Dit artikel is ouder dan een jaar. Sommige info is misschien verouderd.
Arbeidsmarkt

Jobstudent en ziek: wat nu?

Word je als jobstudent ziek of heb je een ongeval? Dan blijf je in bepaalde gevallen je loon ontvangen, ook al kan je niet gaan werken. Securex legt uit waar je recht op hebt, en wat je moet doen om in orde te zijn.

Net zoals elke werknemer, moet je als jobstudent je baas zo snel mogelijk verwittigen dat je niet kan komen werken door ziekte of een ongeval. Doe je dit niet, dan bega je een fout.

Doktersbriefje nodig?

Moet je een doktersbriefje bezorgen aan je werkgever? Het antwoord is ja als:

 • deze verplichting opgenomen is in de collectieve arbeidsovereenkomst (CAO) voor de sector of in het arbeidsreglement van de onderneming, of

 • indien je werkgever er uitdrukkelijk om vraagt.

We raden je aan om sowieso een doktersbriefje te bezorgen aan je werkgever. Zo vrijwaar je je rechten.

Hoe snel?

In de CAO of het arbeidsreglement kan er ook vermeld worden op welke termijn je je doktersbriefje moet afleveren.

In de meeste gevallen is dit binnen de 2 werkdagen vanaf de eerste dag ziekte, dus ten laatste de tweede dag van je ziekte.

Wordt er geen termijn vermeld of weet je niet of er een vermeld wordt? Dan bezorg je je doktersbriefje best zo snel mogelijk aan je werkgever, dus op de eerste dag van je ziekte.

Onderdak bij je werkgever

Wat gebeurt er als je onderdak krijgt van je werkgever, bijvoorbeeld als je in een hotel werkt aan de kust?

Moet je dan weg als je ziek bent of herstelt van een ongeval? Neen. Je werkgever moet jou een fatsoenlijk onderkomen blijven geven.

Daarnaast moet hij ook passende verzorging verstrekken zolang dat nodig is. Bijvoorbeeld: je naar huis brengen indien nodig, medicijnen halen bij de apotheek…

Hij is evenwel niet verplicht om je medische kosten te dragen.

Je loon als je een arbeidsongeval hebt

Werk je met een studentenovereenkomst, en val je uit door een arbeidsongeval of een ongeval op de weg van of naar het werk? Dan heb je recht op ‘gewaarborgd loon’.

Je blijft met andere woorden je loon ontvangen en wordt doorbetaald vanaf de eerste dag van je arbeidsongeschiktheid. Je werkgever kan dit geld recupereren bij zijn verzekering.

Je loon als je ziek wordt

Minder eenvoudig is het wanneer je met een studentenovereenkomst werkt en ziek wordt. We zetten de verschillende mogelijkheden op een rijtje.

 • Word je ziek in de eerste maand van je studentenovereenkomst? Dan heb je geen recht op gewaarborgd loon.
 • Ben je meer dan een maand ononderbroken in dienst bij je werkgever en word je ziek? Dan heb je recht op een gewaarborgd loon gedurende een periode van 30 dagen. Je ontvangt in dit geval:
  • de eerste 7 kalenderdagen: 100% van het brutoloon
  • de 8ste tot de 14de kalenderdag: 85,88% van het brutoloon als je als arbeider werkt en 86,93% van het brutoloon als je als bediende werkt
  • de 15de tot de 30ste kalenderdag: een bedrag dat berekend wordt op basis van het ‘begrensd brutoloon’ 
 • Er is wel een uitzondering: werk je deeltijds als bediende en heb je een studentenovereenkomst van meer dan drie maanden? Dan heb je ook al in de eerste maand van je overeenkomst recht op gewaarborgd loon als je ziek wordt.

Afgedankt?

Kan je baas je ontslaan als je arbeidsongeschikt bent? Jawel.

Dat is mogelijk na de zevende opeenvolgende dag afwezigheid wegens ziekte of ongeval.

Je hebt dan wel recht op een verbrekingsvergoeding. Deze vergoeding is gelijk aan het loon overeenstemmend met de opzegtermijn of het nog te lopen gedeelte van de opzegtermijn.

Meer info over opzegtermijnen vind je op securex.eu.

 

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Securex.

Nieuwsbrief illustratie

Ontvang tips en verhalen over solliciteren en werk

Ook interessant

Bijverdienen met een flexi-job

Met een flexi-job klus je bij zonder extra belastingen te betalen. Michael: “Ik werk als banketkelner om mijn reizen te bekostigen."

Versier een vakantiejob

Een studentenjob is de ideale manier om wat extra zakgeld op te strijken tijdens de vakantie. Tien tips om deze zomer een goede studentenjob te vinden.

Mijn flexi-job

Een leuke baan, maar af en toe zin in iets anders? Misschien is een flexi-job iets voor jou. Bediende Liesbet kluste deze zomer bij als serveerster in een chic restaurant.