U bent hier

Vermindering inschrijvingsgeld voor opleiding bij CVO of CBE

Ben je ingeschreven als werkzoekende bij VDAB en ben je van plan om een opleiding te volgen bij een Centrum voor Volwassenenonderwijs (CVO) of Centrum voor Basiseducatie (CBE)? Dan moet je misschien geen of minder inschrijvingsgeld betalen. We geven tekst en uitleg. 

Is de opleiding die je wil volgen bij een CVO of CBE erkend door VDAB? 

Kies je voor een opleiding bij een CVO of CBE die erkend is door VDAB, dan moet je sowieso geen inschrijvingsgeld betalen. Erkende opleidingen bieden bovendien heel wat financiële voordelen

Het enige wat je moet doen, is je inschrijven voor de erkende opleiding via onze opleidingendatabank. Je herkent de erkende opleidingen aan het icoontje VDAB Erkende opleiding.

Is de opleiding die je wil volgen bij een CVO of CBE niet erkend is door VDAB?

Kies je voor een opleiding die niet erkend wordt door VDAB, dan zou het kunnen dat je geen of maar een deel van het inschrijvingsgeld moet betalen. Je leermateriaal moet je meestal wel zelf betalen (check dit bij je CVO of CBE).

Kies de situatie die op jou van toepassing is om te bekijken hoeveel inschrijvingsgeld je moet betalen en wat je moet doen om dit te regelen. 

1. Zit je in je beroepsinschakelingstijd? 

Dan moet je geen inschrijvingsgeld betalen. Het CVO of CBE regelt de volledige vermindering automatisch op het moment dat je je inschrijft bij hen.

Je vult wel best -vóór je je inschrijft bij het CVO of CBE- ons online aanvraagformulier in. Zo kunnen wij nagaan of de opleiding je kansen op een job verhoogt. Is dit het geval, dan krijgt het CVO of CBE een extra premie. Oordelen we dat de opleiding je kansen niet verhoogt, dan krijgen ze geen premie, maar jij hoeft wel sowieso geen inschrijvingsgeld te betalen.

Volg je een opleiding bij een CVO of CBE in de Franstalige gemeenschap? Dan hoef je het online aanvraagformulier niet in te vullen. Het volstaat dat je het CVO of CBE het bewijs bezorgt dat je ingeschreven bent als werkzoekende bij VDAB. Log hiervoor in Mijn Loopbaan in en klik op 'Bekijk je inschrijvingsbewijs'.

2. Ontvang je een RVA-uitkering (werkloosheidsuitkering, inschakelingsuitkering, inkomensgarantie-uitkering...)?

Dan moet je geen inschrijvingsgeld betalen als wij oordelen dat de opleiding je kansen op werk verhoogt. Bovendien word je vrijgesteld van een aantal plichten als werkzoekende als je een vrijstelling van beschikbaarheid krijgt. Zo hoef je bijvoorbeeld niet op zoek te gaan naar werk en hoef je niet in te gaan op passende jobs. Bekijk je rechten en plichten als je een vrijstelling van beschikbaarheid hebt. 

Wat moet je hiervoor doen? Volg deze 3 stappen:

Vul je ons online aanvraagformulier niet in of oordelen wij dat de opleiding je kansen op werk niet verhoogt? Dan krijg je een gedeeltelijke vermindering van je inschrijvingsgeld. Het CVO of CBE regelt de gedeeltelijke vermindering automatisch op het moment dat je je bij hen inschrijft voor de opleiding.

Opgelet: wil je een opleiding volgen bij een CVO of CBE in de Franstalige gemeenschap? Dan hoef je geen vermindering van het inschrijvingsgeld aan te vragen bij VDAB. Het CVO of CBE zal voor jou nagaan of je in aanmerking komt voor een vermindering. Bezorg hen hiervoor het bewijs dat je ingeschreven bent als werkzoekende bij VDAB. Log hiervoor in Mijn Loopbaan in en klik op 'Bekijk je inschrijvingsbewijs'.

3. Ben je ingeschreven als werkzoekende bij VDAB en ontvang je geen RVA-uitkering? 

Dan moet je geen inschrijvingsgeld betalen als wij oordelen dat de opleiding je kansen op werk verhoogt.

Wat moet je hiervoor doen? Volg deze 2 stappen.

  • Vraag de vermindering van je inschrijvingsgeld aan.
    Vul hiervoor ons online aanvraagformulier. Zo kunnen we nagaan of de opleiding je kansen op werk verhoogt. 
  • Schrijf je in bij het CVO of CBE.
    Opgelet: om geen inschrijvingsgeld te moeten betalen, is het belangrijk dat je eerst ons aanvraagformulier invult en je dan pas inschrijft voor de opleiding bij het CVO of CBE.

 

Ook interessant