Andere job

Vijftigplusser zoekt job

Werk vinden als vijftigplusser is een heuse uitdaging. Vijf tips om de weg terug te vinden op de arbeidsmarkt en de werkgevers te overtuigen van je capaciteiten.

Kies welke richting je uit wil

Een nieuwe job moeten zoeken, is niet prettig. Toch heeft je situatie één voordeel: dit is hét moment om stil te staan bij welk soort werk je nog wil en kan doen. Blijf je trouw aan de job en de sector waarin je ervaring hebt opgebouwd? Prima. Of wil je wel eens proeven van iets anders? Waag dan nu de stap.

Volg een opleiding

Wil je een nieuwe richting uitgaan? Volg dan eerst een opleiding om de nodige skills aan te leren. Blijf je trouw aan de job en de sector waarin je ervaring hebt opgebouwd? Ook dan is een opleiding nuttig. Zo optimaliseer je je skills en krijg je net dat extra tikkeltje zelfvertrouwen. Bovendien staat dit mooi op je cv.

Benut alle kanalen om vacatures te zoeken

Je vind heel wat jobaanbiedingen in kranten en op jobsites, maar daar houdt het niet op. Er bestaan ook andere kanalen om jobs te vinden. Enkele voorbeelden:

 • Op jobbeurzen tref je verschillende werkgevers onder één dak aan. Je kan er info inwinnen over hun vacatures, je cv afgeven en solliciteren. Heel wat jobbeurzen adverteren in onze agenda. Neem een kijkje in onze agenda.
 • Veel bedrijfswebsites hebben op hun homepagina een rechtstreekse link staan naar hun vacatures. Surf naar je favoriete bedrijven en check of ze jobs hebben die je liggen.
 • Ga langs bij de uitzendkantoren in je buurt. Uitzendwerk is ideaal om te proeven van verschillende jobs.
 • Laat je persoonlijke netwerk (familie, vrienden, kennissen, vroegere collega's, vorige werkgevers...) weten dat je op zoek bent naar werk. Vraag hen of ze voor jou willen uitkijken naar interessante jobs.
 • Sociale media zijn een belangrijk hulpmiddel bij het zoeken naar een job. Volg werkgevers die jou interesseren via Facebook, Twitter of LinkedIn. Soms posten zij werkaanbiedingen die ze nergens anders bekendmaakten.

Schrijf een cv op maat van de vacature

Pas je cv aan aan de vacature waarvoor je solliciteert. Enkel zo kan je de werkgever ervan overtuigen dat je de perfecte match bent. Enkele vuistregels.

 • Benadruk je belangrijkste troef voor de job.
  Legt de vacature de nadruk op ervaring en beschik je over deze ervaring? Zet de rubriek 'Ervaring' dan meteen onder je persoonlijke gegevens.
 • Schrap wat overbodig is.
  Zaken die niet relevant zijn voor de job verkleinen je match. Solliciteer je voor een job waarin cijfers niet belangrijk zijn? Schrap dan bij de rubriek 'Vaardigheden' dat je goed bent met cijfers.
 • Voeg toe wat nodig is.
  Vermeldt de vacature dat je flexibel en stressbestendig moet zijn en ben je dat? Voeg deze vaardigheden dan zeker toe!
 • Formuleer je leeftijd als een troef.
  Ben je bang dat werkgevers afknappen op je leeftijd? Plaats je geboortedatum dan niet bij je persoonsgegevens, maar helemaal onderaan in de rubriek 'Varia'. Voeg hierbij enkele troeven toe waarover je beschikt dankzij jouw leeftijd. Bijvoorbeeld:

'Ik ben geboren op 3/03/1961. Als je me aanwerft, kan je een doelgroepvermindering krijgen. Meer info over deze premie vind je op https://werkgevers.vdab.be/werkgevers/doelgroepvermindering/ouder-aanwerven. Dankzij mijn leeftijd ben ik een standvastige kandidaat. Bovendien heb ik helemaal geen behoefte aan jobhoppen. Ik weet dat het gras niet groener is aan de overkant!'

Wil je feedback over je cv? Mail je cv naar onze online sollicitatiecoaches. Zij lezen hem met plezier na.

Oefen je sollicitatiegesprek

Als je al lang geen sollicitatiegesprek meer voerde, moet je er weer wat inkomen. Ga daarom in op elke uitnodiging die je krijgt, ook al weet je niet zeker of je de job wil. Zulke gesprekken zijn ideaal om te oefenen. Je hebt niets te verliezen, en je voelt hoe het is om voor een werkgever te zitten. Bovendien ontdek je de gaten in je verhaal en leer je antwoorden op onverwachte vragen.

Je kan je sollicitatiegesprek ook voorbereiden met de hulp van onze online sollicitatiecoaches. Tijdens een videochat geven ze nuttige tips en feedback.

 

Ook interessant

53 jaar en plots werkloos

Paul getuigt over zijn zoektocht naar een job. “De eerste dag van mijn werkloosheid viel op 1 mei, Dag van de Arbeid. Ironisch, niet?”

Vijftigplussers welkom

Werk zoeken als 50-plusser is niet gemakkelijk. Dat inspireerde de dertigers Moerman en Vandenhende om rekruteringskantoor Nestor op te richten. Nestor biedt alleen jobs aan van bedrijven waar oudere kandidaten welkom zijn.

50+’er zkt. werk

We worden steeds ouder en dus is het logisch dat we ook langer werken. Maar hoe geraak je als vijftigplusser aan een job? We vroegen het aan Marleen, die op haar 57ste werkloos werd.