Diageo, Horeca Forma, Stad Antwerpen en VDAB leiden 10 Antwerpenaars op tot bartenders

Op 17 november toonden tien bartenders in opleiding hun horeca-skills tijdens een interactieve workshop in het VDAB-opleidingsrestaurant in Antwerpen. De workshop wordt georganiseerd door Diageo, in samenwerking met Horeca Forma, Stad Antwerpen en VDAB, en biedt een unieke gelegenheid om kennis te maken met de horecasector. In Antwerpen wordt deze sector gekenmerkt door een schrijnend personeelstekort. De opleiding biedt dan ook een waardevolle oplossing voor dit actuele probleem.

De negen weken durende, praktijkgerichte opleiding tot bartender van 'Learning for Life' omvat alle aspecten van het beroep, van verantwoord serveren en communicatievaardigheden. Na afloop van de workshop zullen de studenten beginnen aan hun stageperiode in lokale bars en restaurants, met als doel een duurzame baan in de horecasector te vinden. Eenmaal de stage met glans afgerond te hebben, zullen de deelnemers hun Learning-for-Life-diploma in ontvangst mogen nemen.

Tien enthousiaste werkzoekenden met diverse achtergronden kozen voor deze intensieve opleiding, gericht op het perfectioneren van de bartendingvaardigheden. De keuze om zich in te schrijven voor het programma was divers, en de motivatie van de deelnemers was evenzeer gevarieerd.

Zo koos Mieke (19) voor de cursus om dat ze meer wou bijleren over cocktails en de verschillende soorten sterke drank. Daarbij kreeg ze dankzij de cursus meer zelfvertrouwen achter de bar. Wat haar zeker zal bijblijven is dat je als bartender ook steeds moet blijven proeven en proberen, om zo de meest unieke creaties te maken.

De cursus is ook een nieuwe kans voor sommigen, waaronder ook Yorben (24). Voor hem was het volgen van de cursus de manier om een jeugddroom te volbrengen. Yorben droomt van een internationale carrière als barman, en hoopt in de toekomst misschien zijn eigen bar te kunnen openen. Learning for Life heeft hem alvast handige tips en informatie meegegeven, die hij zijn hele leven lang kan blijven toepassen!

Bjorn Cuyt, provinciaal directeur VDAB: "Om aan de grote vraag naar gekwalificeerd personeel te voldoen, investeren we blijvend in opleiding en stages. Bovendien betekent deze opleiding een belangrijke opstap naar de arbeidsmarkt voor kwetsbare jongeren. Het Bartenderproject biedt aan ongekwalificeerde jongeren de mogelijkheid om hun technische en generieke competenties te versterken, via een mix van leren in het VDAB-opleidingscentrum en werkplekleren in horecabedrijven."

Het 'Learning for Life'-programma, ooit gestart in Latijns-Amerika, boekt internationaal succes met meer dan 90 programma's in 40 verschillende landen. Het is ondertussen de zesde bartenderopleiding in Antwerpen, maar de behoefte aan opgeleide bartenders blijft groot.

Robin Vanderelst, directeur van Horeca Forma benadrukt dat goed opgeleide bartenders onmisbaar zijn voor onze horecasector. Het niveau van de opleiding ligt hoog, waardoor we binnenkort 10 sterke bartenders kunnen afleveren aan de Antwerps horecazaken. Onze cursisten zijn een absolute aanwinst wat betreft productkennis en technische skills maar ook op het gebied van gastvriendelijkheid en storytelling.

Logo's Horeca Forma
Opleiding bartenders


Meer informatie

Meer informatie over de opleiding bartender vind je hier.

Een vraag?

Communicatieverantwoordelijke Antwerpen

Sandra Van Loo