Vraag de terugbetaling aan van je vervoerkosten

Heb je het recht gekregen op een tegemoetkoming in je verplaatsingkosten? Dan moet je nu nog de terugbetaling zelf aanvragen. We leggen uit hoe je dit doet.

Goed om weten

 • Je kan na elk kwartaal je aanvraag doen. Je hebt drie maanden de tijd om je aanvraag in te dienen. Je kan enkel een aanvraag indienen als je minstens 15 euro vervoerkosten had in dat kwartaal.
 • Bijvoorbeeld
  • Maakte je vervoerkosten in januari, februari en maart? Doe je aanvraag vóór 30 juni.
  • Maakte je vervoerskosten in april, mei en juni? Doe je aanvraag vóór 30 september.
 • Stuur je bewijsstukken samen met je aanvraag.

Hoe aanvragen?

Doe je aanvraag online en bezorg de bewijsstukken

Lukt het niet om je aanvraag online te doen? Vul het aanvraagformulier in, print het, onderteken het en stuur het samen met de bewijsstukken via mail of via de post.

Welke bewijsstukken?

 • Een kopie van je loonstroken waarop je de dagen aanduidt waarvoor je de terugbetaling aanvraagt.
 • Documenten afhankelijk van het soort vervoer dat je gebruikt.
  • Als je je met het openbaar vervoer verplaatst en beroep doet op een begeleider: kopieën van alle vervoerbewijzen die je begeleider kocht gedurende de 3 maanden.
  • Als een kennis je in zijn wagen naar het werk brengt: het adres van je kennis.
  • Als je een taxi gebruikt voor aangepast vervoer om naar het werk te gaan: de facturen van elke rit gedurende de 3 maanden. Als je een regelmatige gebruiker bent: de attesten die het taxibedrijf je opstuurt met het aantal afgelegde kilometers in de 3 maanden.
 • Het document 'verklaring rechtstreekse betaling aan leverancier' als je wil dat we de terugbetaling rechtstreeks regelen met je vervoermaatschappij (en niet eerst het geld aan jou storten). Dit document wordt automatisch geprint als je op de knop 'bewaren en afdrukken' klikt.

We bekijken je aanvraag en laten je weten of we ze goedkeuren. Keuren we ze goed, dan storten we het geld op je rekening of de rekening van je vervoermaatschappij.

Hulp nodig? Contacteer een expert (zie onder).

Uitzondering

Wil je een kilometervergoeding aanvragen én volg je een door VDAB erkende opleiding, een individuele beroepsopleiding (IBO) of doe je een beroepsverkennende stage, werkervaringsstage, activeringsstage of beroepsinlevingsstage?

Contacteer je instructeur of bemiddelaar om de kilometervergoeding aan te vragen.

Ga je niet akkoord met onze beslissing?

Vul binnen de 45 dagen na ontvangst van onze beslissing het formulier gemotiveerd verzoek heroverweging in en bezorg het aan onze experts.

Contacteer een expert

Heb je een vraag over tewerkstellingsondersteunende maatregelen? Of wil je meer info op basis van je persoonlijke situatie?

Contacteer een expert