Een job vinden via Facebook

Facebook is een handig hulpmiddel in je zoektocht naar werk. We geven negen tips om via Facebook vacatures te vinden en een goede indruk te maken op werkgevers.

Schrijf op je tijdlijn: ‘Op zoek naar een job’ en vermeld erbij welk werk je zoekt

 • Vraag je vrienden op Facebook om dit te delen.
 • Zo weet een uitgebreid netwerk dat je op zoek bent naar werk en kunnen al die mensen uitkijken naar een job die bij je past. Dit is erg belangrijk want heel wat vacatures worden niet officieel bekendgemaakt. Je kan ze enkel via via te weten komen. Lees meer over de verborgen arbeidsmarkt.

Like pagina’s van bedrijven die jou interesseren

 • De meeste bedrijven maken op hun pagina hun nieuwe vacatures bekend.
 • Duid aan dat je op de hoogte wil blijven van elke update op de pagina. Op die manier weet je onmiddellijk wanneer er een nieuwe vacature is.

Ga na of er groepen bestaan rond jouw beroep en sluit je bij hen aan

Deze groepen posten regelmatig interessante vacatures.

Controleer je tijdlijn

 • Verwijder ongepaste berichten (racisme, seksisme, vloeken, taalfouten, negatieve of beledigende uitspraken).
 • Vraag vrienden om ongepaste berichten over jou te verwijderen.

Hou je profielfoto netjes

 • Met een foto uit je privésfeer is er niks mis: werkgevers bekijken je Facebook net omdat ze graag een beeld willen krijgen van hoe jij privé bent.
 • Belangrijk is wel dat je het netjes houdt: zorg dat je er niet halfnaakt of dronken uitziet.

Deel bepaalde berichten en foto's enkel met je vrienden

Post je erg persoonlijke, politiek getinte, negatieve, klagerige, beledigende of grappige informatie?

Neem geen risico en duid in je privacy-instellingen aan dat enkel je vrienden ze mogen zien. Zo loop je niet de kans dat je toekomstige werkgever een negatief beeld van jou krijgt.

Denk ook aan de berichten of foto's van je vrienden

 • Vermelden je vrienden in berichten of foto's je naam (=taggen) en duiden ze in hun privacy-instellingen dat ze die met iedereen willen delen? Dan kunnen werkgevers die te zien krijgen via Google.
 • Duid daarom in je privacy-instellingen aan dat je eerst je goedkeuring moet geven als iemand je naam in een bericht of foto's vermeldt. Zo kan je zelf eerst checken of het bericht of de foto gepast is of niet.
 • Je kan ook in je privacy-instellingen aanduiden dat niets van jou dat op Facebook staat gevonden kan worden op Google. Werkgevers die jouw naam ingeven in Google zien dan niks van jouw activiteiten op Facebook en zien zelfs niet dat je een Facebook-account hebt. Geven ze je naam rechtstreeks in op Facebook, dan zien ze wel je Facebook-account.

Schrijf geen taalfouten

Post je een bericht? Lees het eerst nog eens aandachtig na en verwijder de taalfouten.