U bent hier

Wat na mijn sollicitatie?

vrouw met smartphone
© Shutterstock

Het is niet omdat je sollicitatiegesprek achter de rug is, dat daarmee de kous af is. We vertellen je wat je te doen staat zodra je de deur achter je dichttrekt.

Overloop het gesprek

Hoe verliep het gesprek? Stelde de werkgever vragen waar je moeilijk kon op antwoorden? Noteer ze en neem de tijd om een antwoord te bedenken.

Sta ook stil bij antwoorden waar je minder tevreden over was. Probeer een beter antwoord te bedenken. 

Ga verder

Blijf niet wachten tot de werkgever je contacteert om aan een volgende sollicitatie te beginnen.

Zorg dat je een aantal sollicitaties tegelijk hebt lopen. Dit zal sneller tot resultaat leiden.

Neem initiatief

Als de werkgever beloofd heeft om jou binnen een bepaalde termijn te contacteren en hij doet dit niet, neem dan zelf initiatief en vraag feedback. Bekijk onze tips om feedback te vragen.
 

Wat als?

 • Je wordt niet aangenomen.
  Dit wil zeggen dat je niet geselecteerd bent en dat deze sollicitatie voor jou eindigt. Is dit het geval, vraag dan meer uitleg. Dit kan je helpen bij je volgende sollicitatie. Bekijk onze tips.
   
 • Je komt in de werfreserve terecht.
  • De werkgever is overtuigd van je kwaliteiten, maar kan je op dit moment niet laten starten. Hij bewaart je cv en kan je alsnog contacteren als hij een gelijkaardige vacature heeft.
    
  • Informeer hoe lang je in die werfreserve blijft zitten en neem nu en dan nog eens contact op met de werkgever. Hou verder ook nieuwe vacatures van het bedrijf in de gaten.
 • Je mag naar de tweede ronde.
  Dit kan gaan om selectietesten, een tweede gesprek, een proef of een medisch onderzoek.
   
 • Je wordt aangenomen en mag je contract gaan ondertekenen.
  Proficiat! Zorg dat je voor het zetten van je handtekening alle nodige informatie hebt, zodat je achteraf niet voor onaangename verrassingen komt te staan. 

Meer hulp