Leg je werkervaring vast

Leerde je je vak al doende? Voor bepaalde beroepen kan je je ervaring laten erkennen. Zo toon je met een officieel certificaat dat je je vak onder de knie hebt.

Wat houdt het in?

Je kan voor een aantal beroepen je ervaring laten erkennen door een EVC-traject te volgen. EVC staat voor 'Erkennen van Verworven Competenties'.

Via een praktische proef toon je aan dat je over de vereiste competenties beschikt om het beroep uit te oefenen. Slaag je voor de proef? Dan krijg je een officieel certificaat dat je beroepsbekwaamheid bewijst: een beroepskwalificatie of ervaringsbewijs. Het certificaat heeft dezelfde waarde als wanneer je geslaagd bent voor een opleiding voor hetzelfde beroep.

Voordelen

  • Het opent de deur voor de job van je dromen, ook al heb je niet het juiste diploma.
  • Je werkgever moet je geen tijdrovende tests laten doen bij je aanwerving.
  • Je staat steviger in je schoenen tijdens contractbesprekingen.
  • Het kan je vrijstellingen voor vakken opleveren als je nog wil verder studeren.

Voor wie?

Iedereen kan zijn ervaring laten erkennen. De enige voorwaarden zijn dat je de nodige vakkennis hebt en voldoende Nederlands spreekt om het beroep uit te oefenen.

Hoe verloopt een EVC-traject?

  • Je schrijft je in voor een EVC-traject bij een testcentrum.
  • Een begeleider bekijkt samen met jou of het zinvol is dat je deelneemt aan een praktische proef.
  • Als het zinvol is, gaat een beoordelaar tijdens een praktische proef na of je over de vereiste competenties beschikt om het beroep uit te oefenen. Die proef kan worden aangevuld met een kennistest, rollenspel, interview…

Voor welke beroepen?

Voor deze beroepen kan je je ervaring laten erkennen. Per beroep zijn er een of meerdere testcentra.

Meer info en inschrijven

Ben je werkzoekend? 

Als je bent ingeschreven bij VDAB als niet-werkende werkzoekende, dan zijn de door VDAB erkende EVC-trajecten gratis:

Ben je werknemer?

Contacteer een testcentrum in je buurt voor meer informatie over de kostprijs en om je in te schrijven. 

Goed om te weten: je kan betalen met opleidingscheques als je aan de voorwaarden voldoet. Stemt je werkgever ermee in, dan kan je op de dag van de praktische proef opleidingsverlof nemen.

Op deze pagina

Ook interessant

Wil je aan de slag bij de overheid, maar beschik je niet over het juiste diploma? Bepaalde vacatures vermelden dat ook kandidaten zonder diploma kunnen solliciteren. Je kan je ervaring op een andere manier bewijzen.

  • Bij de Vlaamse overheid heb je een toegangsbewijs nodig. Je krijgt een toegangsbewijs als uit je cv blijkt dat je de vereiste competenties hebt. In de vacature waarop je reageert vind je de meer info.

  • Bij de Federale overheid heb je een instapkaart nodig. Je kan een instapkaart behalen door te slagen voor een computergestuurde proef.