Welzijn

Stille nacht

Terwijl wij op kerstavond en oudejaarsavond achteruit leunen aan de feesttafel, zijn verpleegkundige Nele en vrijwilliger William druk in de weer. Nele bezorgt mensen met dementie een ontspannende avond en William brengt feestvierders veilig naar huis. Twee hartverwarmende getuigenissen om je alvast in de juiste stemming te brengen.

kerstboom
©Shutterstock

Abonneer je op de nieuwsbrief

Nele (42 jaar) is verpleegkundige in De Wingerd, een woonzorgcentrum dat een thuis biedt aan mensen met dementie. Ze werkt elk jaar op kerst- of oudejaarsavond. 

Ze legt uit: “Het is natuurlijk leuker om thuis te zijn bij je familie, maar ik maak er geen probleem van. Het hoort er nu eenmaal bij als je voor een job als verpleegkundige kiest. Bovendien hangt er tijdens de feesten een gezellige sfeer op het werk."

Rond de kerstboom

Nele: “We proberen onze bewoners net zo’n gezellige kerst en oudjaarsavond te bezorgen als thuis. We kleden hen extra mooi, leggen kerstmuziek op en zorgen voor een feestelijk gedekte tafel met een lekkere maaltijd en een glaasje wijn. 

Na het eten zitten we rond de kerstboom en openen we de cadeautjes die we voor hen kochten. Meestal is het iets nuttigs zoals douchegel of parfum.

Lekker, warm bad

We geven ook extra aandacht aan de bewoners die niet veel bezoek krijgen tijdens de feestperiode. Zij lopen er wat verloren bij. We doen dan iets waar ze echt van genieten. 

We geven hen bijvoorbeeld een lekker, warm bad of bladeren samen door een tijdschrift. Het zijn kleine dingen, maar voor hen betekenen ze veel. En voor ons is het fijn om hen te zien genieten.”

Nooit alcohol

Ook William (28) werkt terwijl andere mensen aan het feesten zijn. Bij hem is het als vrijwilliger.

Hij vertelt: “7 jaar geleden hoorde ik dat Responsible Young Drivers vrijwilligers zocht om feestvierders veilig thuis te brengen. Dit was echt iets voor mij. Ik ben zelf nierpatiënt en drink geen alcohol. Bovendien vind ik het fijn om iets te kunnen betekenen voor anderen.”

Nacht vliegt voorbij

William: “Op nieuwjaarsnacht starten we rond 20 uur. We spreken af in het coördinatiecentrum waar de wagens staan waarmee we rondrijden. Na een briefing met de vrijwilligers, eten we samen en drinken we enkele alcoholvrije drankjes. Op die manier vieren we ook een beetje het nieuwe jaar. Om middernacht begint het echte werk. Vanaf dan kunnen mensen die te veel gedronken hebben ons bellen op 0902 123 45. We pikken hen vervolgens gratis op en brengen hen in hun eigen wagen veilig naar huis.

De nacht vliegt voorbij omdat je voortdurend bezig bent. Ik kan het iedereen aanraden. Je komt op plaatsen waar je nog nooit geweest bent, rijdt met wagens waar je anders nooit mee zou rijden omdat je er het budget niet voor hebt en ontmoet fantastische mensen. Bovendien geeft het voldoening: je weet dat de feestvierders die je naar huis gebracht hebt, veilig thuis zijn.

Handvol kleingeld

“Gelukkig heb ik nog nooit passagiers gehad die zo dronken waren dat ze moesten overgeven. Ik denk dat de meesten zich inhouden. Het is tenslotte hun eigen wagen waar ze in zitten. Van agressie heb ik ook nog nooit last gehad. Meestal zijn m’n passagiers me dankbaar. 

Ik herinner me een man die zo tevreden was dat hij me per se een fooi wou geven. Hij grabbelde in zijn zakken en gaf me al zijn kleingeld. Twee keer een handvol! Toen ik het achteraf telde, kwam ik op bijna 10 euro uit. Niet slecht. We houden de fooien niet voor onszelf, maar leggen ze samen en gebruiken ze om een activiteit te organiseren voor alle vrijwilligers. Zo kunnen we nog wat nagenieten.”

Ben je tussen 17 en 29 jaar en wil je ook graag als vrijwilliger aan de slag bij Responsible Young Drivers? Stel je kandidaat.

Ook interessant

O dennenboom!

Wat betekent Kerstmis nog voor jou? We vroegen het vier collega’s. Stijn: “Ik denk dat ik diep vanbinnen wacht tot ik kerst met iemand kan delen. Tot dan blijft de kerstboom in de kelder. "

Gênante kerstfeestjes

Kerstfeestjes op het werk zitten er ook dit jaar niet in. Wil je toch in de juiste stemming komen? 4 verhalen van werknemers die het iets te 'jolly' maakten toen kerstfeestjes nog mochten. Ho ho ho!

Eindejaarspremie? Check!

Een eindejaarspremie of ‘dertiende maand’ is voor veel werknemers een geschenk uit de hemel. Wanneer heb je er recht op en hoeveel bedraagt ze?