Succesvol eerste jobevent van Jobs in de Grote Verbinding

Op woensdag 18 oktober organiseerden stad Antwerpen, VDAB, Constructiv en Lantis een jobevent in samenwerking met enkele hoofdaannemers van de Oosterweelverbinding. Een 50-tal werkzoekenden kon rechtstreeks solliciteren bij de aanwezige bedrijven. Daarnaast werd ook het gloednieuwe Bouwtalent officieel geopend.

De Oosterweelwerven draaien inmiddels op volle toeren en dat laat zich ook merken in de zoektocht naar geschikt personeel. Vanuit hun partnerschap Jobs in De Grote Verbinding willen de vier partners aannemers ondersteunen in hun zoektocht naar talent. De focus ligt daarbij vooral op lokaal talent, zodat de middelen die de overheid investeert in dit gigantische bouwproject ook een maatschappelijke meerwaarde creëren in de vorm van lokale tewerkstelling.

De bedrijven die aanwezig waren op het jobevent waren vooral op zoek naar arbeidersprofielen zoals grondwerker, wegenwerker, bekister en metselaar. Dat aanbod wekte duidelijk veel interesse op. Meer dan 100 werkzoekenden schreven zich in. Een 50-tal kandidaten kwam langs voor een sollicitatiegesprek.

Bjorn Cuyt, provinciaal directeur VDAB: “De arbeidsmarkt in Antwerpen kenmerkt zich door een groot aantal kortgeschoolde werkzoekenden die vaak moeilijker aan het werk geraken, omdat hun profiel niet matcht met de vacature-vereisten van werkgevers. Ook voor de Oosterweelverbinding zijn er veel vacatures waarvoor de nodige specifieke beroepservaring en diploma’s worden gevraagd. Gelukkig zijn er ook laagdrempelige vacatures waarbij vooral motivatie en attitude een belangrijke factor zijn. Met dit jobevent proberen we  vooral deze vacatures bekend te maken bij een zo groot mogelijke pool van geïnteresseerde kandidaten.”

Bouwtalent

Het jobevent vond plaats in het gloednieuwe Bouwtalent: deze unieke ruimte bevindt zich in het regionale kantoorgebouw van Constructiv aan de Theodoor van Rijswijckplaats in Antwerpen. In Bouwtalent kunnen bezoekers de carrièremogelijkheden in de bouwsector ontdekken met behulp van state-of-the-art digitale tools, zoals simulators en VR-brillen. Via workshops en infosessies krijgen ze ook een realistisch beeld van de jobkansen in de sector.  

Bezoekers die zich verder willen verdiepen in de vele job- en opleidingsmogelijkheden in de bouw, worden actief op weg geholpen door toegewijde medewerkers van Constructiv of VDAB dat als trouwe partner nauw betrokken is bij deze werking. Ook krijgen ze meer informatie over De Grote Verbinding en de jobkansen die dit met zich meebrengt.

Dieter Carré, regiomanager Constructiv Antwerpen: “In Bouwtalent willen we tonen wat de bouw echt te bieden heeft. We kennen allemaal de klassieke bouwberoepen zoals een metselaar en een loodgieter, maar er zijn ook heel wat minder gekende beroepen zoals bekister, BIM-modelleur, industrieel schilder en spoorwerker. Bovendien verandert de invulling van vele bouwberoepen onder invloed van digitalisering en technologische vooruitgang. In Bouwtalent laten we bezoekers graag kennismaken met deze evoluties en tendensen in de sector.”

De partners hopen met dit aanbod de vonk over te brengen en potentieel talent aan te moedigen om stappen te zetten richting een opleiding of job in de bouw. Dat is nodig, want de bouwsector zoekt de komende jaren naar schatting zo’n 20.000 arbeidskrachten op jaarbasis. Daarom kreeg de locatie de toepasselijke naam Bouwtalent met als baseline: verwonder, verken, verdiep.

Erica Caluwaerts, schepen van Werk stad Antwerpen: “De Grote Verbinding zoekt groot enthousiasme, talent en sterke expertise om de stad van morgen mee vorm te geven. Om deze stadsvernieuwing te realiseren, zullen er duizenden arbeidskrachten aan de slag gaan. Deze jobbeurs is de ideale gelegenheid om werkzoekenden te laten kennismaken met de opportuniteiten die de bouw in Antwerpen te bieden heeft. Met Bouwtalent mogen we een plek verwelkomen waar geïnteresseerden geïnspireerd en geïnformeerd worden over de bouw in Antwerpen. En dit op een gemakkelijk te bereiken locatie in het hart van onze stad.”

Jobs in De Grote Verbinding

Dankzij de realisatie van De Grote Verbinding – de Oosterweelverbinding, de Ringparken en de Scheldebrug – ontstaan er heel wat leer- en jobkansen. Om deze kansen te maximaliseren en optimaal te benutten, hebben VDAB, Constructiv, Lantis en stad Antwerpen de handen in elkaar geslagen onder de noemer 'Jobs in De Grote Verbinding'.

VDAB zet in op bemiddeling en opleiding en biedt werkgevers ondersteuning om het juiste talent aan te trekken. Constructiv bevordert de tewerkstellings- en doorgroeikansen naar de bouwsector. Lantis stelt haar Oosterweelwerven ter beschikking en garandeert het engagement van haar aannemers. Stad Antwerpen, ten slotte, schakelt haar netwerk in om draagvlak te creëren.

Caroline Vanwanseele, directeur HR & Corporate Services van Lantis: “Het is knap te zien hoe geïnteresseerden zich door middel van digitale simulators een heel concreet beeld kunnen vormen van wat een job in de bouw allemaal kan inhouden. Dankzij dit soort initiatieven bewijzen wij samen dat de bouwsector op een zeer innovatieve manier de huidige arbeidsmarkt kan benaderen.”

De grote verbinding

 

Een vraag?

Communicatieverantwoordelijke Antwerpen

Sandra Van Loo