Vacaturebericht januari Vlaams-Brabant

De voorbije twaalf maanden werden in Vlaams-Brabant 39.158 vacatures rechtstreeks gemeld aan VDAB via het Normaal Economisch Circuit zonder Uitzendkrachten (NECzUR). Dit is 10,7% minder dan in de periode van twaalf maanden daarvoor. Het aantal ontvangen vacatures op jaarbasis daalt in alle provincies, maar het minst sterk in Vlaams-Brabant en het sterkst in West-Vlaanderen (-18%). De daling op Vlaams niveau bedraagt 13,9%. 
 

Binnen Vlaams-Brabant zien we zowel een daling in arrondissement Leuven (-9,8%) als in arrondissement Halle-Vilvoorde (-11,6%).

In januari 2024 werden in Vlaams-Brabant 3.754 vacatures gemeld in het Normaal Economisch Circuit zonder Uitzendopdrachten (NECzUR), dit is 1,4% minder dan in januari 2023.

Wanneer we kijken naar het aantal vacatures dat ons via uitzendkantoren of werving- en selectiekantoren bereikt heeft de voorbije 12 maanden in Vlaams-Brabant, dalen de cijfers voor de uitzendopdrachten verder (-23,1%) en stijgen de vacatures via wervings-en selectiekantoren met 5,3%.

De spanningsindicator meet de krapte op de arbeidsmarkt. Hij geeft de verhouding weer tussen het gemiddeld aantal werkzoekenden zonder werk in bemiddeling van de laatste 12 maanden en het gemiddeld aantal openstaande NECzuR- vacatures in dezelfde periode. Hoe lager, hoe groter de krapte op de arbeidsmarkt. In januari 2024 bedroeg de Vlaams-Brabantse spanningsindicator 2,91 waar deze voor Vlaanderen 2,31 bedroeg.

In januari 2024 stonden 7.631 vacatures open in Vlaams-Brabant. Ten opzichte van vorige maand is dit een daling van 4,6%. Ten opzichte van december 2023 is dit een stijging van 10,8%.

Johan Viaene, directeur VDAB Vlaams-Brabant: "We starten 2024 met een spanningsindicator van 2,91 in provincie Vlaams-Brabant. Er staan dus nog steeds (maar) gemiddeld drie werkzoekenden klaar voor elke openstaande vacature in onze provincie. Onze arbeidsmarkt blijft krap. 9 van de top-10 openstaande vacatures zijn een knelpuntberoep. VDAB moet dus samen met zijn partners blijven investeren in het versterken van werkzoekenden én in het sensibiliseren van werkgevers om elk talent maximaal kansen te geven.”

Het volledige vacaturebericht kan je lezen op de Arbeidsmarktverkenner Vlaams-Brabant. In Arvastat kan je gedetailleerde werkloosheidsstatistieken raadplegen tot op gemeenteniveau.

Een vraag?

Arbeidsmarktadviseur VDAB Vlaams-Brabant

Jemima Bidee

Communicatieverantwoordelijke Vlaams-Brabant

Valerie Meykens