U bent hier

Vermindering inschrijvingsgeld voor opleiding bij CVO of CBE

Ben je ingeschreven als werkzoekende bij VDAB en ben je van plan om een opleiding te volgen bij een Centrum voor Volwassenenonderwijs (CVO) of Centrum voor Basiseducatie (CBE)? Dan kom je misschien in aanmerking voor een volledige of gedeeltelijke vermindering van het inschrijvingsgeld. Je moet dan geen of maar een deel van het inschrijvingsgeld betalen.

Er zijn verschillende situaties mogelijk. Kies de situatie die op jou van toepassing is. 

1. De opleiding die je wil volgen bij een CVO of CBE is erkend door VDAB

Kies je voor een opleiding bij een CVO of CBE die erkend is door VDAB, dan moet je sowieso geen inschrijvingsgeld betalen. Erkende opleidingen bieden bovendien heel wat financiële voordelen

Het enige wat je moet doen, is je inschrijven voor de erkende opleiding via onze opleidingendatabank. Je herkent de erkende opleidingen aan het icoontje VDAB Erkende opleiding.

2. De opleiding die je wil volgen bij een CVO of CBE is niet erkend door VDAB

Kies je voor een opleiding die niet erkend wordt door VDAB, dan zou het kunnen dat je geen of maar een deel van het inschrijvingsgeld moet betalen. Je leermateriaal moet je meestal wel zelf betalen (check dit bij je CVO of CBE).

Hoeveel inschrijvingsgeld je moet betalen voor de opleiding, hangt af van je situatie op de dag van je inschrijving bij de school.

Zit je in je beroepsinschakelingstijd? 

Dan moet je geen inschrijvingsgeld betalen. Het CVO of CBE regelt de volledige vermindering automatisch op het moment van je inschrijving. Je vult wel best eerst ons online aanvraagformulier in.

Ontvang je een RVA-uitkering (werkloosheidsuitkering, inschakelingsuitkering, inkomensgarantie-uitkering...)?

  • Dan hoef je geen inschrijvingsgeld te betalen als VDAB oordeelt dat de opleiding jouw tewerkstellingskansen zal verhogen. Vul ons online aanvraagformulier in voor je je inschrijft bij je school zodat we dit kunnen nagaan. Om geen inschrijvingsgeld te moeten betalen, is het belangrijk dat je eerst ons aanvraagformulier invult en je dan pas inschrijft bij de school! We brengen je via een brief op de hoogte van onze beslissing.
  • Vul je ons online aanvraagformulier niet in of oordeelt VDAB dat je opleiding je tewerkstellingskansen niet zal verhogen? Dan krijg je een gedeeltelijke vermindering van je inschrijvingsgeld. Het CVO of CBE regelt de gedeeltelijke vermindering automatisch op het moment dat je je bij hen inschrijft voor de opleiding.

Ga ook na of je in aanmerking komt voor een vrijstelling van beschikbaarheid. Als je een vrijstelling van beschikbaarheid krijgt, kan je de opleiding volgen met behoud van uitkering en krijg je extra rechten als werkzoekende.

Let op: je uitkering kan wel dalen tijdens je opleiding. Je uitbetalingsinstelling (Hulpkas of vakbond ACLVB, ACV of ABVV) of RVA kunnen je meer info geven over het al dan niet dalen van je uitkering. 

Zonder een vrijstelling van beschikbaarheid moet je aan al je plichten als werkzoekende blijven voldoen tijdens je opleiding, studie of stage. 

Ontvang je geen RVA-uitkering? 

Dan hoef je geen inschrijvingsgeld te betalen als je aan deze 3 voorwaarden beantwoordt:

  • Je bent ingeschreven als werkzoekende bij VDAB op de dag dat je je inschrijft voor de opleiding.

  • De opleiding die je wil volgen, zal volgens VDAB jouw kans op werk verhogen.

  • Je hebt het online aanvraagformulier ingevuld voor je je inschreef bij je school. 

We brengen je via een brief op de hoogte van onze beslissing.

Ook interessant