U bent hier

Sollicitatietips voor wie een gezondheidsprobleem of arbeidsbeperking heeft

Hoe vind je een job als je een gezondheidsprobleem of arbeidsbeperking hebt? Tien sollicitatietips van ervaringsdeskundigen. 

1. Zet je angst opzij

Durf de stap zetten om werk te zoeken.

Esmeralda vertelt: "Ik heb een visuele handicap en ben erg beschermd opgevoed. Zo ben ik altijd naar een speciale school geweest. Dan is het moeilijk en confronterend wanneer je plots in de 'echte wereld' terechtkomt. Maar desondanks, kan ik het alleen maar aanraden. Zonder werk zou ik me geïsoleerd voelen.''

2. Solliciteer bij bedrijven die diversiteit belangrijk vinden

Probeer ook eens te solliciteren bij bedrijven die belang hechten aan diversiteit.

3. Zoek hulp in je zoektocht naar werk

Schakel de hulp van VDAB in We bekijken samen met jou hoe wij je het best kunnen helpen. Indien nodig verwijzen we je door naar een van onze gespecialiseerde partners: een GTB of GOB. 

Een greep uit het aanbod:

 • Je ontdekt wat je sterke punten zijn en welke job het best bij jou past.
 • Je krijgt sollicitatiebegeleiding.
 • Je loopt stage in verschillende bedrijven om te ontdekken wat je het best ligt en ervaring op te doen. 
 • Je volgt een opleiding om extra vaardigheden op te doen.
 • Je zoekt samen met je begeleider naar een betaalde job of een alternatief.
 • Je krijgt ondersteuning als je een job gevonden hebt.

Interesse? Neem contact op met je VDAB-bemiddelaar of bel naar ons gratis nummer 0800 30 700 (elke werkdag van 8 tot 19 uur). 

Wim: "Toen ik er verschillende vruchteloze sollicitaties op had zitten, hielp mijn begeleider me terug op weg. Hij regelde mijn administratie en hielp me bij het schrijven van een sollicitatiebrief. Verder nam hij contact op met potentiële werkgevers en lichtte hen in over mijn situatie. Zo hoefde ik niet telkens opnieuw met m'n verhaal naar buiten komen. Een hele opluchting!"

4. Sta ervoor open om je bij te scholen

Gaf je je studies op of was je een tijd 'out' door je gezondheidsprobleem of arbeidsbeperking? Dan is het misschien een goed idee om een bijkomende opleiding te volgen. Zo sta je sterker op de arbeidsmarkt. Dit is veel efficiënter dan lukraak te solliciteren.

Alexander: "Mijn begeleider raadde me aan om een halftijdse opleiding te volgen. Ik koos informatica. Dat was een fantastische ervaring. Na jaren isolement, voelde ik me niet meer alleen op de wereld. Ik hoorde weer bij de maatschappij. Daarna deed ik stage in een bedrijf. En raad eens wat? Ik kreeg er een vast contract."

5. Vermeld in je sollicitatiebrief dat de werkgever financiële tegemoetkomingen kan krijgen als hij je aanwerft

Veel werkgevers weten niet dat ze financiële tegemoetkomingen kunnen krijgen, dus kan je dit beter expliciet vermelden.

 • Vlaamse ondersteuningspremie (VOP):
  Een premie om je werkgever te ondersteunen. Meer info voor je werkgever.
 • Tegemoetkoming in de kosten van een arbeidspostaanpassing:
  Als je werkgever jouw arbeidspost aanpast (bijvoorbeeld speciaal sanitair voorziet, een lift installeert...), betaalt VDAB zijn kosten terug. Meer info voor je werkgever.

Heb je een begeleider, vermeld dan dat de werkgever hem kan contacteren voor meer info.

Jasmine: "Dit zijn mooie maatregelen, maar ik ken ze niet grondig genoeg om ze overtuigend toe te lichten bij potentiële werkgevers. Dus laat ik dit over aan mijn begeleider."

6. Speel open kaart tijdens het sollicitatiegesprek en vertel de werkgever over je gezondheidsprobleem of arbeidsbeperking

Doe je dit niet, dan komt het later toch uit, met alle gevolgen van dien.

Enkele tips om het te vertellen:

 • Wees duidelijk en positief.
  Leg je gezondheidsprobleem of arbeidsbeperking uit in eenvoudige, begrijpbare taal. Gebruik geen geleerde woorden of een lange, ingewikkelde uitleg. Formuleer het ook positief: gebruik geen woorden die een negatieve indruk kunnen maken.
 • Beschrijf welke moeilijkheden je kan ervaren in de job omwille van je arbeidsbeperking én benadruk tegelijk ook:
  • Waar je géén problemen mee hebt en hoe je arbeidsbeperking je sterker gemaakt heeft. Bijvoorbeeld:
   • "Ik kan minder vlot teksten verwerken, waardoor ik hier wat meer tijd voor nodig heb. Maar anderzijds heb ik dankzij mijn beperking geleerd om mondiger en taalvaardiger te zijn."
   • "Door mijn beperking heb ik geleerd om nooit op te geven. Ik ben een echte doorzetter, wat ook tot uiting komt in mijn job."
   • "Door mijn beperking, ben ik extra gemotiveerd om te werken. Ik zou zo blij zijn met de kans die ik krijg dat ik me meer dan 100% zou inzetten."
  • Welke oplossingen er zijn voor de moeilijkheden die zich kunnen voordoen in de job. Bijvoorbeeld: een braillelezer, aangepast computerscherm, na enkele uren werken een pauze inlassen, extra structuur in je werk...

7. Wees realistisch

Ga niet voor een voltijdse job als je dat niet aankan.

Jan: ''Ik ben gehoorgestoord en werk als kinesitherapeut. Ik doe dit maar halftijds omdat een volledige dag te zwaar zou zijn. Luisteren is voor mij een enorme inspanning. Het minste achtergrondgeluid is voor mij al een storende factor."

8. Geloof in jezelf en zet door

Geloof in jezelf en zet door ondanks tegenkantingen. 

Peggy: "Toen ik de eerste keer aanklopte bij VDAB en hen vertelde dat ik weer wou werken, gaven ze me niet veel kans. Ze wilden me zelfs vrijwilligerswerk laten doen! Toch was ik ervan overtuigd dat ik een gewone job kon vinden. Ik ben hier blijven in geloven ondanks tegenkantingen. Zo was er het hoofd van een instelling die tegen me zei: ''Je mag blij zijn met onze aanbieding want met jouw problematiek ga je nooit werk vinden in de private sector." Wel, zo zie je maar. Nu werk ik als boekhoudster."

9. Heb geduld, veel geduld

Dirk: "Ook al lijkt een job ver weg, geef de moed niet op."

10. Doe vrijwilligerswerk

Lukt het je niet om je droomjob te vinden? Kies voor vrijwilligerswerk in de sector van je dromen. Dit kan de ideale opstap zijn naar je droomjob.

Door ervaring op te doen en jezelf te bewijzen, kunnen er deuren voor je opengaan.

Blijkt zo'n job toch te hoog gegrepen? Dan kan je dankzij je vrijwilligerswerk toch doen wat je graag doet.

Annelien: "Naast het administratieve werk op school, werk ik ook nog een halve dag per week als vrijwilliger op de afdeling pediatrie van een ziekenhuis. Zo is mijn droom om met kinderen te werken toch nog een beetje uitgekomen.''
 

En tot slot nog dit: