Andere job

Eerste werkdag

Na intensief solliciteren heb je eindelijk een job te pakken, proficiat! De volgende stap is een goede indruk maken op je nieuwe collega’s. Die opdracht begint meteen, op de eerste werkdag op je nieuwe werkplek. Waar kan je op letten? Acht tips om je eerste dag glansrijk door te komen.

Kies een professionele outfit

Omdat je de bedrijfscultuur en heersende dresscode nog niet kent, speel je best op veilig. Kies een zakelijke outfit: een geklede broek en hemd voor de mannen, een sobere jurk, broek of rok voor de dames.

Op dresscode.nl vind je heel wat tips. Eens je weet wat aanvaardbaar is qua kledij, kan je meer persoonlijke elementen toevoegen aan je stijl.

Kom op tijd

Te laat komen is not done. Vertrek voor de zekerheid een half uur vroeger dan nodig. Zo hoef je je niet op te jagen. Als alles vlot gaat, arriveer je extra vroeg en kan je al wat acclimatiseren voor je werkdag officieel begint.

Stel jezelf voor

Als nieuwe collega val je op. Profiteer hiervan en sla een praatje met zoveel mogelijk mensen. Zeg wie je bent, op welke afdeling je aan de slag gaat en in welke functie. Geef als je kan ook een neutraal compliment. Dat breekt het ijs en kan tot een korte babbel leiden.

Voorbeeld: “Ik ben Lies en ik werk sinds vandaag als HR-medewerker op de personeelsdienst. Wat een mooi uitzicht heb je hier in je bureau!”

Ban je gsm

Zet het geluid van je gsm op stil. Heb je een smartphone? Bezoek dan geen sites of apps die niets met je werk te maken hebben.

Af en toe een persoonlijk zijsprongetje tijdens de werkuren is geen zonde, maar wel op je eerste werkdag. Focus vandaag volledig op je nieuwe taken en collega’s, en breng pas ‘s avonds verslag uit aan vrienden en familie.

Noteer belangrijke info

Op je eerste dag kom je te weten aan welke projecten je zal werken en voor welke taken je verantwoordelijk bent. Laat je niet overdonderen en dwaal niet af.

Slorp zoveel mogelijk informatie op, en noteer nuttige of belangrijke zaken in een werkschrift. Zo geef je een gemotiveerde indruk en voorkom je ‘domme’ vragen achteraf.

Luister

Luisteren. Dat is je belangrijkste activiteit vandaag.

Voel je al meteen suggesties opborrelen om bepaalde zaken anders aan te pakken? Wacht voor je je ideeën loslaat op je nieuwe collega’s tot je een totaalbeeld hebt van de situatie. Zo ben je zeker dat je de bal niet misslaat, en kom je niet als een betweter over.

Lunch niet alleen

Nodigt iemand je uit om samen te lunchen? Doen! Het is een uitgelezen kans om mensen beter te leren kennen.

Word je niet uitgenodigd? Neem dan zelf initiatief en vraag aan een collega waar de kantine is, of waar de meeste collega’s ’s middags gaan eten. Ga erheen en installeer je op een rustig plekje. Wie weet vraagt iemand of hij erbij mag komen zitten en geraak je aan de praat.

 

levo.comfirst-day-of-work-mistakes-to-avoid

rcsoatl.com/5-tips-for-your-first-day-of-work

 

 

Ook interessant

Eerste weken in een nieuwe baan

Een nieuwe baan is niet evident. We vonden drie moedige mensen die het afgelopen jaar van werk veranderden. Liesje: “De eerste weken heb ik een paar keer gehuild ‘s avonds.”

Namen onthouden

In een nieuwe job of op netwerkevenementen kom je veel mensen tegen. Gelukkig bestaan er trucs om namen te onthouden.

Een bijzondere start

Op 30 maart ging Job aan de slag bij VDAB als UX-designer. Hoe is het om te starten in een nieuwe job als je je huis niet uit mag?