Vermindering inschrijvingsgeld opleiding

Ben je ingeschreven bij VDAB als werkzoekende en ben je van plan om een opleiding te volgen bij een Centrum voor Volwassenenonderwijs (CVO) of Ligo? Dan moet je misschien geen of minder inschrijvingsgeld betalen. We geven tekst en uitleg.

Je wil een erkende opleiding volgen bij een CVO of Ligo

Ben je ingeschreven bij VDAB als werkzoekende en kies je voor een erkende opleiding bij een CVO of een erkende opleiding bij een Ligo? Dan moet je geen inschrijvingsgeld betalen. Bovendien hoef je je leermateriaal niet te betalen en vergoeden we je verplaatsing en kinderopvang.

Het enige wat je moet doen, is je inschrijven voor de erkende opleiding via onze opleidingendatabank.

Je wil een opleiding volgen bij een CVO of Ligo die niet erkend is door VDAB

Ben je ingeschreven bij VDAB als werkzoekende en kies je voor een niet-erkende opleiding bij een CVO of Ligo? Dan zou het kunnen dat je geen of maar een deel van het inschrijvingsgeld moet betalen.

Kies de situatie die op jou van toepassing is om te bekijken hoeveel inschrijvingsgeld je moet betalen en wat je moet doen om dit te regelen.

1. Ik ben ingeschreven als werkzoekende en zit in mijn beroepsinschakelingstijd

Ben je ingeschreven als werkzoekende bij VDAB en zit je in je beroepsinschakelingstijd? Dan moet je geen inschrijvingsgeld betalen. Het CVO of Ligo regelt de volledige vermindering automatisch op het moment dat je je inschrijft bij hen.

Je vult wel best -vóór je je inschrijft bij het CVO of Ligo ons online aanvraagformulier in. Zo kunnen wij nagaan of de opleiding je kansen op een job verhoogt.

Is dit het geval, dan krijgt het CVO of Ligo een extra premie. Oordelen we dat de opleiding je kansen niet verhoogt, dan krijgen ze geen premie, maar jij hoeft wel sowieso geen inschrijvingsgeld te betalen.

Volg je een opleiding bij een CVO of Ligo in de Franstalige gemeenschap? Dan hoef je het online aanvraagformulier niet in te vullen. Het volstaat dat je het CVO of Ligo het bewijs bezorgt dat je ingeschreven bent als werkzoekende bij VDAB. 

2. Ik ben ingeschreven bij VDAB als werkzoekende en ontvang een RVA-uitkering (werkloosheidsuitkering, inschakelingsuitkering of inkomensgarantie-uitkering)

Ben je ingeschreven bij VDAB als werkzoekende en ontvang je een RVA-uitkering (werkloosheidsuitkering, inschakelingsuitkering of inkomensgarantie-uitkering)?

Dan moet je geen inschrijvingsgeld betalen als wij oordelen dat de opleiding je kansen op werk verhoogt. Bovendien word je vrijgesteld van een aantal plichten als werkzoekende als je een vrijstelling van beschikbaarheid krijgt. Zo hoef je bijvoorbeeld niet op zoek te gaan naar werk en hoef je niet in te gaan op passende jobs. Bekijk je rechten en plichten als je een vrijstelling van beschikbaarheid hebt. 

Wat moet je hiervoor doen? Volg deze 3 stappen:

 • Vraag de vermindering van je inschrijvingsgeld aan.
  Vul hiervoor ons online aanvraagformulier. Zo kunnen we nagaan of de opleiding je kansen op werk verhoogt. 
 • Schrijf je in bij het CVO of Ligo.
  Opgelet: om geen inschrijvingsgeld te moeten betalen, is het belangrijk dat je eerst ons aanvraagformulier invult en je dan pas inschrijft bij het CVO of Ligo.
 • Vraag een vrijstelling van beschikbaarheid aan.
  Ga na of je in aanmerking komt voor een vrijstelling. Is dit het geval, vraag dan je vrijstelling aan

Vul je ons online aanvraagformulier niet in of oordelen wij dat de opleiding je kansen op werk niet verhoogt? Dan krijg je een gedeeltelijke vermindering van je inschrijvingsgeld. Het CVO of Ligo regelt de gedeeltelijke vermindering automatisch op het moment dat je je bij hen inschrijft voor de opleiding.

Opgelet: wil je een opleiding volgen bij een CVO of Ligo in de Franstalige gemeenschap? Dan hoef je geen vermindering van het inschrijvingsgeld aan te vragen bij VDAB.

 • Het CVO of Ligo zal voor jou nagaan of je in aanmerking komt voor een vermindering.
 • Bezorg hen hiervoor het bewijs dat je ingeschreven bent als werkzoekende bij VDAB. 

3. Ik ben ingeschreven bij VDAB als werkzoekende en ontvang geen RVA-uitkering (werkloosheidsuitkering, inschakelingsuitkering of inkomensgarantie-uitkering)

Dan moet je geen inschrijvingsgeld betalen als wij oordelen dat de opleiding je kansen op de arbeidsmarkt verhoogt.

Wat moet je hiervoor doen? Volg deze 2 stappen.

 • Vraag de vermindering van je inschrijvingsgeld aan.
  Vul hiervoor ons online aanvraagformulier. Zo kunnen we nagaan of de opleiding je kansen op de arbeidsmarkt verhoogt. 
 • Schrijf je in bij het CVO of Ligo.
  Opgelet: om geen inschrijvingsgeld te moeten betalen, is het belangrijk dat je eerst ons aanvraagformulier invult en je dan pas inschrijft voor de opleiding bij het CVO of Ligo.

Goed om te weten