Een opleiding, studie of stage volgen met een vrijstelling van beschikbaarheid

Ontvang je een uitkering van RVA (werkloosheidsuitkering, inschakelingsuitkering, inkomensgarantie-uitkering...) en wil je overdag een voltijdse opleiding, studie of stage volgen die minstens een maand duurt? Misschien kom je in aanmerking voor een vrijstelling van beschikbaarheid.

Wat houdt een vrijstelling van beschikbaarheid in?

Krijg je een vrijstelling van beschikbaarheid van VDAB?

  • Dan behoud je je RVA-uitkering (werkloosheidsuitkering, inschakelingsuitkering, inkomensgarantie-uitkering...) tijdens je opleiding, studie of stage. Je uitkering kan wel dalen. Je uitbetalingsinstelling of RVA kunnen je meer info geven over het al dan niet dalen van je uitkering.
  • Bovendien word je vrijgesteld van een aantal plichten als werkzoekende. Zo hoef je bijvoorbeeld niet op zoek te gaan naar werk en moet je niet ingaan op passende jobs.

Hoe vraag ik een vrijstelling van beschikbaarheid aan?

Kies je voor een door VDAB erkende opleiding, studie of stage?

Kies je voor een niet-erkende opleiding, studie of stage?


Vraag een vrijstelling van beschikbaarheid aan

Ook interessant

Volg je een niet-erkende opleiding bij een CVO of Ligo? Dan word je vrijgesteld van een aantal plichten als werkzoekende als je een vrijstelling van beschikbaarheid krijgt. Bovendien hoef je geen inschrijvingsgeld te betalen als wij oordelen dat de opleiding je kansen op werk verhoogt. Volg deze 3 stappen om dit te regelen:

  1. Vraag de vermindering van je inschrijvingsgeld aan via ons online aanvraagformulier. Zo kunnen we nagaan of de opleiding je kansen op werk verhoogt.
  2. Schrijf je in voor de opleiding bij het CVO of Ligo.
  3. Ga na of je in aanmerking komt voor een vrijstelling van beschikbaarheid. Is dit het geval, vraag dan online de vrijstelling aan.

Vul je ons online aanvraagformulier niet in of oordelen wij dat de opleiding je kansen op werk niet verhoogt? Dan krijg je een gedeeltelijke vermindering van je inschrijvingsgeld. Het CVO of Ligo regelt de gedeeltelijke vermindering automatisch op het moment dat je je bij hen inschrijft voor de opleiding.