U bent hier

Een opleiding, studie of stage volgen met een vrijstelling van beschikbaarheid

werkzoekenden die een opleiding volgen
© Shutterstock

Ontvang je een uitkering van RVA (werkloosheidsuitkering, inschakelingsuitkering, inkomensgarantie-uitkering...) en wil je overdag een voltijdse opleiding, studie of stage volgen die minstens een maand duurt? Misschien kom je in aanmerking voor een vrijstelling van beschikbaarheid. 

Wat houdt een vrijstelling van beschikbaarheid in?

Krijg je een vrijstelling van beschikbaarheid van VDAB, dan behoud je je RVA-uitkering (werkloosheidsuitkering, inschakelingsuitkering, inkomensgarantie-uitkering...) tijdens je opleiding, studie of stage. 

Let op: je uitkering kan wel dalen tijdens je opleiding. Je uitbetalingsinstelling (Hulpkas of vakbond ACLVBACV of ABVV) of RVA kunnen je meer info geven over het al dan niet dalen van je uitkering. 

Belangrijke tip

  • Wil je een voltijdse opleiding, studie of stage volgen die minstens een maand duurt? Dan kies je best voor een opleiding, studie of stage die erkend wordt door VDAB. Dan hoef je geen vrijstelling van beschikbaarheid aan te vragen om je uitkering te behouden en geniet je van een aantal extra financiële voordelen.
  • Kies je voor een opleiding, studie of stage die níet erkend wordt door VDAB, dan moet je wel eerst een vrijstelling van beschikbaarheid aanvragen en heb je géén recht op extra financiële voordelen.

Je herkent de erkende opleidingen in onze opleidingendatabank aan het icoontje VDAB Erkende opleiding.

Hoe vraag ik een vrijstelling van beschikbaarheid aan en wanneer kom ik in aanmerking?

Ook interesssant

Volg je een niet-erkende opleiding, studie of stage? Download het opleidingsattest dat je nodig hebt om een vrijstelling van beschikbaarheid aan te vragen.