U bent hier

Voorbereiding sollicitatiegesprek

Een goed sollicitatiegesprek staat of valt met de voorbereiding, dat kan je op elke jobsite lezen. Maar wat houdt een goede voorbereiding in? Vier tips.

Verzamel informatie

Verzamel zoveel mogelijk informatie over het bedrijf waar je gaat solliciteren. Je vindt die informatie:

  • op het internet (bedrijfssite, Google, Glassdoor, LinkedIn en Facebook)
  • in de vacature zelf
  • via je netwerk: vraag informatie bij mensen die het bedrijf van binnenuit kennen

Daarnaast is het belangrijk dat je een juist beeld hebt van de job waarnaar je solliciteert. Bevat de advertentie niet voldoende informatie, telefoneer dan gerust de personeelsdienst van het bedrijf om meer vragen te stellen.

Lees voor je vertrekt je cv en brief na, en neem deze ook mee naar je gesprek.

Stippel de route uit

Stippel je route uit en ga na hoeveel tijd je nodig hebt om op de plaats van bestemming te geraken. Hou rekening met spitsuur, slecht weer, omleidingen enz. Neem een telefoonnummer mee van de persoon bij wie je zijn moet, zodat je deze kan verwittigen bij onvoorziene omstandigheden. Ga je met het openbaar vervoer, kijk of je in aanmerking komt voor een goedkoop treinbiljet.

Bereid het gesprek voor

Je weet nooit precies wat een werkgever zal vragen, maar je kan je wel voorbereiden op een aantal veelgestelde vragen. Als je hier op voorhand al eens over nagedacht hebt, kom je een pak zelfverzekerder over.

Wil je hulp bij het inoefenen van je gesprek? Dit kan via een videogesprek met onze online sollicitatiecoaches.

Verzorg je en kies de juiste outfit

De indruk die een werkgever van jou krijgt, hangt ook samen met hoe je je presenteert.

  • Draag kledij waar je je goed in voelt, die aansluit bij je functie én bij de stijl van het bedrijf. Een schilder die in maatpak gaat solliciteren, wordt niet aanzien als iemand die de handen uit de mouwen steekt. En een manager die in sportschoenen en trainingspak gaat solliciteren zal bezwaarlijk au sérieux genomen worden.
  • Let op met geurtjes (te veel parfum, alcohol, onfrisse adem, muffe kleren, rookgeur), kauwgom, tatoeages en piercings, te veel decolleté, sportschoenen… 
  • Zorg dat je fris en verzorgd op je gesprek verschijnt.
     

Meer hulp