VDAB zet poetsmobiel in om mensen warm te maken voor de schoonmaaksector

De vraag naar extra handen in de schoonmaaksector is heel groot. Daarom gaat VDAB de boer op om mensen te informeren over de job- en opleidingsmogelijkheden in de schoonmaak. De eerste stopplaats in de provincie Antwerpen was de wekelijkse markt in Mortsel op 6 december.

De top tien beroepen waarvoor eind oktober 2023 de meeste vacatures open stonden in provincie Antwerpen, wordt aangevoerd door schoonmaker bij
mensen thuis (2.062). Daarnaast waren er ook nog 328 openstaande vacatures ‘schoonmaken van ruimten en lokalen’. Dat waren allemaal vacatures die rechtstreeks aan VDAB waren gemeld in het normaal economisch circuit zonder uitzendkrachten (NECzU).

Deze cijfers bewijzen hoe groot de nood is aan extra poetskrachten. Daarom zet VDAB de poetsmobiel in om de sector bekend te maken bij het grote publiek.

Primeur voor Mortsel

De eerste stopplaats voor de poetsmobiel in de provincie Antwerpen was de wekelijkse markt in Mortsel op 6 december. In de poetsmobiel kunnen bezoekers kennismaken met de sector en krijgen ze uitleg over de particuliere schoonmaak (bij mensen thuis) en de professionele schoonmaak (bij bedrijven, horecazaken, scholen, woonzorgcentra etc). Ze kunnen ook een aantal workshops en demosessies volgen om hun kennis over schoonmaken te testen.

Medewerkers van VDAB matchen geïnteresseerden met de openstaande vacatures in de regio. Wie wil, kan zich ook inschrijven voor de poetsopleidingen die in de buurt starten. Ook voor werkgevers is er een aanbod: zij maken kennis met de dienstverlening die VDAB op maat van hun noden kan aanbieden.

Bjorn Cuyt, provinciaal directeur VDAB: “Schoonmaker bij mensen thuis staat in de top 10 van knelpuntberoepen. Het is dan ook een enorme uitdaging om goede kandidaten te vinden. Er wordt nog te vaak gedacht dat iedereen wel kan poetsen, maar dat is een misvatting. Daarom zetten we onze poetsmobiel in om mensen te informeren over en te enthousiasmeren voor een opleiding en een job in de schoonmaak.”

Goele Custers, schepen van Mortsel: “In onze regio zijn er een paar honderd vacatures ‘poets’. Vaak gaat het over deeltijdse jobs bij dienstenchequesondernemingen, lokale bedrijven, maar ook bijvoorbeeld bij de eigen diensten van de stad Mortsel waar werkzoekenden zonder ervaring aan de slag kunnen mits ze een (voor)opleiding volgen. De poetsmobiel van VDAB zorgt voor de noodzakelijke link om net die werkzoekenden warm te maken voor die nieuwe job waar ze misschien nog niet aan dachten.” 

 

Poetsmobiel
©VDAB

Een vraag?

Communicatieverantwoordelijke Antwerpen

Sandra Van Loo