Meer dan 4.000 openstaande vacatures in de zorg

De zorgsector staat voor enorme uitdagingen. De vergrijzing slaat er dubbel toe. Mensen worden steeds ouder, en hebben daardoor meer en langer zorg nodig. Tegelijkertijd gaan heel wat mensen in de sector op pensioen en is er te weinig instroom vanuit onderwijs. Vandaag zijn er 4270 openstaande vacatures in de zorgsector. Daarom organiseert VDAB op 23 april een beleefdag in de zorg. Werkzoekenden en andere geïnteresseerden kunnen op verschillende locaties in Vlaanderen een zorgberoep beleven. VDAB wil mensen zo warm maken om met een opleiding of job te starten. 

In de afgelopen 12 maanden ontving VDAB 22.723 vacatures voor de zorgsector. De top drie zijn de vacatures voor verpleegkundigen (10.798), zorgkundigen (4.452) en verzorgenden (2.799). De vergrijzing van de bevolking heeft een sterke impact op de arbeidsmarkt. En in de zorgsector heeft de ouder wordende bevolking een dubbel effect: heel wat zorgprofessionals uit de babyboomgeneratie gaan met pensioen en tegelijk hebben meer mensen zorg nodig.

Vlaams minister van Werk: “Niets zo overtuigend als al doende te ontdekken welke job bij jou past. Het is dan ook zeer goed dat VDAB met veel partners een beleefdag voor de zorg organiseert. Want de zorgsector smeekt om extra handen en hersenen. Via VDAB zijn er veel opleidingsmogelijkheden en kunnen allerlei kansen geboden worden aan iedereen die zin heeft om in de zorgsector te werken. Hopelijk kan de beleefdag velen harten sneller doen slaan en kiezen ze voor één van de vele jobs in de zorg.”

Veelzijdige zorgsector ontdekken 

Wie vandaag begint met werken in de zorg, stapt in een volledig andere sector dan die van pakweg 10 jaar geleden. Dat komt door enkele opvallende trends. Veel meer dan vroeger vindt zorg thuis plaats. De arts, verpleegkundige en zorgkundige komen aan huis bij de patiënt. Daarnaast digitaliseert zorg. Denk maar aan zorgrobots die worden ingeschakeld voor dagelijkse handelingen. En niet alleen de technologie, maar ook de patiënt evolueert en wordt ouder en mondiger. Al die trends hebben invloed op het takenpakket van de zorgprofessional.

De zorg is een bijzonder veelzijdige sector met heel wat verschillende beroepen. Dat wil VDAB tonen op een beleefdag: in heel Vlaanderen kunnen geïnteresseerden ervaren wat een job in de zorg inhoudt. Zo kan je bij Borgerstein in Sint-Katelijne-Waver verschillende korte workshops volgen en onmiddellijk solliciteren voor een job in de zorg. In Hasselt leer je meer over reanimatietechnieken, personen met autisme en krijg je de kans om in de wereld te stappen van een persoon met een visuele beperking. In Damme kan je de beweegschool Vitamove, het sport- en testlabo Crescendo en het woonzorgcentrum Morgenster ontdekken. Kandidaten die geïnteresseerd zijn, kunnen meteen job- en opleidingsmogelijkheden bespreken met bemiddelaars van VDAB.

6.700 werkzoekenden startten met zorgopleiding via VDAB

De grote uitdaging voor deze sector is het vinden van meer mensen die de stap willen zetten naar een zorgberoep. VDAB zet daarom in op werkzoekenden die nog niet in de zorg hebben gewerkt, maar die de stap naar de zorgsector willen zetten, de zogenaamde ‘zij-instroom’. Een concreet voorbeeld waarmee VDAB extra kandidaten aantrekt, is VOSPA: Vooropleiding Social Profit voor Anderstaligen. Met dit voortraject worden anderstalige werkzoekenden georiënteerd naar een zorgberoep en wordt tegelijk hun taal bijgeschaafd zodat ze sterker aan de start van de zorgopleiding staan.

Typerend aan vacatures in de zorgsector is dat er sterke kwalificatievereisten zijn. Opleiding is daardoor essentieel. In 2023 startten 6.745 werkzoekenden met een zorgopleiding via VDAB. De populairste opleidingen zijn verpleegkunde (1.527 cursisten) en zorgkundige (1.914 cursisten). VDAB werkt voor zorgopleidingen vooral samen met hogescholen en Centra voor Volwassenenonderwijs. VDAB erkent de zorgopleidingen naar knelpuntberoepen waardoor werkzoekenden hun uitkering kunnen behouden tijdens de opleiding. Bovendien kunnen ze rekenen op een financiële tussenkomst voor de kost van de opleiding, vervoer en kinderopvang.

Wim Adriaens, CEO van VDAB: “Bij VDAB pakken we de noden in de zorg aan met een én-én-verhaal: nog meer mensen aantrekken om in de zorg te werken, correct inschatten wat ze nodig hebben en zorgen voor de nodige opleidingen op maat van werkgevers en werkzoekenden. "Samen met de sector willen we zoveel mogelijk kandidaten de kans geven om aan de slag te gaan, én door te groeien, in de zorg.”

Meer informatie

vdab.be/zorg

 

Beleefdag Zorg

Een vraag?

Woordvoerder Joke van Bommel

Vragen als journalist

Joke van Bommel - woordvoerder

Vragen als werkzoekende