U bent hier

Vermindering inschrijvingsgeld voor opleiding bij CVO of CBE

Ben je ingeschreven als werkzoekende bij VDAB en ben je van plan om een opleiding te volgen bij een Centrum voor Volwassenenonderwijs (CVO) of Centrum voor Basiseducatie (CBE)? Dan kom je misschien in aanmerking voor een volledige of gedeeltelijke vermindering van het inschrijvingsgeld. Je moet dan geen of maar een deel van het inschrijvingsgeld betalen.

Er zijn verschillende situaties mogelijk. Kies de situatie die op jou van toepassing is. 

1. De opleiding die je wil volgen bij een CVO of CBE is erkend door VDAB

Kies je voor een opleiding die erkend is door VDAB, dan moet je sowieso geen inschrijvingsgeld betalen. Erkende opleidingen bieden bovendien heel wat financiële voordelen

Het enige wat je moet doen, is je inschrijven voor de erkende opleiding via onze opleidingendatbank. Je herkent de erkende opleidingen aan het icoontje VDAB Erkende opleiding.

2. De opleiding die je wil volgen bij een CVO of CBE is niet erkend door VDAB

Kies je voor een opleiding die niet erkend wordt door VDAB, dan zou het kunnen dat je geen of maar een deel van het inschrijvingsgeld moet betalen. Je leermateriaal moet je meestal wel zelf betalen (check dit bij je CVO of CBE).

Hoeveel inschrijvingsgeld je moet betalen voor de opleiding, hangt af van je situatie.

Zit je in je beroepsinschakelingstijd?

  • Dan moet je geen inschrijvingsgeld betalen als je ingeschreven bent als werkzoekende bij VDAB op het moment dat je je inschrijft voor de opleiding.
  • De volledige vermindering wordt automatisch geregeld door het CVO of CBE als je je inschrijft voor de opleiding. 

Ontvang je een RVA-uitkering (werkloosheidsuitkering, inschakelingsuitkering, inkomensgarantie-uitkering...)?

  • Dan moet je maar een deel van het inschrijvingsgeld betalen als je ingeschreven bent als werkzoekende bij VDAB op het moment dat je je inschrijft voor de opleiding. De gedeeltelijke vermindering wordt automatisch geregeld door het CVO of CBE als je je inschrijft voor de opleiding.
  • Maakt de opleiding die je wil volgen deel uit van je zoektocht naar werk én gaat het om een opleiding die start na 31 augustus 2019? Dan hoef je helemaal geen inschrijvingsgeld te betalen. Vul ons online aanvraagformulier in zodat we kunnen nagaan of je recht hebt op volledige vermindering van het inschrijvingsgeld. We brengen je via een brief op de hoogte van onze beslissing.
  • Let wel: volg je een opleiding die minstens vier weken duurt, minstens 20 uur per week omvat en overdag plaatsvindt? Dan is het voordeliger voor je om eerst een vrijstelling van beschikbaarheid aan te vragen bij VDAB. Op die manier blijf je tijdens je opleiding je uitkering ontvangen. Krijg je van ons een vrijstelling, dan zorgen we er automatisch voor dat je geen inschrijvingsgeld hoeft te betalen voor je opleiding.

Ontvang je geen RVA-uitkering? 

Dan hoef je geen inschrijvingsgeld te betalen als je aan deze drie voorwaarden beantwoordt:

  • je bent ingeschreven  als werkzoekende bij VDAB op het moment dat je je inschrijft voor de opleiding,
  • de opleiding die je wil volgen deel uitmaakt van je zoektocht naar werk, en
  • de opleiding die je wil volgen start na 31 augustus 2019.

Vul ons online aanvraagformulier in zodat we kunnen nagaan of je recht hebt op volledige vermindering van het inschrijvingsgeld. We brengen je via een brief op de hoogte van onze beslissing.

Voldoe je niet aan bovenstaande voorwaarden, dan kom je niet in aanmerking voor vermindering.
 

Ook interessant