Rechten en plichten als je een kunstwerkuitkering ontvangt

Ben je ingeschreven bij VDAB als werkzoekende en ontvang je een kunstwerkuitkering? We zetten je rechten en plichten op een rijtje en leggen uit wat er gebeurt als je je niet aan je plichten houdt.

Mijn rechten

1. Jobsuggesties

We bezorgen je jobsuggesties. Met deze jobsuggesties willen we je helpen in je zoektocht naar werk. We hopen dat ze je positief verrassen en inspireren. Je bent niet verplicht om ernaar te solliciteren.

2. Tewerkstellingspremies

Je komt in aanmerking voor tewerkstellingspremies.

3. Gratis opleiding

Om je kansen op werk te vergroten, kan je gratis opleidingen volgen die erkend worden door VDAB. Bovendien geniet je van een aantal financiële voordelen.

4. Gelijke kansen

Je hebt recht op gelijke kansen: we zijn er voor iedereen.

5. Privacy

Je hebt recht op privacy. Als je ingeschreven bent bij VDAB, gebruiken we je gegevens om je zo goed mogelijk te helpen in je zoektocht naar werk. Je kan die gegevens altijd bekijken en aanpassen. Meer info vind je in onze privacyverklaring.

Mijn plichten

1. Ik blijf ingeschreven bij VDAB als werkzoekende

Als je een kunstwerkuitkering ontvangt, moet je ingeschreven zijn bij VDAB als werkzoekende en ingeschreven blijven.

2. Ik mag geen passende job, begeleiding of opleiding van VDAB weigeren

Biedt VDAB je een vacature, begeleiding of opleiding aan die volgens je bemiddelaar bij jou past? Dan ben je verplicht om te solliciteren naar deze vacature of de begeleiding of opleiding te volgen.

Belangrijk om te weten: een passende job is een job in de kunstensector. Krijg je een job aangeboden buiten de kunstensector, dan hoef je niet te solliciteren.

Heb je gesolliciteerd en nodigt de werkgever je uit voor een sollicitatiegesprek? Dan ben je verplicht om hierop in te gaan.

3. Ik hoef niet actief te solliciteren naar werk, maar moet wel voldoende werken als kunstwerker

Je hoeft niet zelf actief te solliciteren naar werk, maar je moet wel voldoende activiteiten ondernemen als kunstwerker. Op rva.be lees je hier meer over.

4. Ik kom de afspraken met de bemiddelaar na en werk actief mee

Je moet alle afspraken nakomen die je bemiddelaar met je maakt en op een positieve manier meewerken. Ontdek wat dit concreet inhoudt.

 

Wat als ik me niet aan mijn plichten hou?

Hou je je niet aan je plichten, dan kan dit gevolgen hebben voor je kunstwerkuitkering. Op rva.be lees je hier meer over.