Zoekjaar voor niet EU-studenten

Ben je als niet EU-student recent afgestudeerd in België? Dan kan je een ‘zoekjaar’ aanvragen. Je mag dan één jaar wonen en werken in België. Daarna kan je in België blijven op voorwaarde dat je een gecombineerde vergunning of beroepskaart hebt.

Zoekjaar en gecombineerde vergunning

Na je studies kan je als niet EU-student nog 12 maanden in België blijven wonen. Je moet daarvoor een ‘zoekjaar’ aanvragen. Je krijgt dan één jaar onbeperkte toegang tot de arbeidsmarkt. Je mag dus onmiddellijk werken als je aanvraag wordt goedgekeurd.

Het is de bedoeling dat je tijdens je zoekjaar een geschikte job vindt bij een werkgever die voor jou een ‘gecombineerde vergunning’ aanvraagt. Of je richt tijdens je zoekjaar een onderneming op waarna je zelf een ‘beroepskaart’ aanvraagt als zelfstandige. 

Met een gecombineerde vergunning of een beroepskaart mag je na je zoekjaar in België blijven wonen en werken. Lees meer op de website van de Vlaamse overheid:

Welke jobs komen in aanmerking?

Niet elke job komt in aanmerking voor een gecombineerde vergunning. De tewerkstelling moet voldoen aan specifieke voorwaarden. Die voorwaarden verschillen per categorie. Lees meer over de voorwaarden per categorie op de website van de Vlaamse overheid:

Hoe aanvragen?

Zoekjaar aanvragen

Ben je afgestudeerd? Doe je aanvraag voor een zoekjaar bij de gemeente van je hoofdverblijfplaats, ten laatste 15 dagen voordat je verblijfskaart als student (‘A-kaart’) vervalt.

Na goedkeuring van je aanvraag ontvang je eerst een ‘Bijlage 15’ terwijl je nieuwe A-kaart wordt aangemaakt. Je ontvangt ook een Bijlage 15 als je oude A-kaart vervalt terwijl de gemeente nog geen beslissing heeft genomen over het zoekjaar. Let op, de periode waarin je een Bijlage 15 hebt, wordt afgetrokken van de duurtijd van je zoekjaar.

Contacteer je gemeente voor meer informatie over de aanvraag.

Gecombineerde vergunning aanvragen

Heb je een job gevonden? Je werkgever moet de gecombineerde vergunning voor je aanvragen via het ‘loket Working in Belgium’.

Hulp van VDAB

VDAB is de tewerkstellingsdienst van Vlaanderen en begeleidt je in je zoektocht naar werk in Vlaanderen en Brussel.

Vragen?

Vraag extra hulp of informatie aan je VDAB-bemiddelaar. Heb je nog geen bemiddelaar? Plan een afspraak voor een adviesgesprek (English / Français).

Op deze pagina