U bent hier

Vermindering inschrijvingsgeld voor opleiding bij CVO of CBE

Ben je ingeschreven als werkzoekende bij VDAB en volg je een opleiding bij een Centrum voor Volwassenenonderwijs (CVO) of Centrum voor Basiseducatie (CBE)? Dan kan je een vermindering van je inschrijvingsgeld krijgen zodat je geen inschrijvingsgeld of maar een deel ervan moet betalen.

Er zijn verschillende situaties mogelijk. Kies de situatie die op jou van toepassing is. 

1. Je volgt een opleiding bij een CVO of CBE die erkend is door VDAB

Kies je voor een opleiding die erkend is door VDAB, dan is je opleiding gratis. Je hoeft geen inschrijvingsgeld te betalen en moet ook je leermateriaal niet betalen. Bovendien behoud je je uitkering en kom je in aanmerking voor een verplaatsingsvergoeding, kinderopvangvergoeding en stimulanspremie. 

Belangrijke tip: ben je ingeschreven als werkzoekende en wil je je bijscholen? Check dan altijd eerst in onze opleidingendatabank of je een opleiding of studie kan volgen die erkend wordt door VDAB.

Erkende opleidingen bieden heel wat meer financiële voordelen dan niet-erkende opleidingen. Je herkent de erkende opleidingen in onze opleidingendatabank aan het icoontje VDAB Erkende opleiding.

2. Je volgt een opleiding bij een CVO of CBE die niet erkend is door VDAB

Kies je voor een opleiding die niet erkend wordt door VDAB, dan zou het kunnen dat je geen of maar een deel van het inschrijvingsgeld moet betalen. 

Hoeveel inschrijvingsgeld je moet betalen voor de opleiding, hangt af van je situatie.

Zit je in je beroepsinschakelingstijd?

  • Dan moet je geen inschrijvingsgeld betalen als je op de datum waarin je je inschrijft voor de opleiding ingeschreven bent als werkzoekende bij VDAB.
  • Je hoeft hiervoor niks te doen. De vermindering wordt automatisch geregeld door het CVO of CBE als je je inschrijft voor de opleiding. 

Ontvang je een RVA-uitkering (werkloosheidsuitkering, inschakelingsuitkering, inkomensgarantie-uitkering...)?

  • Dan moet je maar een deel van je inschrijvingsgeld betalen als je op de datum waarin je je inschrijft voor de opleiding ingeschreven bent als werkzoekende bij VDAB. Je hoeft hiervoor niks te doen. De vermindering wordt automatisch geregeld door het CVO of CBE als je je inschrijft voor de opleiding. 
  • Volg je een opleiding die volgens VDAB past in je traject naar werk én ben je op de datum waarin je je inschrijft voor de opleiding ingeschreven als werkzoekende bij VDAB? Dan hoef je voor opleidingen die starten na 31 augustus 2019 helemaal géén inschrijvingsgeld te betalen. Je moet dit wel eerst aanvragen bij VDAB. Vul hiervoor ons online aanvraagformulier in. We brengen je via een brief op de hoogte van onze beslissing.
  • Let wel: volg je een opleiding die minstens vier weken duurt, minstens 20 uur per week omvat en overdag plaatsvindt? Dan is het voordeliger voor je om eerst een vrijstelling van beschikbaarheid aan te vragen bij VDAB. Op die manier blijf je tijdens je opleiding je uitkering ontvangen. Krijg je van ons een vrijstelling, dan zorgen we er automatisch voor dat je geen inschrijvingsgeld hoeft te betalen voor je opleiding.

Ontvang je geen RVA-uitkering? 

  • Volg je een opleiding die volgens VDAB past in je traject naar werk én ben je op de datum waarin je je inschrijft voor de opleiding ingeschreven als werkzoekende bij VDAB? Dan hoef je geen inschrijvingsgeld te betalen voor opleidingen die starten na 31 augustus 2019.
  • Je moet dit wel eerst aanvragen bij VDAB. Vul hiervoor ons online aanvraagformulier in. We brengen je via een brief op de hoogte van onze beslissing.

Let wel: het zou wel kunnen dat je je leermateriaal moet betalen. Je CVO of CBE kan je vertellen of dit het geval is of niet.

 

Ook interessant