U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

Hoofd, handen en hart

Hoofd, handen en hart

De nood aan zorg- en welzijnspersoneel neemt toe. Maar tegelijk kampt de sector met een imagoprobleem. Wil jij weten of een job in de zorg of welzijn iets voor jou is en hoe het er écht aan toegaat? Schrijf je dan in voor een inleefmoment. Els: “Tijdens mijn inleefmoment realiseerde ik me dat een job in de verpleegkunde mij rijker zou maken als mens.”

Een job in de zorg is mooi en veeleisend. Het vergt een combinatie van intellectuele, sociale en organisatorische competenties. Het vraagt een samenwerking van hoofd, hart en handen. Ben je geïnteresseerd in een zorgjob, maar ben je nog niet zeker genoeg om de sprong te wagen? Dan is een inleefmoment iets voor jou. Een inleefmoment geeft je de kans om in de instelling van jouw keuze kennis te maken met hoe het er in de zorg- of welzijnsector aan toegaat. Hoe het inleefmoment concreet verloopt, hangt af van de instelling, van de diverse mogelijkheden en van jouw vragen.

Moment meelopen

Hoe werkt het concreet? Op de site www.ikgaervoor.be vul je een formulier in met enkele persoonsgegevens. Dit formulier komt terecht bij een lokale verantwoordelijke. Hij neemt contact met je op en overlegt samen met jou waar je precies naar op zoek bent. Nadien gaat hij na hoe je dit best kan invullen. Het is dus geen band- maar maatwerk. Zo kan je ontdekken welke job en welk soort instelling jou het beste liggen én of de zorg- en welzijnsector voor jou een goede omgeving is om jezelf te ontplooien.

Lon Holtzer, ambassadeur zorgberoepen, legt uit: “We moeten af van dat stereotype beeld dat er maar één profiel is in de zorg. Zorgberoepen zijn aantrekkelijk voor jonge mensen, maar ook voor wie ouder is en een loopbaanswitch overweegt. Via een inleefmoment willen we hen laten uitzoeken of werken in de zorg echt iets voor hen is. Het gebeurt dat iemand het zich helemaal anders voorstelt of verkeerde denkbeelden heeft. In die zin vind ik een inleefmoment even succesvol als de geïnteresseerde nadien zegt: “Het is een mooi beroep, maar toch niks voor mij”. Het is beter om dit op voorhand te beseffen, dan wanneer het te laat is. Voor alle betrokken partijen.”

Realistisch beeld

Els (38) is biologe. Na tien jaar werkervaring kwam ze tot de slotsom dat ze liever met mensen werkte dan met cijfers en feiten. Toen ze hoorde dat er een tekort aan verpleegkundigen was en dat ze de deeltijdse studies kon combineren met werk en gezin, was haar interesse gewekt. Ze vertelt: “Omdat ik geen enkele ervaring had met patiëntenzorg, stelde het ziekenhuis mij zelf een inleefmoment voor. Ik mocht een volledige ochtendshift “meelopen” op de afdeling vaatheelkunde. Nadat ik een verpleegsteruniform had aangetrokken, nam een verpleegkundige me onder haar hoede. Ik liep met haar mee en mocht haar zelfs helpen met enkele taken, zoals bijvoorbeeld het wassen van een patiënt.”

Die dag kreeg Els een realistisch beeld van wat het werk van een verpleegkundige inhoudt. Els: “Ik werd geconfronteerd met de positieve aspecten: de dankbaarheid van patiënten, iets kunnen betekenen voor iemand…, maar ook met de negatieve kanten: te weinig tijd hebben, niet voor iedereen goed kunnen doen, het zware werk… Net doordat ik een zicht kreeg op zowel de positieve als negatieve aspecten, realiseerde ik me dat werken als verpleegkundige mij rijker zou maken als mens.

Goede sfeer

Na het inleefmoment koos Els resoluut voor de zorgsector. Ze schreef zich in voor de deeltijdse opleiding verpleegkunde, studeerde af en werkt sinds begin dit jaar in het UZ Gasthuisberg als verpleegkundige. Els: “Ik ben blij dat ik deze keuze gemaakt heb. Werken in de gezondheidszorg bevalt me heel erg. De voldoening die je krijgt wanneer je mensen helpt, is onbeschrijflijk. Het contact met jong en oud, zwaar of minder zwaar ziek, de confrontatie met lijden en sterven, de menselijke verhalen… het maakt effectief een rijper en rijker mens van me.”

Daarnaast is er ook een erg goede sfeer onder de collega’s. Els: “Ik vermoed dat de collegialiteit zo groot is omdat je werkt met mensen die een hart hebben voor anderen en zorgzaam van aard zijn. En verder is de gezondheidssector ook een boeiende en technisch uitdagende omgeving. Het werk is gevarieerd en je weet nooit wat je te wachten staat!”

 

Zondag 17 maart: dag van de zorg

  • Heb je altijd al eens achter de schermen van een hedendaags ziekenhuis willen gluren?
  • Ken je het verschil tussen het oude rusthuis en het moderne woonzorgcentrum?
  • Heb je ooit al eens een voorziening voor personen met een handicap bezocht?
  • Wil je alles weten over het onderwijsaanbod voor zorg en welzijn in je buurt?
  • Heb je zin om even binnen te springen in een wijkgezondheidscentrum, een Huis van het Kind, een thuiszorgorganisatie of het OCMW van je gemeente?
  • Of heb je meer interesse voor wetenschappelijk onderzoek, nieuwe technologie en de boeiende gezondheidseconomie?

Je ontdekt het allemaal op de dag van de zorg. Meer info: www.dagvandezorg.be

 

Elke Duprez

 

www.vdab.be/zorg

www.ikgaervoor.be

Ben jij een zorginstelling en wil jij ook graag inleefmomenten organiseren? Dat kan! Neem contact op met lon@ikgaervoor.be of vul je aanbod in op de website www.ikgaervoor.be/pro.