Solliciteren

Je droomjob

Reageer je op zoveel mogelijk vacatures omdat je denkt dat je zo sneller werk vindt? Niet doen. Je solliciteert beter enkel voor jobs die echt bij je passen. Alleen: hoe weet je welke jobs dat zijn? 9 tips.

Alle sollicitatie-experts zijn het erover eens: hoe beter je weet wat je wil en kan, hoe groter je kans op werk. 

Als je enkel reageert op vacatures die je echt liggen, is het gemakkelijker om een goede brief en cv op te stellen en word je sneller uitgenodigd voor een gesprek. 

Helaas bestaat er geen magische formule om te weten welke job geknipt voor je is. Maar we kunnen wel tips geven die je op weg helpen. 

Ga na welke jobs je kan doen met je diploma

Surf naar jobsites en geef als trefwoord je diploma in. Bekijk de vacatures die verschijnen. Zit er iets tussen dat je graag zou doen? 

Zo ja: bestudeer de vereisten en ga na of er zaken zijn waarin je je beter eerst nog wat bijschoolt. 

Je hoeft niet aan alle vereisten te voldoen. Heb je er 80% van onder de knie, dan kan je met een gerust hart solliciteren. De rest leer je in de job.

Twijfel je of een vacature echt bij je past? Pols eens bij de contactpersoon die vermeld wordt in de vacature. Hij kan je een duidelijker beeld geven van de job en de vereisten.

Doe de test

Probeer onze online oriëntatietests.

  • Wat wil ik: welke jobs passen bij me op basis van mijn interesses? 

  • Wat kan ik: welke jobs passen bij me op basis van mijn competenties? En welke jobs kan ik doen als ik mijn competenties nog wat bijschaaf.

Kijk naar het verleden

Denk terug aan je vorige job, een stage,  vakantiejob, vrijwilligerswerk… Lijst op welke aspecten je leuk vond en welke niet. 

Vond je het fijn om in een team te werken of werkte je liever alleen, had je nood aan duidelijk omlijnde taken of vulde je ze liever zelf in, fleurde je op als je administratie mocht doen of hield je meer van menselijk contact? 

Hou dit lijstje bij de hand als je vacatures bekijkt.

Vraag het aan je omgeving

Vraag aan mensen die je goed kennen: 'Welke job zie je mij doen?' Of 'Zijn er bedrijven waarvan je denkt dat die iets voor mij zijn?'

Praat met ervaringsdeskundigen

Heb je een bepaalde sector of job voor ogen? Praat met iemand die al in die sector werkt of de job uitoefent. Pols bij vrienden, familie, oud-leerkrachten, ex-collega's of medestudenten of ze zo iemand kennen of gebruik LinkedIn. 

Vraag die persoon wat hij leuk vindt aan zijn werk, wat niet en wat hij heeft gedaan om de job te pakken te krijgen.

Laat je inspireren door onze jobsuggesties

Heb je een account voor Mijn loopbaan, dan stellen we je jobsuggesties voor. Dat zijn jobs waarvan we denken dat ze bij je passen. Misschien zit er een job tussen waar je zelf nog niet aan gedacht had. 

Ga na welke bedrijfscultuur bij je past

Gelukkig zijn op je werk, hangt niet alleen af van je job. Minstens even belangrijk is de bedrijfscultuur. 

Op 123test.nl vind je enkele interessante tests die je een idee geven in welk soort bedrijf je het best tot je recht komt:

Meer tips om na te gaan welke bedrijfscultuur bij je past.

Experimenteer

Heb je de tijd en ruimte? Probeer verschillende jobs uit. Bijvoorbeeld via een stage, vrijwilligerswerk of uitzendwerk. 

Of contacteer een bedrijf dat jou interesseert en vraag of je eens een dag gratis mag meelopen met een medewerker.

Schakel professionele hulp in

Geraak je er niet uit welke job bij jou past? Schakel professionele hulp in.

 

Meer info: vdab.be/welke-job-past-bij-me

 

Ook interessant

Knelpuntberoepen

Met 234 zijn ze ondertussen, de knelpuntberoepen. De lijst kent weer heel wat nieuwkomers, van podiumtechnicus over maatschappelijk werker tot keukenmedewerker.

Kies voor de zorg

Zorg je graag voor anderen en wil je de overstap maken naar de zorgsector? Zeker doen!

Knelpuntberoepen

Met 207 zijn ze ondertussen, de knelpuntberoepen. De lijst kent 21 nieuwkomers, van kredietadviseur tot fietshersteller.