Geen of minder inschrijvingsgeld volwassenenonderwijs

Heb je geen werk en volg je een niet-erkende opleiding bij een Centrum voor Volwassenenonderwijs (CVO) of Ligo? Dan moet je misschien geen of minder inschrijvingsgeld betalen. 

Kies de situatie die op jou van toepassing is

 • Ik zit in mijn beroepsinschakelingstijd

  Toon minder - Klap open

  Zit je in je beroepsinschakelingstijd en ben je ingeschreven als werkzoekende bij VDAB? Dan moet je geen inschrijvingsgeld betalen als je een niet-erkend opleiding volgt. Het CVO of Ligo regelt dit op het moment dat je je inschrijft voor de opleiding.

  Opgelet: om geen inschrijvingsgeld te moeten betalen, is het belangrijk dat je eerst ons online aanvraagformulier invult en je dan pas inschrijft voor de opleiding.

  • Zo kunnen wij nagaan of de opleiding je kansen op een job verhoogt.
  • Is dit het geval, dan krijgt het CVO of Ligo een extra premie. Oordelen we dat de opleiding je kansen niet verhoogt, dan krijgen ze geen premie, maar jij hoeft wel sowieso geen inschrijvingsgeld te betalen.

  Let op: volg je een opleiding bij een CVO of Ligo in de Franstalige gemeenschap? Dan hoef je het online aanvraagformulier niet in te vullen. Het volstaat dat je het CVO of Ligo het bewijs bezorgt dat je ingeschreven bent als werkzoekende bij VDAB. 

 • Ik ontvang een werkloosheids-, inschakelings- of inkomensgarantie-uitkering

  Toon minder - Klap open

  Ontvang je een werkloosheids-, inschakelings- of inkomensgarantie-uitkering? Dan moet je geen inschrijvingsgeld betalen als we oordelen dat de niet-erkende opleiding je kansen op werk verhoogt.

  Wat moet je hiervoor doen? Volg deze stappen:

  Opgelet: om geen inschrijvingsgeld te moeten betalen, is het belangrijk dat je eerst ons online aanvraagformulier invult en je dan pas inschrijft voor de opleiding.

  Vul je ons aanvraagformulier niet in of oordelen we dat de opleiding je kansen op werk niet verhoogt? Dan krijg je een gedeeltelijke vermindering van je inschrijvingsgeld. Het CVO of Ligo regelt de vermindering automatisch op het moment dat je je inschrijft voor de opleiding.

  Belangrijk om te weten

  • Volg je een voltijdse opleiding die minstens een maand duurt? Als je aan de nodige voorwaarden voldoet, kan je een vrijstelling van beschikbaarheid aanvragen. Zo behoud je je uitkering en word je vrijgesteld van een aantal plichten. 
  • Volg je een CVO of Ligo in de Franstalige gemeenschap? Dan hoef je geen vermindering van het inschrijvingsgeld aan te vragen bij VDAB.
   • Het CVO of Ligo zal voor jou nagaan of je in aanmerking komt voor een vermindering.
   • Bezorg hen hiervoor het bewijs dat je ingeschreven bent als werkzoekende bij VDAB. 
 • Ik ben tijdelijk werkloos

  Toon minder - Klap open

  Ben je tijdelijk werkloos? Dan moet je geen inschrijvingsgeld betalen als we oordelen dat de niet-erkende opleiding je kansen op de arbeidsmarkt verhoogt.

  Wat moet je hiervoor doen? Volg deze stappen.

  Opgelet: om geen inschrijvingsgeld te moeten betalen, is het belangrijk dat je eerst ons aanvraagformulier invult en je dan pas inschrijft voor de opleiding.

 • Ik beantwoord niet aan 1 van bovenstaande situaties

  Toon minder - Klap open

  Beantwoord je niet aan een van bovenstaande situaties, maar ben je wel ingeschreven als werkzoekende bij VDAB

  • Dan moet je geen inschrijvingsgeld betalen als we oordelen dat de niet-erkende opleiding je kansen op de arbeidsmarkt verhoogt.

  • Wat moet je hiervoor doen? Volg deze stappen.

  • Opgelet: om geen inschrijvingsgeld te moeten betalen, is het belangrijk dat je eerst ons aanvraagformulier invult en je dan pas inschrijft voor de opleiding.

  Beantwoord je niet aan een van bovenstaande situaties, en ben je niet ingeschreven als werkzoekende bij VDAB

Goed om te weten

Check of je de opleiding kan volgen via ons erkend aanbod. Erkende opleidingen bieden heel wat meer financiële voordelen dan niet-erkende.