Solliciteren

Twijfels na een sollicitatie

Heb je een slecht gevoel na een sollicitatie? Denk dan twee keer na voor je de job accepteert. Laura: "Toen ik solliciteerde voor sportcoördinator, vroeg de directeur me: 'Sport jij zelf ook wel eens of heb je daar geen tijd voor met je kind?”

twijfel
©Shutterstock

Abonneer je op de nieuwsbrief

Als je werk zoekt is een goede match is tussen jou en je toekomstige werkgever belangrijk. Voel je die klik niet tijdens de sollicitatieprocedure? Neem dan de tijd om de juiste keuze te maken. Ga na waarom je twijfelt. Misschien vind je een geruststellende verklaring. Of is er toch meer aan de hand en past de jobinhoud of bedrijfscultuur niet bij jou? 

Wij verzamelden zes signalen die kunnen leiden tot een slecht gevoel na een sollicitatie.

1. Je hebt veel moeite om een afspraak vast te leggen

Ontving je op het laatste moment een uitnodiging? Kreeg je niemand te pakken om je afspraak te verzetten? Of waren ze vergeten dat je langskwam voor een gesprek? Misschien was er iemand ziek en had je gewoon pech. Of is er meer aan de hand en is het bedrijf intern slecht georganiseerd of onderbemand?

2. Er hangt een vreemde sfeer

Kijk eens goed rond als het selectiegesprek doorgaat in de kantoren van het bedrijf. Observeer de mensen die er werken terwijl je jouw beurt afwacht. Zitten ze erbij als zombies? Wordt er weinig gezegd? Lopen ze gestresseerd rond? Sommige details geven je een beeld over de bedrijfscultuur. 

3. De job komt helemaal niet overeen met de vacature

Merk je tijdens het gesprek dat de werkgever de job helemaal anders beschrijft? Of hoor je dat er nog vanalles bijkomt? Misschien heb je de functieomschrijving verkeerd geïnterpreteerd. Maar het kan ook dat de werkgever nog geen duidelijk beeld heeft over de functie en de doelstellingen. Frustrerend als je niet goed weet wat van jou verwacht wordt. 

4. Je voorgangers hielden het niet lang vol

Vraag tijdens de selectieprocedure waarom de functie vrijkwam. Hield de voorganger het niet lang vol? Probeer er dan achter te komen waaraan dit ligt. Was er een persoonlijke reden of heeft het eerder te maken met de werkdruk, onmogelijke verwachtingen of een slechte sfeer? 

5. Je belandt in een ongemakkelijk gesprek

Een sollicitatiegesprek is meestal een beetje spannend en onwennig. Maar het mag niet ongemakkelijk worden. Bijvoorbeeld door een koel onthaal, een spervuur aan moeilijke vragen, een manager die meer aandacht heeft voor zijn smartphone… Het contact tijdens een sollicitatiegesprek zegt soms ook iets over de omgang op de werkvloer. 

6. Je moet onmiddellijk beslissen

Zet het bedrijf je onder druk om onmiddellijk te beslissen of je de job wil? Probeer toch wat tijd te vragen. Dat is doodnormaal en een goede werkgever zal je die tijd geven wanneer dat haalbaar is. Als zij enkele weken nodig hebben voor de selectieprocedure, dan zal jouw antwoord ook niet op enkele dagen aankomen. 
 

 

 

Ook interessant

Sollicitatietips van werkgevers

De VDAB-sollicitatiecoaches vroegen 100 werkgevers wat ze belangrijk vinden in een cv, brief en gesprek. “Taalfouten in een brief of cv zijn een absolute dealbreaker!” 

Nutteloze sollicitatievragen

"Vergelijk jezelf met een dier." Leuk bedacht, maar wat leer je ervan als werkgever? Je komt hooguit te weten dat je kandidaat ‘zo trouw is als een hond’. Sommige vragen laat je beter vallen.