U bent hier

Heb ik recht op een werkloosheidsuitkering als ik zelf ontslag neem?

meisje laptop

Of je recht hebt op een werkloosheidsuitkering als je zelf ontslag neemt, hangt af van verschillende factoren en van je individuele situatie.

Enkele algemene regels:

  • Vraag je direct nadat je ontslag nam een uitkering aan? Dan heb je meestal geen recht op een uitkering.
    • Een van de voorwaarden om een uitkering te krijgen, is immers dat je onvrijwillig werkloos bent. Als je zelf ontslag neemt, betekent dit in principe dat je vrijwillig werkloos bent geworden. 
    • Concreet zal RVA je uitkering gedurende een bepaalde periode schorsen. Na die schorsing kan je opnieuw een uitkering aanvragen.
    • Kan je aantonen aan RVA dat je je werk op eigen initiatief hebt verlaten, maar met een geldige reden? Bijvoorbeeld omwille van een medische reden of een zware fout van je werkgever? Dan kan het dat je toch recht hebt op een uitkering. 
  • Werk je nadat je ontslag nam nog 13 weken voltijds via interim of een tijdelijk contract, en vraag je dan pas een uitkering aan? Dan heb je wel recht op een uitkering.

Wil je weten of je recht hebt op een werkloosheidsuitkering of niet?

Neem dan contact op met je uitbetalingsinstelling. Er zijn vier uitbetalingsinstellingen waar je terecht kan:
  • Drie vakbonden: de liberale vakbond ACLVB, de christelijke vakbond ACV, en de socialistische vakbond ABVV. Je moet lidgeld betalen om je aan te sluiten bij een vakbond en te genieten van de dienstverlening.
  • De Hulpkas voor Werkloosheidsuitkeringen (HVW): als je niet aangesloten bent bij een vakbond. Hun dienstverlening is gratis.

Door je aan te melden bij je uitbetalingsinstelling, maak je je bovendien kenbaar als 'werkloze' en behoud je je recht op de verzekeringen die in de Sociale Zekerheid vervat zitten, zoals je ziekteverzekering.