Leg je werkervaring vast

Leerde je je vak al doende? Werkte je als vrijwilliger? Volgde je een opleiding, maar kreeg je geen officieel certificaat? Voor bepaalde beroepen kan je je ervaring laten erkennen. Zo toon je zwart op wit aan dat je je vak onder de knie hebt.

Wat houdt het in?

Je kan voor een aantal beroepen je ervaring laten erkennen door een EVC-traject te volgen. EVC staat voor 'Erkennen van Verworven Competenties'.

Een EVC-traject houdt in dat je deelneemt aan een praktische proef. Tijdens de proef gaat de beoordelaar na of je over de vereiste competenties beschikt om het beroep uit te oefenen.

Slaag je voor de proef, dan krijg je een officieel certificaat dat je beroepsbekwaamheid bewijst: een beroepskwalificatie. 

Het certificaat heeft dezelfde waarde als wanneer je geslaagd bent voor een opleiding voor hetzelfde beroep bij een onderwijsinstelling of opleidingsverstrekker.

De voordelen:

  • Het opent de deur voor de job van je dromen, ook al heb je niet het juiste diploma.
  • Je werkgever moet je geen tijdrovende tests laten doen als hij je aanwerft.
  • Je staat steviger in je schoenen tijdens contractbesprekingen.

Je kan je ervaring laten erkennen als je werkzoekend bent of al werk hebt.

De enige voorwaarden zijn dat je de nodige vakkennis hebt en voldoende Nederlands spreekt om het beroep uit te oefenen.

Voor welke beroepen kan ik mijn ervaring laten erkennen?

Momenteel kan je voor 8 beroepen je ervaring laten erkennen.

Hoeveel kost het om mijn ervaring te laten erkennen?

Ben je ingeschreven bij VDAB als niet-werkende werkzoekende? Dan zijn bovenstaande door VDAB erkende trajecten gratis.

Heb je werk? Dan kost het 100 of 130 euro naargelang het beroep dat je kiest. Je kan betalen met opleidingscheques als je aan de nodige voorwaarden voldoet. Stemt je werkgever ermee in, dan kan je op de dag van de proef opleidingsverlof nemen.

Hoe kan ik mijn ervaring laten erkennen?

Schrijf je in

Ga op gesprek

Heb je je ingeschreven, dan laat het testcentrum binnen de vijf werkdagen weten wanneer je kan langskomen voor een inschattingsgesprek.

Tijdens dit gesprek bekijkt een begeleider of je over de nodige vakkennis beschikt om deel te nemen aan de praktische proef.

Neem deel aan de praktische proef

Tijdens een praktische proef toon je dat je het beroep kan uitoefenen. De proef kan ook aangevuld worden met een kennistest, een rollenspel of een interview.

Na de praktische proef

  • Ben je geslaagd? Dan ontvang je enkele weken later je certificaat in de bus. Voor 'opleider-begeleider in bedrijven' is dit een 'Ervaringsbewijs', voor de andere beroepen is het een 'Beroepskwalificatie'.
  • Het certificaat heeft dezelfde waarde als wanneer je geslaagd bent voor een opleiding voor hetzelfde beroep bij een onderwijsinstelling of opleidingsverstrekker.
  • Ben je deels geslaagd? Dan krijg je een bewijs van de competenties waarvoor je geslaagd bent.
  • Je krijgt ook een Europass-certificaatsupplement. Je kan dit gebruiken als je een job zoekt in een ander Europees land.

Ook interessant

Wil je aan de slag bij de overheid, maar beschik je niet over het juiste diploma? Bepaalde vacatures vermelden dat ook kandidaten zonder diploma kunnen solliciteren. Je kan je ervaring op een andere manier bewijzen.

  • Bij de Vlaamse overheid heb je een toegangsbewijs nodig. Je krijgt een toegangsbewijs als uit je cv blijkt dat je de vereiste competenties hebt. In de vacature waarop je reageert vind je de meer info.

  • Bij de Federale overheid heb je een instapkaart nodig. Je kan een instapkaart behalen door te slagen voor een computergestuurde proef.