Dit artikel is ouder dan een jaar. Sommige info is misschien verouderd.
Loopbaan

Kies voor de zorg

Er is veel nood aan zorgpersoneel. In de lijst van knelpuntberoepen vind je heel wat beroepen uit de zorgsector, en ‘verpleegkundige’ staat er zelfs op nummer 1. Een opleiding in de zorg biedt dus garantie op werk. Met VDAB kan je de stap zetten.

zorg ©Shutterstock

Abonneer je op de nieuwsbrief

Vergrijzing

De vergrijzing van de maatschappij heeft een grote impact op de zorgsector. 

Veel ervaren werkkrachten gaan op pensioen. Er zijn dus nieuwe mensen nodig om hen te vervangen. 

Daarnaast zijn er steeds meer oudere mensen die zorg nodig hebben, dus zij doen de vraag naar zorgpersoneel ook stijgen.

Welke profielen zijn er nodig?

In de eerste plaats is er al jaren een groot tekort aan verpleegkundigen.

Daarnaast is er ook nood aan zorgkundigen en verzorgenden. Als zorgkundige of verzorgende help je patiënten bij hun dagelijkse activiteiten. 

Een zorgkundige heeft meer verantwoordelijkheid dan een verzorgende en mag bijvoorbeeld ook medicatie toedienen. Als zorgkundige kan je werken in een zorginstelling of bij mensen thuis, een verzorgende werkt enkel bij mensen thuis.

Zet de stap

Zorg je graag voor anderen en wil je de overstap maken naar de zorgsector? Wij helpen je om aan de slag te gaan in de zorg!

Om verpleegkundige te worden, moet je een opleiding volgen van minstens drie jaar. Als werkzoekende kan je met of zonder diploma hoger onderwijs voor verpleegkundige studeren. Tijdens je studie behoud je je uitkering en bovendien betalen we je inschrijvingsgeld.

Je kan ook verschillende opleidingen volgen om je certificaat te behalen van zorgkundige of verzorgende. Deze opleidingen zijn korter dan die om verpleegkundige te worden.

Heb je interesse, maar ben je nog niet klaar om de stap te zetten? Neem deel aan een van onze evenementen en kom meer te weten over werken in de zorgsector.

Ook interessant

Wil je graag als vrijwilliger aan de slag in de zorg? Ook dat kan! Neem een kijkje op vrijwilligerswerk.be.

 

Ook interessant

Geen ambitie, mag het?

Zwoegen en zweten. Volledig vrijwillig en voor dat ene doel: de carrièreladder beklimmen. Maar wat als je niet per se hogerop wil? We vroegen 4 ‘ambitieloze’ werknemers wat hen drijft. 

Respectvol ontslag

Ontslag geven of krijgen. Maak er een positieve ervaring van. Vicky Buelens, auteur van het boek 'FiredUp', geeft tips.

Maak er werk van

Zoek je een nieuwe job, wil je jezelf heroriënteren of wil je blijven leren? Maak een account aan op vdab.be. Dit is gemakkelijk, verplicht je tot niets en biedt heel wat voordelen.