Inschakelingsuitkering

Is je beroepsinschakelingstijd afgelopen en ben je werkloos? Dan heb je misschien recht op een inschakelingsuitkering.

Wanneer heb ik recht op een inschakelingsuitkering?

Je heb recht op een inschakelingsuitkering als je aan deze voorwaarden voldoet:

 • Je bent tussen de 18 en 25 jaar op het moment dat je je beroepsinschakelingstijd hebt doorlopen en je inschakelingsuitkering aanvraagt. Ben je 25 of ouder op het einde van je beroepsinschakelingstijd? Dan heb je geen recht op een inschakelingsuitkering. Heb je gedurende een bepaalde periode gewerkt, dan heb je misschien wel recht op een werkloosheidsuitkering.
 • Je kreeg 2 positieve evaluaties van ons tijdens je beroepsinschakelingstijd en ontving een inschakelingsattest.
 • Je volgde een studie of opleiding die recht geeft op een uitkering. Het is niet nodig dat je je diploma behaalde. Let wel: ben je jonger dan 21 jaar als je je inschakelingsuitkering aanvraagt? Dan moet je wel een diploma hebben. Heb je er geen, dan krijg je pas een uitkering als je 21 wordt.

Op rva.be vind je meer info over de voorwaarden.

Hoe vraag ik een inschakelingsuitkering aan?

Kreeg je 2 positieve evaluaties van ons en zit je beroepsinschakelingstijd er bijna op? Dan bezorgen we je een inschakelingsattest. Als je nog geen werk hebt, kan je nu naar je uitbetalinginstelling stappen om een inschakelingsuitkering aan te vragen.

Je hebt deze documenten nodig:

 • Je inschakelingsattest en inschrijvingsbewijs van VDAB.
 • Het formulier C 109/36-aanvraag. Vul deel I "verklaring van de jongere en uitkeringsaanvraag" in en onderteken het.
 • Een bewijs van je studies.
  • Als je een bachelor of master hoger onderwijs behaald hebt in België: een kopie van je diploma.
  • Als je enkel secundair onderwijs gevolgd hebt in België: het C 109/36-attest 'bewijs van studies'. Laat het invullen en ondertekenen door je school.
  • Als je in het buitenland gestudeerd hebt of je getuigschrift van het secundair onderwijs behaalde bij de examencommissie: de C 109/36-bijlage. Vul dit formulier zelf in.
 • Je C4 als je gewerkt hebt tijdens je beroepsinschakelingstijd (interimjob of gewone job). Je krijgt dit van je werkgever op het einde van je tewerkstelling.

Hoelang krijg ik een inschakelingsuitkering?

Hoelang je een inschakelingsuitkering krijgt, hangt af van je gezinssituatie. Op rva.be vind je meer info over de duur van je inschakelingsuitkering.

Je uitbetalingsinstelling geeft je een seintje als je inschakelingsuitkering gaat stoppen.

Stopt je inschakelingsuitkering? Contacteer je VDAB-bemiddelaar of bel ons gratis nummer 0800 30 700 (elke werkdag van 8 tot 16.30 uur). Wij begeleiden je verder in je zoektocht naar werk en bekijken of je in aanmerking komt voor een andere uitkering.