U bent hier

Een eigen zaak

lamp

Ben je werkzoekend en droom je van een eigen zaak, maar weet je niet goed hoe je dit best aanpakt? Goed nieuws: je kan gratis begeleid worden tot aan de opstart van je bedrijf! Zo vergroot je je kans op succes. We leggen uit hoe het werkt.

Stap 1: maak een afspraak met VDAB

Wil je graag gratis begeleid worden bij het starten van je zaak? Maak dan een afspraak (=> link naar contactadressen) met een van onze consulenten voor een vrijblijvend gesprek.

Stap 2: ga langs bij VDAB

Tijdens het gesprek met je consulent krijg je praktische info. Bovendien gaat hij na of je in aanmerking komt voor de gratis begeleiding. Er zijn drie voorwaarden:

 • Je hebt een concreet idee voor een eigen zaak.
 • Je bent bereid om binnen 1,5 jaar te starten met je bedrijf.
 • Je hebt de vereiste beroepskennnis. Sommige beroepen zijn gereglementeerd: om ze te mogen uitoefenen, moet je het juiste diploma hebben. Wil je bijvoorbeeld een restaurant openen, dan heb je een diploma kok nodig. Bij het ondernemingsloket kan je hier meer info over krijgen.

Beantwoord je aan de voorwaarden, dan maakt je consulent een afspraak voor je met een startersadviseur die jou verder gaat begeleiden.

Stap 3: ga langs bij de startersadviseur

De startersadviseur stippelt samen met jou een stappenplan uit en begeleidt je tot aan de opstart van je zaak. Afhankelijk van je noden, kan de begeleiding het volgende inhouden:

 • Je volgt gratis een opleiding bedrijfsbeheer om je attest bedrijfsbeheer te behalen. Je hebt dit attest nodig om te kunnen starten als zelfstandige. Heb je studies hoger of universitair onderwijs gedaan, dan krijg je automatisch een attest, maar het kan toch interessant zijn om een opleiding bedrijfsbeheer te volgen. Benieuwd hoe het zit met je kennis van bedrijfsbeheer? Doe de test.
 • Je bekijkt met je adviseur of je idee financieel haalbaar is en waar je de juiste financiering vindt.
 • Je stelt samen een ondernemingsplan op en gaat na welke formaliteiten je moet regelen.
 • Je gaat aan de slag bij een activiteitencoöperatie. Dit houdt in dat je in een veilige omgeving je eigen activiteit opstart en uittest. Zo kan je beslissen of je project in de praktijk haalbaar is. Meer info hierover vind je op activiteitencooperaties.be.

Tijdens je begeleiding behoud je je werkloosheidsuitkering en hoef je niet langer naar werk te zoeken. Kom je tot de conclusie dat ondernemen toch niets voor jou is? Geen probleem. In samenspraak met je adviseur kan je de begeleiding stopzetten en je zoektocht naar werk opnieuw aanvatten.
 

Ook interessant

 • Je kan ook een gratis webleercursus 'starten met je eigen zaak' volgen. Let wel: deze cursus is geen cursus bedrijfsbeheer. Om effectief te kunnen starten met een eigen zaak moet je een attest bedrijfsbeheer hebben. Lees meer en schrijf je online in.
 • Heb je een arbeidshandicap en wil je starten met een eigen zaak? Dan heb je mogelijk recht op bijzondere tewerkstellingsmaatregelen.
 • Had je ooit een eigen zaak, maar ging je failliet? => link + welk soort begeleiding is dit?
 • Er zijn heel wat andere organisaties die je helpen als je een zaak wil opstarten. We bundelden ze voor je in Werklinks.