Solliciteren met een gezondheidsprobleem

Solliciteren is niet gemakkelijk. En al zeker niet als je met een gezondheidsprobleem kampt. Zeven sollicitatietips van ervaringsdeskundigen.

1. Sta ervoor open om je bij te scholen

Gaf je je studies op of was je een tijd 'out' door je gezondheidsprobleem? Dan is het misschien een goed idee om een bijkomende opleiding te volgen. Zo sta je sterker op de arbeidsmarkt. Dit is veel efficiënter dan lukraak te solliciteren.

"Mijn begeleider raadde me aan om een halftijdse opleiding te volgen. Ik koos informatica. Dat was een fantastische ervaring. Na jaren isolement, voelde ik me niet meer alleen op de wereld. Ik hoorde weer bij de maatschappij. Daarna deed ik stage in een bedrijf. En raad eens wat? Ik kreeg er een vast contract."

Alexander
Heeft een psychisch probleem

2. Wees realistisch

Ga voor jezelf na hoeveel uur je per week kan werken. Misschien is een voltijdse job te zwaar voor je en is het beter om deeltijds te werken. Als je te veel hooi op je vork neemt, hou je het niet vol.

Interessant om te weten: ontvang je een ziekte- of invaliditeitsuitkering en wil je graag weer aan de slag, maar lukt het niet om voltijds te werken? Je kan deeltijds aan de slag gaan en je uitkering gedeeltelijk behouden. Dit geeft jou de kans om op je eigen tempo terug op te starten, met ondersteuning van je uitkering. Je moet hiervoor wel  toestemming vragen aan je ziekenfonds. Meer weten? Lees de infofiche.


3. Solliciteer bij bedrijven die diversiteit belangrijk vinden


4. Vermeld in je sollicitatiebrief welke premies de werkgever krijgt

Sommige werkgevers weten niet dat ze premies kunnen krijgen als ze een medewerker met een gezondheidsprobleem of arbeidsbeperking aanwerven. Vermeld dit daarom expliciet in je cv.

Je werkgever kan deze premies krijgen:

Heb je een begeleider, vermeld dan dat de werkgever hem kan contacteren voor meer info.


5. Speel open kaart tijdens het sollicitatiegesprek

Vertel de werkgever over je gezondheidsprobleem of arbeidsbeperking tijdens het sollicitatiegesprek. Doe je dit niet, dan komt het later toch uit, en voelt hij zich bekocht.

Leg kort en in eenvoudige, begrijpbare taal uit wat je gezondheidsprobleem of arbeidsbeperking inhoudt.

Beschrijf welke moeilijkheden je ervaart in je job en geef oplossingen. Bijvoorbeeld: "Door mijn autisme begrijp ik niet onmiddellijk alles, kan ik niet te veel afwisselend werk aan en heb ik het moeilijk met onverwachte veranderingen. Maar als ik weet wat ik precies moet doen en er voldoende tijd voor heb, voer ik mijn taken tot in de puntjes uit."

Vermeld ook hoe je gezondheidsprobleem of arbeidsbeperking je sterker heeft gemaakt. Bijvoorbeeld: "Doordat ik kanker gehad heb, heb ik geleerd om nooit op te geven. Ik ben een echte doorzetter, wat ook tot uiting komt in mijn job."


6. Doe vrijwilligerswerk in de sector van je dromen

Is er een job die je heel graag zou doen, maar is hij te hoog gegrepen door je gezondheidsprobleem of arbeidsbeperking? Kies voor vrijwilligerswerk. Zo kan je toch doen wat je graag doet.

"Naast het administratieve werk op school, werk ik ook nog een halve dag per week als vrijwilliger op de afdeling pediatrie van een ziekenhuis. Zo is mijn droom om met kinderen te werken toch nog een beetje uitgekomen."

Annelien
Heeft een fysiek probleem

7. Geloof in jezelf en zet door

Geloof in jezelf en geef de moed niet op. Zet door ondanks tegenkantingen en afwijzingen.

Ook interessant