Financiële voordelen erkende opleiding

Wat zijn de voordelen als je een door VDAB erkende beroepsopleiding, studie of stage volgt? We zetten ze voor je op een rijtje.

Volg je een erkende beroepsopleiding, studie of stage bij VDAB of een andere organisator, dan geniet je van heel wat voordelen. 

Gratis opleiding

 • We betalen het inschrijvingsgeld voor je opleiding of studie. 
 • We betalen de kosten van je leermateriaal terug. Let wel: volg je een studie hoger onderwijs, dan bepalen we jaarlijks de kosten op basis van het cursusmateriaal, de stagekledij en verplichte studieactiviteiten, en betalen we een vast bedrag. 

Behoud uitkering

Volg je een opleiding, studie of stage met een volledig leerplan die minstens een maand duurt, dan krijg je een vrijstelling van beschikbaarheid. 

 • Dit betekent dat je je werkloosheids-, inschakelings- of inkomensgarantie-uitkering behoudt. Afhankelijk van je situatie, kan ze wel dalen. Je uitbetalingsinstelling (vakbond of Hulpkas) kan je hier meer info over geven.
 • Bovendien word je vrijgesteld van een aantal plichten als werkzoekende. Zo hoef je niet op zoek te gaan naar werk en moet je niet ingaan op passende jobs.

Lees meer over de vrijstelling van beschikbaarheid.

Verplaatsingsvergoeding

Afhankelijk van je situatie, betalen we je vervoerskosten terug. Bijvoorbeeld als je geen werk hebt of deeltijds werkt. 

 • Gebruik je de bus? Dan vragen we voor jou een maandabonnement van De Lijn aan dat je recht geeft op alle gewone diensten van trams en bussen van De Lijn in heel Vlaanderen. Indien nodig, verlengen we dit abonnement .
 • Gebruik je een ander vervoermiddel, zoals de auto, trein, fiets, brommer...? Dan krijg je een kilometervergoeding.
 • Gebruik je een abonnement van een andere vervoersmaatschappij dan de Lijn, en dekt de kilometervergoeding de kost van dit abonnement niet? Dan betalen we je het verschil terug.

Kinderopvangvergoeding

Afhankelijk van je situatie, betalen we de opvang voor je kinderen terug. Bijvoorbeeld als je geen werk hebt of deeltijds werkt.

Welke kosten betalen we terug?

 • We betalen de kosten voor de kinderopvang als je kinderen nog niet naar school gaan.
 • Zitten je kinderen in het kleuter- of basisonderwijs? Dan betalen we de buitenschoolse kinderopvang. Let wel: op schoolvrije dagen betalen we voor buitenschoolse kinderopvang en kampen maximaal 15,11 euro per dag.

Let wel:

 • We betalen enkel de kinderopvang op dagen waarop je effectief prestaties levert.
 • We betalen enkel de werkelijke kinderopvangkosten terug. Geen extra kosten zoals vervoer, extra maaltijd, enz.
 • De opvang moet in een kinderopvanginitiatief plaatsvinden dat een vergunning heeft van Kind en Gezin.
 • Je betaalt de opvang eerst zelf. Vervolgens betalen wij de kosten terug op basis van je betaalbewijs en factuur.

Leervergoeding

Leer je duaal? Dan krijg je bovenop je werkloosheidsuitkering een leervergoeding.

Let op: bezorg een kopie van de overeenkomst tussen je opleidingsinstantie en je werkgever aan je uitbetalingsinstelling. Anders kan je in de problemen komen met je werkloosheidsuitkering.

Lees meer over de impact van je leervergoeding op je werkloosheidsuitkering.

Knelpuntpremie

Leidt de opleiding die je volgt tot een knelpuntberoep en beantwoord je aan bepaalde voorwaarden? Dan ontvang je een knelpuntpremie. 

Lees meer over de knelpuntpremie

Ook interessant

Meld verhuis of ander rekeningnummer

Ben je verhuisd of heb je een ander rekeningnummer? Meld dit onmiddellijk aan je opleidingscentrum en uitbetalingsinstelling (vakbond of Hulpkas).