U bent hier

Tips voor wie een gezondheidsprobleem heeft

Hoe vind je een job waarin je je goed voelt als je een gezondheidsprobleem of arbeidsbeperking hebt? Negen onmisbare tips van ervaringsdeskundigen. 

1. Laat je begeleiden in je zoektocht naar werk

Schakel onze hulp in. We bekijken samen met jou hoe wij je het best kunnen helpen. Indien nodig verwijzen we je door naar een van onze gespecialiseerde partners: een GTB of GOB.

Een greep uit het aanbod:

  • Je ontdekt wat je sterke punten zijn en welke job het best bij jou past.
  • Je krijgt sollicitatiebegeleiding.
  • Je loopt stage in verschillende bedrijven om te ontdekken wat je het best ligt en ervaring op te doen. 
  • Je volgt een opleiding om extra vaardigheden op te doen.
  • Je zoekt samen met je begeleider naar een job. Lukt een job in het gewone arbeidscircuit niet, dan bekijk hij of je aan de slag kan in de lokale diensteneconomieeen maatwerkbedrijf of de arbeidszorg.
  • Je krijgt ondersteuning als je een job gevonden hebt.

Interesse?Neem contact op met je VDAB-bemiddelaar of bel naar ons gratis nummer 0800 30 700 (elke werkdag van 8 tot 19 uur). 

 

2. Vraag het recht aan op overheidssteun

Als je een gezondheidsprobleem of arbeidsbeperking hebt en werkt, kom je in aanmerking voor overheidssteun.Vraag nu al het recht aan op overheidssteun. Heb je een job en wil je gebruik maken van de overheidssteun, dan moet je alleen nog de maatregel zelf aanvragen.

Goed om te weten

Je kan ook gratis ondersteuning krijgen van een tolk voor doven of slechthorenden als je werk zoekt.

3. Sta ervoor open om je bij te scholen

Gaf je je studies op of was je een tijd 'out' door je gezondheidsprobleem of arbeidsbeperking? Dan is het misschien een goed idee om een bijkomende opleiding te volgen. Zo sta je sterker op de arbeidsmarkt. Dit is veel efficiënter dan lukraak te solliciteren.

4. Wees realistisch

Ga voor jezelf na hoeveel uur je per week kan werken. Misschien is een voltijdse job te zwaar voor je en is het beter om deeltijds te werken. Als je te veel hooi op je vork neemt, hou je het niet vol.

5. Solliciteer bij bedrijven die diversiteit belangrijk vinden

6. Vermeld in je sollicitiebrief welke premies de werkgever krijgt

Sommige werkgevers weten niet dat ze premies kunnen krijgen als ze een medewerker met een gezondheidsprobleem of arbeidsbeperking aanwerven. Vermeld dit daarom expliciet in je cv. 

Je werkgever kan deze premies krijgen:

Heb je een begeleider, vermeld dan dat de werkgever hem kan contacteren voor meer info.

7. Speel open kaart tijdens het sollicitatiegesprek

Vertel de werkgever over je gezondheidsprobleem of arbeidsbeperking tijdens het sollicitatiegesprek. Doe je dit niet, dan komt het later toch uit, en voelt hij zich bekocht.

Leg kort en in eenvoudige, begrijpbare taal uit wat je gezondheidsprobleem of arbeidsbeperking inhoudt. 

Beschrijf welke moeilijkheden je ervaart in je job en geef oplossingen. Bijvoorbeeld: "Door mijn autisme begrijp ik niet onmiddellijk alles, kan ik niet te veel afwisselend werk aan en heb ik het moeilijk met onverwachte veranderingen. Maar als ik weet wat ik precies moet doen en er voldoende tijd voor heb, voer ik mijn taken tot in de puntjes uit."

Vermeld ook hoe je gezondheidsprobleem of arbeidsbeperking je sterker heeft gemaakt. Bijvoorbeeld: "Doordat ik kanker gehad heb, heb ik geleerd om nooit op te geven. Ik ben een echte doorzetter, wat ook tot uiting komt in mijn job."

"

Mijn begeleider raadde me aan om een halftijdse opleiding te volgen. Ik koos informatica. Dat was een fantastische ervaring. Na jaren isolement, voelde ik me niet meer alleen op de wereld. Ik hoorde weer bij de maatschappij. Daarna deed ik stage in een bedrijf. En raad eens wat? Ik kreeg er een vast contract."

Alexander, met psychische problemen

8. Geloof in jezelf en zet door

Geloof in jezelf en geef de moed niet op. Zet door ondanks tegenkantingen en afwijzingen.

9. Doe vrijwilligerswerk in de sector van je dromen

Is er een job die je heel graag zou doen, maar is hij te hoog gegrepen door je gezondheidsprobleem of arbeidsbeperking? Kies voor vrijwilligerswerk. Zo kan je toch doen wat je graag doet.

"

Naast het administratieve werk op school, werk ik ook nog een halve dag per week als vrijwilliger op de afdeling pediatrie van een ziekenhuis. Zo is mijn droom om met kinderen te werken toch nog een beetje uitgekomen."

Annelien, met fysieke problemen

Ook interessant

Bekijk ook onze algemene tips om een job te vinden.