Solliciteren

Flaters in je sollicitatiebrief

Als je solliciteert, besteed je doorgaans veel zorg aan je cv. Dat is prima, want een goed cv is een must. Maar hoe zorg je ervoor dat je cv ook daadwerkelijk gelezen wordt? Juist: door een uitnodigende sollicitatiebrief te schrijven. En daar wringt vaak het schoentje, weten onze sollicitatiecoaches. Ze lijsten de populairste flaters op, en geven tips om beter te doen.

Flater 1: een standaardbrief gebruiken

  • Een sollicitatiebrief moet de werkgever nieuwsgierig maken en motiveren om je cv te lezen. Dat lukt zelden met een standaardbrief waarin je telkens maar enkele woordjes aanpast, afhankelijk van de job waarvoor je solliciteert. Zo’n brief is onpersoonlijk en nodigt niet uit om verder te lezen.
     
  • Tip van onze coaches: schrijf voor elke sollicitatie een brief op maat. Hoe? Door de vacature en de website van het bedrijf te bestuderen. Zoek vervolgens overeenkomsten met jouw ervaring en vaardigheden, en begin op basis van die info te schrijven. Zo krijg je een brief waarin de werkgever zijn vacature en bedrijf herkent, en waarin jouw sterke punten kort aan bod komen. Dat maakt nieuwsgierig en motiveert om verder te lezen.

Flater 2: beginnen en eindigen met afgezaagde intro’s en afsluiters

  • Heb je besloten een brief op maat te schrijven? Prima! Hoewel beginnen en eindigen moeilijk is, vermijd je best veel gebruikte intro's en afsluiters zoals "Op de VDAB-site zag ik uw vacature voor..." en "Graag licht ik mijn motivatie toe in een persoonlijk gesprek." Wie met een originele zin start en eindigt, wekt meer interesse van werkgevers.
     
  • Tip van onze coaches: originele intro’s en afsluiters bedenken gaat vlotter als je je eigen woorden gebruikt. Een voorbeeld van een originele opener: “Waarom deze kandidatuur niet op uw stapel ‘te min’ zal belanden? Dat leg ik u graag uit!" Een originele afsluiter: “Een persoonlijk gesprek is de beste manier om elkaar beter te leren kennen. Mag ik rekenen op een uitnodiging?"

Flater 3: typ- en schrijffouten laten staan

  • Je sollicitatiebrief is het eerste wat een werkgever van jou te zien krijgt. Het spreekt voor zich dat schrijffouten echte afknappers zijn. Zeker omdat er vandaag voldoende hulpmiddelen bestaan om foutloze brieven te produceren, ook al ben je geen schrijftalent.
     
  • Tip van onze coaches: zet tijdens het schrijven van je brief altijd de spellingchecker van je schrijfprogramma aan. In Word vind je deze functie helemaal links, onder de tab ‘Controleren’. Is je brief klaar? Laat hem dan nalezen door iemand die goed kan schrijven, en zich focust op typ- en schrijffouten.

Wil je nog meer tips om van je sollicitatiebrief een pareltje te maken?

Op onze site vind je:

  • Een uitgebreide lijst met tips om zowel de inhoud, de schrijfstijl als de lay-out van je brief te optimaliseren.
  • Enkele voorbeeldbrieven die je kunnen inspireren. Let op: neem ze niet klakkeloos over, blijf origineel!
  • Een handige checklist voor als je brief klaar is, maar je twijfelt of alles wel goed zit.
  • Onze online sollicitatiecoaches: zij lezen je brief na als je niet helemaal zeker bent van het resultaat, en beantwoorden ook graag andere sollicitatievragen.

Ook interessant

Wat rekruteerders niet graag lezen

Staat in je sollicitatiebrief dat je een teamplayer bent? Daarmee scoor je weinig punten. Zeker als de anderen dit ook claimen. We verzamelden de belangrijkste valkuilen en geven tips.

Solliciteren met ChatGPT

Hoe kan de digitale assistent ChatGPT je helpen om te solliciteren? En wat zijn de valkuilen? We vroegen het aan Tine Draeck, sollicitatiecoach bij VDAB.

Lastige vragen over cv

"Ik ben pas afgestudeerd en heb nog geen werkervaring. Wat vermeld ik in mijn cv?" Onze sollicitatiecoaches beantwoorden 6 vragen waar sollicitanten mee worstelen als ze een cv opstellen.