Welke competenties gebruiken we in onze toepassingen?

VDAB werkt met Competent, een databank met beroepscompetentieprofielen. Per beroep is er een overzicht van competenties en soft skills. De competenties zijn uitgewerkt als vaardigheden met bijhorend gedrag en kennis. 

 

Competent wordt beheerd door VDAB in samenwerking met verschillende partners (Synerjob, sectoren, sociale partners…).

Het is een dynamische databank, die zich aanpast aan de wijzigende noden van de arbeidsmarkt. Dit gebeurt op basis van monitoring en van bevindingen die voortkomen uit AI en analyses van big data. Ook input van gebruikers en deskundigen (bemiddelaars, werkgevers, sociale partners…) wordt geëvalueerd en verwerkt.

VDAB werkt momenteel met twee versies van Competent (de oude versie en een nieuwe versie).

De vernieuwde versie is een verbetering op vele vlakken:

  • het taalgebruik is vereenvoudigd en meer gebruiksvriendelijk,
  • de kwaliteit van de data is verbeterd,
  • de inhoud is verbeterd en aangepast aan onze arbeidsmarkt,
  • de databank is meer flexibel en dynamisch, en we kunnen sneller inspelen op feedback.

We lanceerden de vernieuwde versie in januari 2019. Ze wordt 4 keer per jaar geüpdatet. Zo kunnen we wijzigingen doorvoeren op het vlak van de kwaliteit (data) en de inhoud.

Vanaf september 2021 wordt de inhoud van de vernieuwde Competent zichtbaar in een aantal toepassingen op de vdab.be. Onder andere op de beroepenpagina’s en in de loopbaantest Oriënt.

In andere toepassingen gebruiken we nog de oudere versie van Competent (onder andere bij het aanduiden van gewenste jobs in je VDAB-account). Een gevolg daarvan is dat er voor een klein aantal beroepen tijdelijk geen 1-op-1-overeenkomst is in de verschillende toepassingen. Het is de bedoeling om stap voor stap volledig over te schakelen naar de vernieuwde versie van Competent.  

Wat kan dit betekenen voor jou? 

Als je de loopbaantest Oriënt invult zou het kunnen dat we je een beroep voorstellen waarvoor geen 1-op-1-overeenkomst bestaat tussen de oude en de nieuwe versie van Competent.

Als je dit beroep wil toevoegen in de rubriek Gewenste job in je account, kan het hierdoor gebeuren dat je niet de identieke job terugvindt.

De loopbaantest Oriënt werkt namelijk met de nieuwe versie van Competent en de rubriek Gewenste job werkt nog met de oude versie. Wanneer je de job intikt uit Oriënt, zal het systeem in Gewenste job de tegenhanger in de oude versie weergeven. Duid dan deze aan als gewenste job. 

Stel dat je een beroepenpagina interessant vindt en je wil dit beroep toevoegen in de rubriek Gewenste job, dan kan hetzelfde gebeuren.

De beroepenpagina’s werken al met de nieuwe versie van  Competent en de rubriek Gewenste job werkt nog met de oude versie. Wanneer er voor een specifiek beroep geen 1-op-1 overeenkomst bestaat tussen beide versies geeft het systeem in Gewenste job de tegenhanger in de oude versie weer. Duid dan deze job aan als gewenste job. 

Het werken met de  twee versies van Competent kan ook een impact hebben op het bepalen van de knelpuntberoepen. Lees meer over het bepalen van de knelpuntberoepen.