VDAB en de Interlokale Vereniging Zuidoost-Hageland bundelen de krachten met de opleiding grootkeukenmedewerker te Tienen

De nood aan arbeidskrachten in de horeca is erg hoog. VDAB ontving in het afgelopen jaar 841 werkaanbiedingen voor horecapersoneel in het ganse arrondissement Leuven, op dit ogenblik staan 166 vacatures open. Tegelijkertijd daalt het aantal werkzoekenden met jobaspiraties in de horeca. Vaak is bijkomende scholing vereist.

Om een antwoord te bieden op deze nood bundelden VDAB, Tiense Suiker en de Interlokale Vereniging Zuidoost-Hageland, bestaande uit Tienen, Hoegaarden, Geetbets, Linter, Kortenaken, Zoutleeuw en Landen, hun krachten. Zij richtten een opleiding tot grootkeukenmedewerker in te Tienen. 6 cursisten doorliepen een opleidingstraject dat deels plaatsvond in een opleidingscentrum en deels op een reële werkvloer bij werkgevers. De cursisten waren ook aanwezig tijdens de recente jobbeurs in Tienen met tal van lekkere hapjes, wat zeer goed werd gesmaakt door de aanwezigen, letterlijk en figuurlijk.

In de loop van de opleiding maakten werkgevers kennis met de cursisten. Zij kregen de kans om een leerplek aan te bieden op hun werkvloer waar de cursist zich verder kon vervolmaken. Op die manier streven we naar een tewerkstelling op maat: een geschikte job voor de werkzoekende en een geschikte werknemer voor de werkgever. De opleiding startte op 3 april en streefde naar een tewerkstelling van alle cursisten vanaf 1 juni. Inmiddels vatten drie cursisten het gedeelte werkplekleren aan bij de Compass Group. Zij hebben concrete perspectieven op tewerkstelling bij het bedrijf na de stage. 

De deelnemers aan de opleiding zijn afkomstig uit verschillende locaties in het arrondissement en vertonen uiteenlopende kenmerken: zowel mannen als vrouwen, kwetsbare en/of oudere werkzoekenden, deelnemers van Oekraïense afkomst die een nieuwe toekomst zoeken in Vlaanderen, …

De werkgevers zijn werkzaam binnen uiteenlopende sectoren zoals de grootkeukensector, ziekenhuizen of woonzorgcentra. De focus lag op elk talent om de talrijke jobs in de horeca ingevuld te krijgen.

De nauwe samenwerking tussen lokale besturen, werkgevers en VDAB laat toe om maatgericht in te spelen op lokale noden aan competente horecakrachten. 

Bernard Ostyn, manager VDAB Vlaams-Brabant: “Zowel VDAB als werkgevers ondervinden heel wat moeilijkheden om geschikte werkkrachten voor te horeca te vinden. Bijkomende competentieversterking is doorgaans nodig. Wij richten die zo laagdrempelig mogelijk in door steeds op maat van de cursist te werken op uiteenlopende locaties in het arrondissement. De zoektocht naar gepaste infrastructuur is geen sinecure en vereist bijkomende middelen om keukeninfrastructuur te huren. De samenwerking met lokale besturen en werkgevers biedt een reële meerwaarde zowel voor onze zoektocht naar infrastructuur als voor de tewerkstelling van onze cursisten.”

Interlokale Vereniging Zuidoost-Hageland: "Binnen de ILV streven we er onder andere naar om zoveel mogelijk drempels richting tewerkstelling weg te werken.  Een toegankelijke opleiding als deze is hiervan een mooi voorbeeld, met veel dank aan Tiense Suiker. We hopen dat we dergelijke projecten in toekomst nog mogen herhalen."

Een vraag?

Manager diensten aan personen en bedrijven Vlaams-Brabant

Bernard Ostyn