Mechelse horeca verwelkomt nieuw talent

De Mechelse horeca floreert. Het aantal moeilijk in te vullen vacatures in deze sector stijgt, terwijl het aantal potentiële kandidaten door het aantrekken van de regionale economie steeds kleiner wordt. Daarom sloegen VDAB, Horeca Forma en CVO LBC (het vroegere CVO TSM) opnieuw de handen in elkaar. Deze partners organiseerden een intensief opleidingsprogramma voor werkzoekenden in de horecasector.

In Mechelen studeren 4 cursisten af na een intensieve opleiding tot keukenmedewerker of hulpkok. Enthousiaste horeca-bedrijven in de Mechelse regio zoals Ember, Het Anker, Vandervalk en Sacchetti's stelden hun werkplek open voor deze cursisten. Na deze praktijkgerichte ervaring staan zij klaar om aan de slag te gaan.

Op 26 juni ontvangen zij hun getuigschrift. Deze opleiding voor werkzoekenden is het resultaat van een samenwerking  tussen CVO LBC Mechelen, de vormingsorganisatie Horeca Forma en VDAB.  Dit initiatief wil kansen bieden aan werkzoekenden die hun weg zoeken op de arbeidsmarkt en aan de horeca-bedrijven die al geruime tijd op zoek zijn naar gekwalificeerd keukentalent.

De basisopleiding bestond uit collectieve lessen gedurende 9 weken in koude en warme gerechten en desserts. Nadien konden de cursisten hun individueel leertraject verder zetten gedurende 7 weken in de keuken van een restaurant. De anderstalige cursisten kregen ook taalondersteuning op de opleidingsvloer en in functie van werken in de horeca. 

Greet Geypen, schepen Economie bij Stad Mechelen: “De horeca is van onschatbare waarde voor Mechelen. Door de lockdowns tijdens de coronaperiode hebben veel werknemers in de horecasector gekozen voor een andere carrière, wat heeft geleid tot een personeelstekort dat nog steeds voelbaar is.  Het personeelstekort in de horecasector vormt een uitdaging, maar biedt tegelijkertijd kansen voor werkzoekenden in Mechelen. Binnen de horeca zijn er talloze mogelijkheden op gebied van tewerkstelling, variërend van koks en keukenhulpen tot zaal- en barpersoneel. We roepen enthousiaste mensen op om zich aan te sluiten bij de horecasector en bij te dragen aan de bloeiende gastronomie – in al haar vormen- van Mechelen.”

Bjorn Cuyt, provinciaal directeur VDAB: “VDAB gelooft in deze lokale samenwerking omdat iedere werkzoekende die wil en kan bijleren ook kansen krijgt om in de Mechelse horecasector aan de slag te gaan”.

Robin Van der Elst, directeur Horeca Forma: “Goed opgeleide hulpkoks zijn cruciaal voor onze sector. In een keukenbrigade maken zij vaak het verschil door hun productkennis en organisatietalent. We zijn dan ook blij dat de Mechelse horeca versterkt wordt door de afgestudeerde cursisten.”

Sofie de Vries, directeur CVO LBC Mechelen: ”CVO LBC bundelt de krachten met Horeca Forma en VDAB en doet werkzoekenden met ambities in de Mechelse horeca groeien tot keukenmedewerkers en hulpkoks.”

Mechelen

Over CVO LBC 
CVO LBC Mechelen (voorheen CVO TSM) heeft een jarenlange traditie in het organiseren van beroepsopleidingen, Nederlands voor anderstaligen én cursussen voor iedereen in de ruime Mechelse regio. Vaak werken we hiervoor samen met partners zoals VDAB, maar ook Stad Mechelen en lokale zorginstellingen en  bedrijven vinden hun weg naar ons in kader van het versterken van competenties en inzetten op levenslang leren. Door de fusie met het volwassenenonderwijs van LBC-NVK is onze werking inmiddels versterkt en vinden jullie ons niet alleen terug in Mechelen en Sint-Katelijne Waver, maar ook in Sint-Niklaas, Antwerpen, Berchem, Brasschaat, Mortsel, Turnhout en Beringen. Samen met onze partners sterk in het organiseren van doelgerichte opleidingen.
www.lbconderwijs.be

Over Horeca Forma
Horeca Forma is er niet alleen voor wie al in de sector werkt, maar ook voor toekomstige werknemers. Door de vaardigheden van werknemers, werkzoekenden, studenten en leraren te ontwikkelen en verder te verfijnen, willen we een bijdrage leveren aan duurzame werkgelegenheid en een kwaliteitsboost geven aan de sector. Als sectorfonds ondersteunen wij alle segmenten van de branche. Daartoe behoren onder meer de ervaren maître, de pas afgestudeerde hotelreceptionist, de koppige cafébaas, de beroemde chef, de hardwerkende afwasser, de excentrieke cocktailshaker en de jonge, pas aangeworven barista. Ons doel is mensen bij te staan in alle fases van hun carrière, vanaf dag één.

Over VDAB
De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding is een Vlaamse overheidsdienst die burgers helpt om hun loopbaan te ontwikkelen, en die werkgevers bijstaat in het invullen van hun vacatures. 
Mensen veranderen van job, worden werkzoekend, starten met een opleiding, volgen een stage, of combineren enkele opties. Loopbanen zijn voortdurend in beweging. Bij die veranderingen biedt VDAB een houvast aan werkzoekenden en werknemers.
VDAB doet dat met betrouwbare informatie en data, en samen met partners, om een kwaliteitsvol en innovatief aanbod in begeleiding, opleiding en werkplekleren te voorzien. Zo wil VDAB mensen in Vlaanderen en Brussel ondersteunen om maximaal hun talenten en competenties te ontplooien, telkens met het oog op duurzame tewerkstelling. 
Om die duurzame tewerkstelling te garanderen, werkt VDAB nauw samen met werkgevers. Zij kunnen rekenen op VDAB om kandidaten te matchen aan hun vacatures. Dat doet VDAB op basis van inzichten in de specifieke noden van de verschillende sectoren op de arbeidsmarkt. 

Enkele cijfers vind je hier

Een vraag?

Communicatieverantwoordelijke Antwerpen

Sandra Van Loo

Provinciaal manager diensten VDAB

Veerle Van Damme