Dit artikel is ouder dan een jaar. Sommige info is misschien verouderd.
Arbeidsmarkt

Zo vind je je eerste job

Ben je pas afgestudeerd en zoek je werk? Onze sollicitatiecoaches geven tien tips om snel een leuke baan te vinden. 

1. Maak je profiel bekend bij werkgevers

Publiceer cv in onze cv-databank. Op die manier kunnen werkgevers die jouw profiel interessant vinden, contact met je opnemen.

2. Ga naar een jobbeurs

Op een jobbeurs vind je verschillende werkgevers met openstaande vacatures. Zo kan je meteen solliciteren. Ontdek de jobbeurzen in je buurt

Heb je koudwatervrees? Lees hoe je scoort op een jobbeurs.

3. Schakel je netwerk in

Meer dan de helft van de vacatures wordt niet gepubliceerd. Je komt ze enkel via via te weten. Daarom is het een goed idee om je netwerk te laten weten dat je op zoek bent naar werk.

Je kan dit doen via een gesprek, mail of sociale media. Bekijk hoe je je netwerk inschakelt.  

4. Solliciteer gericht

Reageer je op zoveel mogelijk vacatures omdat je graag snel aan de slag wil? Dat is begrijpelijk, maar het levert niet veel op. 

Je solliciteert beter enkel naar jobs die je echt wil en kan doen. Zo is de kans groter dat je een uitnodiging krijgt voor een gesprek. Zo check je of een job echt bij je past

Je hoeft wel niet aan alle vereisten te voldoen in de vacature. Heb je 2/3de ervan onder de knie, dan kan je met een gerust hart solliciteren. De rest leer je wel in de job zelf.

5. Maak voor elke vacature een aparte brief en cv

De werkgever waarbij je solliciteert wil weten waarom jij de geschikte kandidaat bent voor zijn job. Daarom moet je je brief en cv afstemmen op de vacature. 

Enkel zo kan je de werkgever overtuigen om je uit te nodigen. 

6. Pak uit met de ervaring die je hebt

Als je pas van school komt, heb je geen werkervaring, Maar je deed wel ervaring op in je vrije tijd en studies. Activiteiten in de jeugdbeweging, een studentenjob, stage, eindwerk, project op school… 

Voeg in je cv een rubriek 'Ervaring' toe en vermeld wat je deed en welke vaardigheden je leerde. Vermeld enkel vaardigheden die je nodig hebt in de job. Bijvoorbeeld: 

  • Studentenjob bij Panos. Zo leerde ik met klanten omgaan, snel werken en onder stress presteren.
  • Leider bij de Chiro. Hierdoor heb ik mijn leidinggevende vaardigheden bijgeschaafd en ben ik goed in het oplossen van conflicten.

7. Bereid je voor op veelgestelde sollicitatievragen

Ben je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Proficiat! Dit betekent dat de werkgever in jou geïnteresseerd is. 

Je weet niet wat hij gaat vragen tijdens het gesprek, maar je kan je wel voorbereiden op een aantal veelgestelde sollicitatievragen. Als je hier op voorhand al eens over nagedacht hebt, kom je een pak zelfverzekerder over.

8. Solliciteer spontaan

Wil je graag aan de slag bij een bedrijf, maar heeft het geen gepaste vacatures? Wacht niet tot er een job vrijkomt en ga voor een spontane sollicitatie.  

Heel wat werkgevers proberen hun vacature eerst zelf in te vullen vooraleer ze ze publiceren. Solliciteer je spontaan, dan maak je ook kans op jobs die niet gepubliceerd worden. 

9. Geef jezelf wat tijd

Solliciteren is een leerproces. Je moet jezelf durven en kunnen verkopen. Dat vraagt oefening. Hoe meer je het doet, hoe beter het lukt. 

10. Roep onze hulp in

Ben je onzeker en kan je wat extra steun gebruiken bij het solliciteren? Doe gratis beroep op onze ervaren online sollicitatiecoaches

Zij lezen je cv en brief na, oefenen samen met jou je sollicitatiegesprek en beantwoorden je vragen. 

Veel succes!

Ook interessant

Nieuwsbrief illustratie

Abonneer je op de nieuwsbrief

Ook interessant

Zo vind je je eerste job

Klaar met studeren en genoten van je vakantie? Dan is het nu tijd voor een nieuw hoofdstuk: je eerste job. Hoe vind je snel een leuke baan? Onze sollicitatiecoaches geven tien tips. 

Pas van school? Schrijf je in!

Heb je je diploma behaald? Proficiat! Voor je aan je vakantie begint, moet je wel nog iets regelen: schrijf je zo snel mogelijk in bij VDAB als werkzoekende. We geven tekst en uitleg.

Diploma opent nog altijd deuren

We volgden meer dan 60.000 pas afgestudeerde jongeren een jaar lang in hun zoektocht naar werk. Wat blijkt? Jongeren vinden sneller werk dan ooit. Zeker zij die een diploma hebben.