VDAB, stad Lier en Horeca Forma willen mensen warm maken voor een job in de horeca

Op de Grote Markt in Lier kun je van 11 tot en met 13 oktober letterlijk en figuurlijk proeven van een job in de horeca. VDAB, de stad en Horeca Forma willen op die manier de vele beschikbare jobs in de horeca promoten.

De horeca beleeft nog altijd moeilijke tijden, door een uitstroom van werknemers en werkzoekenden die hun jobdoelwit veranderden. Hierdoor ontstond een nijpend personeelstekort in de sector.

In het afgelopen jaar ontving VDAB in het arrondissement Mechelen 702 vacatures voor horecapersoneel, waarvan 100 voor de stad Lier. Hoewel dit een daling is voor het arrondissement van -11,4% tegenover het jaar voordien, is dit voor de stad een stijging met +38,9%. 

Troeven
Toch hebben jobs in de horeca heel wat troeven, niet in het minst het veelvuldig contact met klanten en hun appreciatie voor de gastvrijheid en de beleving die je biedt. Daarnaast biedt de sector uitgebreide tewerkstellingsmogelijkheden in uiteenlopende jobs: van kok en hulpkok over zaal- en keukenmedewerker tot kelner en bartender. Om deze verscheidenheid aan jobs in te vullen, staat de horeca open voor alle mensen die goesting hebben om gasten te verwelkomen en een mooie ervaring aan te bieden

Horecatrailer op de Grote Markt
Stad Lier, Horeca Forma en VDAB willen samen het personeelstekort in de sector aanpakken. Daarom laten ze iedereen letterlijk en figuurlijk proeven van een job in de horeca. Tot en met vrijdag 13 oktober kunnen bezoekers met horeca-ambities aan de slag gaan in een mobiele keukeneenheid op de Grote Markt in Lier.

Er worden workshops georganiseerd. Deelnemers kunnen op deze manier hun talenten en mogelijkheden ontdekken in de horeca. Bovendien organiseert VDAB ook verschillende jobdates met horecabedrijven in Lier en infomomenten over werken en leren in de horeca.

Meer informatie over het programma vind je op de website van VDAB.

Dit initiatief bouwt verder op de horeca-campagne Goe volk gezocht en het actieplan horeca dat VDAB in het najaar 2021 lanceerde in nauwe samenwerking met partners binnen onderwijs, Horeca Forma en Horeca Vlaanderen. 

Bjorn Cuyt, provinciaal directeur VDAB: “We organiseren korte workshops in onze horecatrailer. Deelnemers maken er al doende kennis met enkele horecatechnieken zoals heerlijke fingerfood en mocktails bereiden, of ze oefenen skills als kelner, samen met ervaren horeca-instructeurs en -medewerkers. Op die manier laten we onze bezoekers hun talenten ontdekken en maken we hen warm voor een job in de horeca. Daarnaast kunnen geïnteresseerden vandaag ook rechtstreeks solliciteren bij werkgevers uit de horecasector.”

Robin Vanderelst, directeur Horeca Forma: "De horecatrailer moet mensen warm maken om aan de slag te gaan in onze mooie sector. Kiezen voor horeca is kiezen voor werkzekerheid. Het is een gevarieerde job, waar binnen je klanten echt laat genieten en een goed gevoel kan geven. Het geeft veel voldoening om daar als werknemer aan bij te dragen”.  

Schepen van tewerkstelling Sabine Leyzen: “Om zelfredzaam te zijn in onze huidige maatschappij is het hebben van een job cruciaal. Het zorgt voor financiële zekerheden en geeft mensen de kans om zich te ontplooien. Met dit initiatief willen we de drempel voor werkzoekenden die om allerlei redenen moeilijk een job vinden, verkleinen.”

Schepen van lokale economie Ilse Lambrechts: “Lier staat bekend als een bruisende horecastad. Dat willen we zo houden en voldoende, goed opgeleid en vriendelijk personeel is een essentiële voorwaarde daarvoor. We verwelkomen dan ook alle initiatieven die onze horecaondernemers helpen hun vacatures ingevuld te krijgen.”

Schepen van sociale zaken Annemie Goris: “Maatschappelijk werkers hebben cliënten van het OCMW aangestuurd om zeker een bezoek te brengen aan de Horeca-trailer. We willen zo mensen uit de kansengroepen stimuleren om een opleiding via VDAB te volgen om de openstaande jobs in de horeca te helpen invullen.”

horecatrailer

Een vraag?

Communicatieverantwoordelijke Antwerpen

Sandra Van Loo