Bedrijfscultuur

Gelukkig zijn in je job hangt niet alleen af van je takenpakket. Minstens even belangrijk is de bedrijfscultuur: het geheel aan normen en waarden dat op de werkvloer heerst. Welke cultuur past het best bij je? En hoe vis je uit welke cultuur een bedrijf heeft, nog voor je er aan de slag gaat? Praktische tips.

Welke bedrijfsculturen bestaan er?

Voor je kan nagaan welke cultuur het best bij je past, moet je weten welke verschillende culturen er bestaan. Het antwoord: oneindig veel, want elke bedrijfscultuur is uniek.

Volgens organisatiewetenschappers kan je de meeste culturen wel onderbrengen onder een bepaald type. Cameron en Quinn bijvoorbeeld onderscheiden deze vier types.

 • Innovatieve cultuur => focus op nieuwe producten en diensten
  De leidinggevenden stimuleren hun mensen om creatief en proactief te zijn. De medewerkers krijgen veel vrijheid, nemen zelf initiatief en durven risico's nemen.
 • Hiërarchische cultuur => focus op regels en procedures
  De leidinggevenden coördineren en organiseren. De medewerkers weten wat van hen verwacht wordt, krijgen veel sturing van bovenaf en hebben jobzekerheid.
 • Marktgerichte cultuur => focus op het eindproduct en de concurrenten
  De leidinggevenden zijn veeleisend en leggen de nadruk op resultaten en competitie. De medewerkers zijn competitief ingesteld, prestatiegericht en doelgericht.
 • Familiecultuur => focus op de medewerkers en klanten
  De leidinggevenden zijn mentors en 'zorgen' voor hun mensen. De medewerkers werken samen in hechte teams en zijn klantgericht. De betrokkenheid is groot.

Welke bedrijfscultuur past het best bij me?

Wil je weten welke bedrijfscultuur het best bij jou past, dan moet je jezelf kritisch durven analyseren. Een bedrijf met weinig regels klinkt bijvoorbeeld wel stoer, maar daar ben je niets mee als je eigenlijk het best functioneert in een omgeving met heldere werkprocedures.

Vind je het moeilijk dit zelf in te schatten?

 • Vraag je aan vrienden of familie welke bedrijfscultuur ze bij jou zien.
 • Doe een online test.Die geeft je een idee in welk soort bedrijf je het best tot je recht komt. Op 123test.nl vind je drie interessante gratis testen:

Hoe weet ik welke bedrijfscultuur het bedrijf heeft waar ik solliciteer?

Welke bedrijfscultuur er heerst in een bedrijf, weet je pas helemaal zeker als je er daadwerkelijk aan de slag gaat. Maar toch kan je al het een en ander uitvissen vanop afstand met deze tips.

Welke bedrijfscultuur er heerst in een bedrijf, weet je pas zeker als je er aan de slag gaat. Toch kan je al het een en ander uitvissen vanop afstand. Vier tips:

1. Bezoek de bedrijfswebsite.

Sommige bedrijven beschrijven zwart op wit hoe zij hun bedrijfscultuur zien.

2. Praat met mensen die er werken.

Doen ze hun werk graag? Hoe is de sfeer in hun team? Worden er vaak bedrijfsuitjes georganiseerd? Krijgen ze genoeg feedback van hun leidinggevende? Heerst er veel hiërarchie en bureaucratie? Hoe zit het met de balans tussen werk en vrije tijd?

Ken je niemand die er werkt? Spreek dan je netwerk aan. Post een bericht op Facebook en laat weten dat je op zoek bent naar iemand die bij bedrijf X werkt. Of geef in de zoekfunctie van LinkedIn 'medewerker van bedrijf X' in. Zo krijg je medewerkers te zien van het bedrijf. Je kan met hen connecteren of hen meteen een bericht sturen (als je een gemeenschappelijke connectie hebt).

3. Kom wat te vroeg naar het sollicitatiegesprek en observeer.

 • Staat er een koffieautomaat? Is het een drukbezochte plaats, of zijn alle medewerkers aan hun stoel gekluisterd?
 • Is het er stil, of zijn er mensen aan het praten met elkaar?
 • Wat dragen de medewerkers? Lopen ze er casual bij, eerder trendy of in maatpak?

4. Stel tijdens het sollicitatiegesprek vragen die peilen naar de bedrijfscultuur.

 • 'Waarom werk je hier graag?'
 • 'Hoe laat komen werknemers gewoonlijk aan op kantoor en wanneer gaan ze weer naar huis?'
 • 'Wat had je graag geweten voor je hier begon?'
 • 'Wat maakt dit bedrijf anders dan de concurrentie?'
 • 'Wat zou je aan dit bedrijf veranderen als je kon?'

Hoewel dit niet alles prijsgeeft over de heersende bedrijfscultuur, licht het een tipje van de sluier op. Zo heb je minder kans dat je bedrogen uitkomt.

collega's
©shutterstock