien tijdens lange, winterse wandelingen. Een lekker, maar bescheiden hapje eten. En de dag afsluiten met een goed boek en dito glas wijn. Heerlijk. Ik kijk er nu al naar uit! 

Kerstboom

© De kerstboom van Jens

Jens: “Fake cadeautjes onder de kerstboom”

SEO-expert Jens: “Ik ben een superfan. De kerstperiode geeft me een fijn en warm gevoel. Ik geniet van de kerstverlichting in de straten en ook de kerstmarkten vind ik uitermate gezellig. Ik ga er graag iets eten en drinken met vrienden.  

Elk jaar haal ik mijn kerstboom boven. Sinds corona doe ik dit al in het begin van november. De dagen worden dan donkerder waardoor extra gezelligheid welkom is. Bovendien kruipt er wel wat werk in het versieren. Ik zou het zonde vinden om mijn kerstboom maar voor drie weken uit te stallen. 

Voor de versiering beperk ik mij tot moderne kerstballen: matte witte en rode in kunststof. Het klinkt misschien vreemd, maar ik voorzie ook altijd fake cadeautjes. Een kerstboom zonder cadeaus vind ik maar leeg. 

Begin februari breek ik alles terug af en… kijk ik alweer uit naar november.”

Ook interessant

Stille nacht

Terwijl wij op kerstavond en oudjaar achteruit leunen aan de feesttafel, zijn Nele en William druk in de weer. Twee hartverwarmende getuigenissen.

Gênante kerstfeestjes

Kerstfeestjes op het werk zitten er ook dit jaar niet in. Wil je toch in de juiste stemming komen? 4 verhalen van werknemers die het iets te 'jolly' maakten toen kerstfeestjes nog mochten. Ho ho ho!

Eindejaarspremie? Check!

Een eindejaarspremie of ‘dertiende maand’ is voor veel werknemers een geschenk uit de hemel. Wanneer heb je er recht op en hoeveel bedraagt ze?