U bent hier

Een arbeidsbeperking en zelfstandig

man en vrouw
© Shutterstock

Ben je een zelfstandige en heb je een arbeidsbeperking? We leggen uit wat je moet doen om te genieten van ondersteunende maatregelen op de werkvloer.

1. Vraag het recht aan op ondersteunende maatregelen

Ben je een zelfstandige en vermoed je dat je een arbeidsbeperking hebt? Vraag bij VDAB het recht aan op ondersteunende maatregelen

Stap 1: vraag aan je arts om een schriftelijke verklaring in te vullen waarin hij vermeldt welke aandoening je hebt en wat de prognose is. 

Stap 2: maak kopies van andere bewijsstukken die aantonen dat je een arbeidsbeperking hebt. Bijvoorbeeld: medische verslagen, verklaringen van je school of het CLB, verslagen van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap…

Stap 3: vul het formulier Aanvraag recht op tewerkstellingsondersteunende maatregelen in, print het en onderteken het. In dit formulier moet je:

  • persoonsgegevens ingeven
  • aanvinken welke bewijsstukken je gaat meesturen
  • de maatregelen aanduiden waarop je denkt recht te hebben en
  • uitleggen waarom je denkt dat je er recht op hebt.

Stap 4: verstuur het originele, ingevulde formulier (geen kopie) samen met je bewijsstukken via de post naar de dienst arbeidsbeperking van de provincie waar je woont. 

Wat gebeurt er nadat je het recht hebt aangevraagd?

  • De dienst arbeidsbeperking laat je via een brief weten of je al dan niet recht hebt op de maatregelen die je aanvinkte of je tijdelijk nood hebt aan de maatregelen of gedurende je volledige loopbaan. 
  • Ga je niet akkoord met de beslissing? Dan kan je binnen de 45 dagen een verzoek tot heroverweging indienen bij de heroverwegingscommisie. Vul hiervoor het formulier gemotiveerd verzoek heroverweging in en bezorg het aan de dienst arbeidsbeperking van je provincie.

2. Vraag de ondersteunende maatregelen aan

Heb je van VDAB het recht gekregen op een ondersteunende maatregel en wil je daadwerkelijk gebruik maken van deze maatregel? 

Dan moet je de maatregel nog aanvragen. Hoe je dit doet, hangt af van de maatregel. Bekijk per maatregel, hoe je hem kan aanvragen

Ook interessant