U bent hier

Als hoogopgeleide anderstalige studeren in Vlaanderen

© Shutterstock

Heb je een diploma hoger onderwijs behaald in je land van herkomst en wil je graag in Vlaanderen studeren om hier hetzelfde of een ander diploma te behalen? We geven zes onmisbare tips.

1. Controleer of je in Vlaanderen kan studeren

Om in Vlaanderen te mogen studeren aan een hogeschool of universiteit moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. 

 • Je hebt een geldige verblijfsvergunning
  Op de website van het Agentschap integratie en inburgering vind je een overzicht van de verschillende verblijfsvergunningen. Interessant om te weten: er bestaat ook een verblijfsvergunning specifiek voor studenten. Deze vergunning is enkel geldig gedurende je studies. 
 • Je hebt een diploma secundair onderwijs behaald in je land van herkomst
  Je diploma hoger onderwijs moet niet erkend zijn om in Vlaanderen te studeren.
 • Je spreekt voldoende Nederlands 
  • De meeste studies hoger onderwijs worden in het Nederlands gegeven. Er bestaan wel een aantal Engelstalige masterstudies.
  • Je wordt enkel tot een Nederlandstalige studie toegelaten als je kan aantonen dat je voldoende kennis hebt van het Nederlands. Het taalniveau dat vereist is, hangt af van de studie die je volgt. Surf voor meer info naar de website van de hogeschool of universiteit die je interesseert.
  • Op onderwijskiezer.be lees je hoe je je niveau Nederlands kan aantonen
  • Wil je je Nederlands verbeteren? Ontdek hoe je dit kan doen

2. Vraag advies over de mogelijkheid om in Vlaanderen te studeren

Heb je een diploma hoger onderwijs behaald in je land van herkomst, woon je in Vlaanderen en wil je graag studeren om hier hetzelfde of een ander diploma te behalen? Dan kan je advies inwinnen over je mogelijkheden om te studeren. 

Maak een afspraak voor een gesprek. 

Tijdens het gesprek bespreken we onder andere welke studies je interesseren, of je ze kan volgen of niet en of ze een grote kans op werk bieden. 

3. Informeer je over het hoger onderwijs in Vlaanderen

Het hoger onderwijs is in Vlaanderen betalend: je moet inschrijvingsgeld en je leermateriaal betalen. Het hoger onderwijs bestaat uit verschillende niveaus. We leggen ze kort uit.

Wil je meer info? Op onderwijskiezer.be vind je meer info over het hoger onderwijs in Vlaanderen

4. Ga na welke studie bij jou past en of je er klaar voor bent

Op onderwijskiezer.be kan je zelftests invullen die je inzicht geven in wie je bent, wat je interesses zijn en welke studies het best bij jou passen. 

Wil je een wetenschappelijke of technologische studie volgen aan de universiteit? Maak een ijkingstoets om te weten of je de nodige kennis en vaardigheden hebt.

Wil je burgerlijk ingenieur of burgerlijk ingenieur architect studeren, dan ben je verplicht om de ijkingstoets af te leggen. Slaag je er niet voor, dan mag je niet starten met de studie.

5. Behaal via VDAB je diploma hoger onderwijs

Heb je een diploma hoger onderwijs behaald in je land van herkomst, maar vind je moeilijk werk in Vlaanderen met dit diploma of wil je ander werk doen? Dan kan je via VDAB een graduaat of professionele bachelor volgen aan een hogeschool of universiteit. 

Wat zijn de voordelen?

Interesse? Ga na of je in aanmerking komt en bekijk welke studies je kan volgen via VDAB en hoe je je inschrijft.

6. Volg je dezelfde studie als in je land van herkomst? Bekijk of je in aanmerking komt voor een vrijstelling!

Als je al een diploma hoger onderwijs hebt in je land van herkomst en hier dezelfde studie volgt, heb je misschien recht op vrijstellingen. Dit betekent dat je geen examens moet afleggen voor bepaalde delen van je studie.

Interesse? 

 • Contacteer de hogeschool of universiteit waar je wil studeren.
 • Bezorg hen bewijsstukken die info geven over het diploma dat je behaalde. Studiebewijzen, attesten, inhoudstafels van cursussen, opleidingsprogramma's...
 • De hogeschol of universiteit vergelijkt vervolgens je behaalde kwalificaties met de inhoud van de studie die je wil volgen. Als de waarde van je diploma niet helemaal duidelijk is, moet je misschien een bekwaamheidsonderzoek doen om te controleren of je de nodige kwalificaties hebt.

Op vlaanderen.be vind je meer info over vrijstellingen.