Welzijn

Vakantiegeld

De zomervakantie staat voor de deur. Dat betekent voor veel mensen: vakantiegeld. Wanneer heb je er recht op? En hoeveel krijg je? We maken je wegwijs.

vakantie
©Shutterstock

Abonneer je op de nieuwsbrief

Vakantiegeld is een belangrijk onderdeel van de arbeidsvoorwaarden in België. Het is een extra financiële vergoeding die je als werknemer ontvangt om je vakantie mee te bekostigen.

Enkel en dubbel vakantiegeld

Er is een onderscheid tussen enkel en dubbel vakantiegeld.

Enkel vakantiegeld is je loon dat verder wordt betaald op de dagen dat je verlof neemt. 

Dubbel vakantiegeld is een extra toeslag om vakantie-uitgaven te dekken.

Heb je recht op vakantiegeld?

Als werknemer krijg je vakantiegeld voor elke vakantiedag die je hebt. Het aantal vakantiedagen is afhankelijk van het aantal dagen dat je in het vorige kalenderjaar werkte.

Heb je voltijds en een volledig jaar gewerkt? Dan heb je recht op minimum 20 betaalde vakantiedagen en krijg je dus vakantiegeld voor 20 dagen. Werkte je maar halftijds? Dan heb je recht op de helft hiervan, enzovoort. 

Je werkgever kan het wettelijke minimum van 20 vakantiedagen nog aanvullen met extralegale vakantiedagen.

Als je als jongere net bent afgestudeerd en vorig jaar niet hebt gewerkt, kun je 4 weken jeugdvakantie nemen. Voor die jeugdvakantie krijg je een uitkering van de RVA.

Afhankelijk van je statuut

De regeling van het vakantiegeld is verschillend voor arbeiders, bedienden en ambtenaren.

1) Arbeiders
Als arbeider ontvang je het enkel vakantiegeld en dubbel vakantiegeld in 1 keer. Als je een dag verlof neemt, krijg je dus geen loon.

Je ontvangt je vakantiegeld via een vakantiefonds waarin je werkgever bijdragen stort. Dit gebeurt in mei of juni.

2) Bedienden en ambtenaren
Als bediende of ambtenaar krijg je het enkel vakantiegeld op de dagen dat je verlof neemt. Je loon wordt dan gewoon verder betaald. Je krijgt dus elke maand hetzelfde loon en voelt geen financiële impact als je vakantie neemt. 

Daarnaast heb je ook recht op dubbel vakantiegeld. Dat krijg je als ambtenaar in mei. Als bediende in de privé-sector hangt dit af van bedrijf tot bedrijf, maar meestal is het ook in mei of juni.

Berekening van je vakantiegeld

De berekening van je vakantiegeld is afhankelijk van verschillende factoren zoals je statuut, loon en aantal vakantiedagen. Bereken via deze tool hoeveel je vakantiegeld bedraagt.

Zelfstandigen

Als zelfstandige ben je zelf verantwoordelijk voor je financiën, en ontvang je geen vakantiegeld. Je kan hiervoor wel maandelijks geld opzij zetten. 

Ook interessant

Eerste hulp bij vakantie

Eindelijk vakantie! Zalig toch? Niet altijd, volgens stressdokter Luc Swinnen. "Als je te snel overschakelt, kan het fout gaan. Het leven is geen sprookje."

Zomerdip op kantoor

Tijdens de zomer is het rustiger op het werk. Merk je dat je te weinig te doen hebt en regelmatig zit te niksen? Geen leuk gevoel. Grijp de rust aan om nuttige dingen te doen.

Geen zin in vakantie

Nu de vaccinatiecampagne op volle toeren loopt, mogen we weer dromen van vakantie. En niet langer in onze achtertuin. Fantastisch, toch? Niet volgens Lily en Karel.