U bent hier

Werken binnen de EER

laptop
© Shutterstock

Wil je binnen de EER of Zwitserland aan de slag? We leggen uit wat je moet regelen. Opgelet: dit zijn enkel algemene regels!

1. Reis- en verblijfsdocumenten

Je hebt geen specifieke reis- of verblijfsdocumenten nodig. Je identiteitskaart volstaat. In het nieuwe land moet je wel een verblijfsvergunning aanvragen, maar dat is puur een formaliteit.

 • Werk je er of neem je je Belgische werkloosheidsuitkering mee? Dan heb je direct een verblijfsvergunning nodig. Vraag ze binnen de 7 dagen na je aankomst aan bij de bevoegde dienst: de gemeente, plaatselijke politie...
 • Werk je er niet? Dan moet je pas na 3 maanden een verblijfsvergunning aanvragen.

In principe heb je in het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Frankrijk geen verblijfsvergunning nodig, maar het kan handig zijn om er toch een aan te vragen.

2. Belastingen

We raden je aan om contact op te nemen met de belastingdienst. Zo kom je te weten wat je moet doen om in orde te blijven met de belastingen en waar je gaat belast worden. Waar je belast wordt in het buitenland, is een ingewikkelde vraag die afhangt van verschillende factoren. De algemene regel is dat je in het land belast wordt waar je gaat werken.

 • Bel naar het contactcenter van FOD Financiën op het nummer 02 57 257 57 (elke werkdag van 8 tot 17 uur).
 • Stap naar je belastingkantoor. Je vindt de adresgegevens op je belastingbrief.

3. Ziekteverzekering

Ga voor je vertrek langs bij je ziekenfonds om te informeren wat er gebeurt als je ziek wordt in het buitenland en wat je allemaal moet regelen om in orde te blijven tijdens en na je verblijf in het buitenland. We geven hieronder enkel algemene regels. Hoe het voor jou specifiek zit, kan enkel je ziekenfonds vertellen!

 • Het ziekenfonds zal je een Europese ziekteverzekeringskaart meegeven en eventueel enkele S-formulieren (S= sickness). Je Europese ziekteverzekeringskaart verzekert je voor 'alle noodzakelijke geneeskundige verzorging om je verblijf te kunnen voortzetten in medisch veilige omstandigheden'. De kaart wordt individueel aangevraagd en opgesteld. Ze is in principe twee jaar geldig en kan verlengd worden.
 • Werk je in het nieuwe land voor een buitenlandse werkgever, dan betaal je daar je sociale bijdragen en ben je verzekerd tegen ziekte. Voorwaarde hiervoor is wel dat je je inschrijft bij het plaatselijke ziekenfonds. In sommige landen word je via je werkgever automatisch bij het ziekenfonds ingeschreven (bijvoorbeeld Frankrijk en Nederland). In andere landen moet je dit zelf doen.

Keer je terug naar België? Ga dan opnieuw langs bij je ziekenfonds!

4. Werkloosheidsuitkering

 • Voor je vertrek:
  • Ga langs bij de RVA om te informeren wat je moet doen als je werkloos wordt in het buitenland. De adressen van de RVA-kantoren vind je op rva.be. Bij RVA zal je een U1-formulier (U=unemployment) krijgen. Op dit formulier staat hoeveel je al gewerkt hebt in België.
  • Zit je in je beroepsinschakelingstijd? Informeer dan bij RVA of je tewerkstelling in het buitenland gaat meetellen voor je beroepsinschakelingstijd. Of dit het geval is hangt af van verschillende factoren.  
  • Is het gelukt om werk te vinden in het buitenland? Laat dit weten aan VDAB zodat we je gegevens kunnen aanpassen. Je kan dit zelf doen via Mijn loopbaan of bellen naar ons gratis nummer 0800 30 700 (elke werkdag van 8 tot 19 uur).
 • In het nieuwe land:
  • Word je werkloos op je nieuwe bestemming? Ga dan langs bij de plaatselijke dienst voor arbeidsbemiddeling en neem het U1-formulier mee dat je kreeg van RVA.
   • De arbeidsbemiddelingsdienst zal uitleggen of je een werkloosheidsuitkering kan krijgen en wat je hiervoor moet doen. Algemeen gesteld kan je een werkloosheidsuitkering krijgen als je minstens één dag gewerkt hebt in het nieuwe land én als je volgens de nationale wetgeving van het land recht hebt op een werkloosheidsuitkering. De periode die je in België werkte, telt mee voor het berekenen van je recht op een werkloosheidsuitkering in het nieuwe land.
   • De adressen van de Europese diensten voor arbeidsbemiddeling vind je op de website van Eures.
  • Zit je job erop en keer je terug naar België? Vraag dan bij de plaatselijke dienst voor arbeidsbemiddeling een U1- of E301-formulier. Dit is een bewijs van je tewerkstelling in het buitenland.
 • Terug in België:
  Ben je terug in België en werkloos?
  • Schrijf je zo snel mogelijk in bij VDAB
  • Stap naar je uitbetalingsinstelling (een vakbond of de hulpkas voor werkloosheidsuitkeringen) om een nieuwe uitkeringsaanvraag te doen. De periode die je in het buitenland werkte, telt mee voor het berekenen van je recht op een werkloosheidsuitkering in België (en ook voor je recht op pensioen). Neem het U1-formulier of E301-formulier mee en andere bewijzen van je tewerkstelling in het buitenland (bijvoorbeeld je werkcontract). 
    

Wil je meer gedetailleerde info?

 • Win persoonlijk advies in bij een internationale bemiddelaar. Hij geeft je actuele, praktische en correcte info die afgestemd is op jouw specifieke situatie. Interesse? Mail naar international@vdab.be om een afspraak te maken.
 • Neem een kijkje op de volgende sites.
  • Paperassengids Kamielinfo:
   De paperassengids Kamielinfo bevat praktische info voor als je in het buitenland wil gaan werken, studeren, stage lopen of vrijwilligerswerk doen. Je kan er je specifieke situatie ingeven en krijgt onmiddellijk info op maat. Wat moet je allemaal regelen, welke reis- en verblijfsdocumenten heb je nodig, waar ga je belast worden, hoe zit het met je ziekteverzekering in het buitenland, kan je een inschakelings- of werkloosheidsuitkering ontvangen en kan je je kinderbijslag behouden?
  • Europa advies:
   Via Europa advies kan je een online vraag stellen aan juridische deskundigen over je rechten als je in een ander EU-land woont, werkt, op reis bent, studeert of met pensioen gaat. Bijvoorbeeld: moet ik mijn auto inschrijven in het nieuwe land, kan ik er mijn pensioen krijgen, kan ik met mijn partner die niet uit de EU komt naar een ander EU-land reizen... Je krijgt binnen een week gratis en persoonlijk advies in je eigen taal. Op de site Uw Europa vind je ook heel wat info over wonen, werken en reizen in de EU.
  • Eures:
   Op de site van Eures kan je bij 'leven en werken' een EER-land selecteren. Je krijgt dan gedetailleerde info over leven en werken in dat land. Bijvoorbeeld: info over de arbeidsmarkt, waar zijn banen beschikbaar, wat zijn de arbeids- en levensomstandigheden, hoe zit het met de sociale zekerheid...